1 Aralık Dünya AIDS Günü
AIDS/HIV Hastalığı tüm dünyada dil, din, ırk, cins, ülke ayrımı yapmadan hızla yayılmaya devam etmektedir. İlk olarak ABDde ortaya çıkan bu hastalık, ülkemizde 1980 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır.
Edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu olan AİDS, HIV adındaki mikrobun neden olduğu, kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bir hastalıktır. Bu virüs, vücuda girdiğinde hastalığa karşı direnç göstermemizi sağlayan bağışıklık sistemimizi yok eder.
AİDS’in üç tane bulaşma yolu vardır:
- Kanında bu virüsü taşıyan biriyle normal ya da uygunsuz cinsel ilişkiye girilmesi sonucu, özellikle korunmasız bir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşmesiyle HIV virüsü sağlıklı kişiye bulaşır.
- Hamile ve HIV virüsünü taşıyan anneden bebeğe, gebelikte veya doğumda bulaşabilmektedir.
- AİDS’li ya da HIV virüsünü taşıyan kişilerin kanlarına temas sonucu ya da organ nakliyle hastalık ya da virüs bulaşır.
HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu korunma önlemlerini uygulamaktır.
Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Ülkemizde de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkanlarının artması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir. Ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasındadır.
Hastaların kimliklerinin üçüncü kişilerle kesinlikle paylaşılmadığı, ayrımcılık ve damgalanmaya uğramamaları için bildirimler kodlu olarak yapılmaktadır. Ülkemizde bulunan vakaların yaklaşık yüzde 73’ den fazlasını erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 20-49 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yaklaşık yüzde 17’si yabancı uyrukludur. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmaktadır. Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında ücretsiz olarak karşılanmaktadır.
Müdürlüğümüz, akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisindedir. HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması, vatandaşların HIV/AIDS hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel yaşam konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, kişilerin toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltılması hatta ortadan kaldırılması, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri konusunda hassasiyetle çalışmalarına devam etmektedir.