' Çocuklarımızı savaşa yollamayacağız'
ABD Başkanı Barack Obama, İran ile sağlanan nükleer anlaşmaya ilişkin, diplomatik çözümün söz konusu olduğu noktada, ülkesinin çocuklarını savaşa yollamayacağını söyledi. -
ABD Başkanı Barack Obama, İran ile sağlanan nükleer anlaşmaya ilişkin, diplomatik çözümün söz konusu olduğu noktada, ülkesinin çocuklarını savaşa yollamayacağını söyledi.
5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan anlaşma sonrası, özellikle ABD muhalefetinin söylemlerine atıfta bulunan Obama, "Bizi eleştirenlerin söylemi, ülkeyi geçmişte savaşa sürükleyen söylemle aynıdır" diye konuştu.
Obama, "Şu anda diplomasi ihtimalini masadan kaldıran siyasetçiler, 'bir kaç ayda çıkarız' diyerek bizi yıllar süren bir Irak Savaşı'na sürükleyen kişilerdir" dedi.
TUTUKLU AMERİKALILARIN SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ
İran'da tutuklu bulunan ABD'lilerin durumunu değerlendiren Obama, 5+1 ülkeleri ile İran arasında bir anlaşmaya varılmış olunmasına rağmen, İran'ın "teröre verdiği destek" sebebiyle iki ülke yönetimi arasında ciddi fikir ayrılıkları olduğunu söyledi.
İran'da tutuklu bulunan ABD'li vatandaşların serbest bırakılmasını isteyen Obama, şunları söyledi:
"İran'a karşı, teröre verdiği destek ve yapmış oldukları insan hakları ihlalleri sebebiyle yaptırımlarımız devam edecektir. İran'ın tehlikeli tavırlarına karşılık, bölgedeki müttefiklerimizle, özellikle İsrail'le dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. İran'da tutuklu bulunan vatandaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar, İran'a karşı uygulamış olduğumuz yaptırımlar konusunda herhangi bir yumuşamaya gitmeyeceğiz."
'TEK BAŞINA HAREKET ETMEK DOĞRU DEĞİL'
Obama, diplomasiyle hallolmayan bir krizin bedelinin kan dökülmesi ve ülke ekonomisini etkileyen bir sonucunun olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
"Ülke güvenliğini sağlamanın daha zekice ve sorumluluk gerektiren yolları vardır, biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Bütün dünyanın ortak fikre vardığı bir noktada kalkıp tek başına hareket etmek doğru değildir."
Cumhuriyetçilerin kontrolü altında olan Kongre'nin, yönetim tarafından kendilerine dün teslim edilen anlaşmayı gözden geçirmesi için 2 aylık süresi bulunuyor.
Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse Obama, bu tasarıyı veto edebilecek. Daha sonra Senato'nun, Obama'nın vetosunun önüne geçmek için ret tasarısını üçte ikilik çoğunlukla, yani en az 67 senatörün desteğiyle kabul etmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Obama'nın, vetosunu korumak için 34 senatörü ikna etmesi yeterli olacak.
Kongre'de nükleer anlaşmanın eylül başlarında oylanması bekleniyor.