'Kahvaltımı Yaptım, Meyvem Çantam'

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü okulların açılması ile birlikte Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı kapsamında okullarda sağlıklı beslenme çalışması başlattı.

Vansesi Haber Merkezi

 Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” kapsamında "Kahvaltımı Yaptım, Meyvem Çantamda" çalışmaları Sebahattin Gündüz Anaokulu anasınıfı öğrencilerine meyve dağıtımı ile başladı.

 Etkinliğe katılan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Eker, güne kahvaltı ile başlamanın önemi, yeterli ve dengeli beslenmede meyvenin rolü hakkındaki konuşmasının ardından öğrencilere meyveler dağıtıldı.

Düzenlenen etkinlikte Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Eker İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Mustafa Danışman Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İnan Sebahattin Gündüz Anaokulu Müdürü Mehmet Kasım Erva ve Müdür Yardımcısı Melek Ceylan,   Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda hazır bulundu.

 Dr. Mehmet Eker etkinlikte yaptığı konuşmada okul çağı çocukları için beslenmenin önemi ve beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken hususlar değinerek, “  Güne kahvaltı ile başlamak çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmede meyvenin rolü çok büyüktür. Okul çağında sağlıklı beslenmenin öğretilmesi bir yaşam boyu unutulmayacak davranışların kazanılmasına olanak sağlar. Sağlığın yapılanması, iyi beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak için bu dönem çok önemlidir. 6-12 yaşları kapsayan okul çağı dönemindeki çocuklar çevrelerindeki olayları anlamaya ve yorumlamaya başlarlar. Birey olarak kendilerini kabul ettirme çabası içine girerler. Ailenin korumacı ve yönlendirici kabuğundan sıyrılırlar. Okulda beslenmeleri ailelerinden önce kendi seçimleri ve öğretmenleri, arkadaşları gibi aile dışından kişilerin etkisinde olur. dedi

Dr. Eker, “  Düzenli program dâhilinde yaşamalarını sağlayın. Okul çağı çocukları eğer düzenli beslenme programı ile beslenemezlerse abur cubur ile ara öğünlerinde açlıklarını bastıracak, yemek zamanı aç olmadıkları için istenilen oranda yemek yiyemeyeceklerdir. Bu yüzden 3 ana 3 ara öğün çocuklar için öğretilmesi gereken ideal beslenme düzenidir. Ara öğünlerin önemini anlatın. Sağlıklı ara öğünlerin çocuğun büyüme gelişmesine katkısı büyüktür. Besin seçimleri okul ortamında besin kalitesi düşük enerjisi yüksek besinlerden oluşmaktadır. Meyveler ve çiğ sebzeler, evde yapılmış cevizli kek veya sebzeli böreklerin daha sağlıklı olabileceğini anlatın ve beslenme çantasına yiyebileceği kadarını koyun. Çocuklar ve gençler için okulda servis edilen öğünler onların tüm besin öğesi ve enerji gereksinimlerini etkilemektedir. Mutlaka çocuklarınızın okullarında uygulanan yemek menülerini yakından bilip inceleyiniz. Kafeteryada ne gibi yiyecekler tercih edebileceğini önceden çocuğunuzla karar verin.  Çocuklarınızın beslenmesi konusunda ne tür işlemler yapıldığını öğrenin. Böylece yemek pişirenlerle iletişim kurmuş ve onlara önerilerde bulunmuş olursunuz”  diye konuştu.

  

 

               BESLENME ÇANTALARI NASIL OLMALI?

  •  Çocuklar yaşları ilerledikçe kafeteryada arkadaşlarıyla birlikte olmak isterler. Ancak bazı çocuklar evden okula çantalarında yemek götürmeyi tercih ederler. Eğer çocuğunuzda da böyleyse hazırlanması kolay ve yemesi zevkli olduğu kadar sağlıklı, güvenilir ve daha besleyici olan besinleri onun için hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz yemeğini ne şekilde götürmek istiyorsa onunla konuşarak karar verin. Okula götüreceği besinler kolaylıkla tüketebileceği şekilde ve pratik olmalıdır(tavuklu veya ton balıklı sandviç, tost vb. gibi ).

     ÇOCUĞUM SEBZE TÜKETMEYİ SEVMİYOR NE YAPMALIYIM?

  • Çocukların favori yemeklerine sebzeler ekleyin. (Örneğin makarnaya bezelye ya da makarnanın sosuna havuç ekleyin.)
  • Çorbaları ekstra sebzelerle ya da fasulyeyle zenginleştirin.
  • Pişmemiş çiğ sebzeler tüketmeyi sevebilirler, pişmiş sebzelerde ısrarcı olmayın.
  • Sebzelerin daha çekici hale gelmesi renklerinin kaybolmaması için mikrodalga ve haşlama yaparak pişirebilirsiniz. Çocuklara renkli olmaları ilgi çekici gelebilir.
  • Birlikte sebze yetiştirebilirsiniz. Yetiştirdikleri sebzeleri tüketmek onlar için sebze tüketimini keyifli hale getirebilir.

Bakmadan Geçme