'Muradiye İl Olsun'
Bu da nereden çıktı demeyin, hikayeyi okuyun.
Karakoyunluların başkenti, büyük halk ozanı Emrah'ın memleketi, türkülerin, manilerin beşiği kültür odağı yeşil Erciş ilçemizin İl olması yeniden gündeme geldi. İl olma konusu yoğun gündem nedeniyle ilk günkü kadar tartışılıp konuşulmasa da siyasi kulislerde güncelliğini koruyor. Zemin ve zamana göre Erciş İl olabilir.
Ercişli siyasilerinin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının Erciş'in İl olması için harcadıkları yoğun çabalara Van Valiliği Basın ve Halkla İlişkile Müdürü olarak görev yaptığım yıllarda yakından tanık olan insanlardan biriyim. Erciş’in il olacağı gündeme gelince bende o günleri anımsadım.
1980-90'lı yıllarda merhum Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in başbakanlıkları ve Cumhurbaşkanlıkları dönemlerinde Erciş'in il yapılmasında sonuç alamasalar da Ercişliler takdire değer performans sergilediler.
Ercişliler, İl olma isteklerinden heyecanlarından bir şey kaybetmezken, siyasiler her seçim döneminde İl yapma vaatleriyle Ercişlileri avutarak konuyu siyasi malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmediler.
Merhum Turgut Özal ve Demirel'in Van ziyaretlerinin tamamında, seçim mitinglerinde Ercişliler her zaman en önde yer alırlardı. Mitinglerin, toplantıların en gözde görünür yerinde kalabalık gruplar halinde en erken saatlerde konuşlanan Ercişliler taşıdıkları dovizlerle, pankartlarla Erciş'in İl olma isteğini dile getiriyorlardı.
Ercişliler İl olma sevdası uğruna her yerde seslerini yükselterek varlıklarını bu şekilde yıllarca hissettirdiler. Bu yerlerden biri de Iğdır'dı.
27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ilinden ayrılan Iğdır Türkiye'nin 76. ili olmuştu. Iğdır'ın il olma töreniydi. Bizde Valimiz Mahmut Yılbaş'ın başkanlığında Van heyeti olarak Iğdır'a gitmiştik.
Törene Koolisyon Hükümeti Başbakanı Süleyman Demirel, o dönem Nahçıvan Cumhurbaşkanı olan Haydar Aliyev, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, bakanlar, milletvekilleri, valiler ve çevre illerden gelenler katılmıştı.
Iğdır'ın tarihi gününde kentte adeta bayram havası vardı. Heyecan coşku yanında en kabalık günlerinden birini yaşıyordu Iğdır. İnsan selinin olduğu törende Konuşmasından sonra Kars Valisi Sıtkı Arslan ile Iğdır Valisi Erdoğan İzgi arasında Bayrak teslim töreni gerçekleştirildi.
Başbakan Yardımcısı merhum Erdal İnönü nün konuşmasından sonra Süleyman Demirel Iğdırlıların gönüllerini fetheden konuşmasında, "Koalisyon Hükümeti miting meydanlarında verdiği sözleri yerine getiriyor. Iğdır'ın il yapılması Türkiye ye mesaj vermektir. Devlet halkın ayağına gelecektir. Yeter ki Halk Devlete sarılsın. Devlette size daha çok sarılsın" sözleri alkışlara ve "bravo" sesleriyle kesiliyordu.
Demirel hükumet meydanındaki kalabalığa gerdan kırarak seslenirken, konuşmayı dikkatle dinleyen kalabalık arasından güçlü bir ses yükseldi. Herkesin merakla baktığı anda Ercişli grup, "Erciş İl olsun Baba" sloganlarına hazırladıkları pankartları havaya kaldırarak destek oluyorlardı.
Demirel, Aliyev ve bakanların tebessümle izlediği Ercişliler, İl olma taleplerini Iğdır'a taşıyarak seslerini duyurmanın mutluluğunu yaşıyorlardı. Ercişli hemşehrilerimizi kalabalık arasında ilgiyle izlerken o gün "helal olsun" diyerek kararlılıklarını gönülden alkışlamıştım.
Gelelim başlıktaki "Muradiye İl" olsun hikayesine.
Ercişliler kesintisiz İl olma çabası verirken Erciş'e bağlanması muhtemel ilçeler ile Erciş’in arasına kara kedi girmiş, ilçe dostlukları biraz limonileşmişti. Bu ilçelerin başında Muradiye geliyordu.
Vanlılar da İl olma çabalarından her defasında sonuç alamayan Ercişli dostlarına, arkadaşlarına "Hükmet Patnos'u İl yapacakmış, Erciş'i de Patnos'a bağlayacakmış. Van'ı beğenmeyen Vanlıyım demekten kaçınan size azdır, beter olun " diyerek takılarak keyifleniyorlardı.
1993 yılıydı.
Başbakan Süleyman Demirel, kalabalık bir heyetle Valiliğin çabalarıyla ayağa kaldırılan Türkiye'nin dikkatlerini çeken Van- Et, Van Yün, Van Tekstil, Van Süt, Van Bes ve diğer işletmeleri görmek üzere bakanlarla birlikte Van'a geliyordu.
Karşılama hazırlıkları tamamlamış, havaalanında protokol, siyasiler, partililer ve vatandaşlar gıcır kıyafetleriyle yerlerini almıştı. Aprona kadar taşan bir izdiham vardı.
Demirel'in uçağının Tatvan semalarında olduğu anons edilince Erciş'in İl olması için oluşturulan özel ekip alandaki çizgi üzerinde dizilerek "Erciş İl Olsun Çile Son Bulsun" yazılı pankartları havaya kaldırılarak beklemeye geçti. Erciş'in siyasileri, ileri gelenleri, meslek odaları temsilcileri de kıyafetlerini son kez düzeltirken gerilerden küçük bir grup kalabalıkların yanına geldi. Neler oluyor, nedir derken değerli dostumuz Muradiye Belediye Başkanı İbrahim Güler ve meclis üyeleri göründüler. Demirel'in uçağı alana iniş yaptığında, kalabalığın basın mensuplarının dikkatlerini bir uçağa bir Ercişlilere yönelttiği sırada Muradiye ekibinde bir dalgalanma yaşandı. Muradiyeliler iki tarafında kalın sopalar bulunan beyaz kocaman bir pankartı uzaktan görünecek şekilde yukarıya kaldırarak açtılar. Alandakiler önce Erciş'e destek sandıkları pankarta biraz dikkatlice baktıklarında gerçek anlaşılmıştı. Pankarta Muradiye İl haritası çizilmiş, Erciş, Çaldıran, Özalp ilçe olarak gösterilmişti. Taşınan bir iki dövizde ise "Muradiye İl olsun", "Erciş Muradiye'ye bağlansın" gibi yazılar yer alıyordu.
Alandaki Valiyi, Belediye Başkanını, Milletvekillerini ve Vanlıları güldüren, ancak İl olma çabası veren Ercişlilerin moralini bozarak sinirlendiren "Muradiye İl Haritası" pankartı indiriniz- indirmeyiz tartışmalarına neden olurken Muradiye Belediye Başkanı İbrahim Güler araya girerek, "Harita ve pankartları indirmeyiz. Erciş'in ne kadar İl olma hakkı varsa, Muradiye'nin de o kadar İl olma hakkı vardır" diyerek organize ettiği ekibe sahip çıkmıştı. Demirel alana indiğinde Muradiye ekibi haritasını açmış, dediğini yapmış ve Erciş'e havasını atmıştı.
Muradiye'nin gündemde olmayan alakasız İl olma organizasyonun Muradiye Belediye Başkanı İbrahim Güler ile Ercişli siyasiler arasında yaşanan çekişme üzerine geliştiği ortaya çıkmıştı.