10 soruda vizesiz Avrupa

Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesi için geriye sayım başladı.

Gerekli çipli pasaportların haziran içerisinde hazır olması planlanıyor. Eski pasaporttaki mevcut süreler korunacak ancak sadece 87 lira 50 kuruş defter ücreti ile pasaportlar çipli hâle dönüşecek. İşte 10 soruda vizesiz Avrupa.  
Pasaport değiştirmek zorunlu mu?
Evet. Vizesiz AB ülkelerine gitmek için pasaport değiştirmek zorunlu. Değiştirmek istemeyen vize alacak.
 Çipli pasaport nasıl alınacak?
 Vatandaşlar yeni pasaport için başvuru yapacak. Yeni pasaportlarda parmak izi ve bazı kişisel veriler olacak. Eski pasaportlardaki geçerlilik süresi çipli pasaporta eklenecek. Sadece 87,5 TL defter bedeli ödenecek.
AB üyesi olmayıp, Schengen ülkeleri arasında yer alan İsviçre, Norveç ve İzlanda’ya vizesiz seyahat yapılacak mı?
 Evet. Bu ülkelerin yanı sıra, şehir devletler Liechtenstein, Andorra ve San Marino’ya da otomatikman vizesiz seyahat olacak.
AB üyesi olup, Schengen’e dahil olmayan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan için vizeye devam edilecek mi?
 Yeni uygulamayla birlikte Türk vatandaşları bu üç ülkeye de vizesiz seyahat edebilecek.
Pasaportlarımız bu hâli ile AB’ye tam uyumlu olacak mı?
Hayır. 2017 yılı itibarı ile polikarbon yapılı ve biometrik çipli yeni nesil pasaportlara geçiş yapılacak. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri polikarbon yapılı biyometrik çipli pasaportla ilgili üretim süreci için 37 milyon euroluk bir bütçe bulunduğunu ve sistemsel çalışmaların biran önce tamamlanarak 2017 başı itibarıyla ilk etapta 4 milyon pasaportun basılacağını açıkladı.
 Vizesiz AB’ye seyahatlerde süre ne kadar?
 Türk vatandaşları 90 gün süreyle AB ülkelerine vizesiz seyahat yapabilecek.
 Vize muafiyetinin gerçekleşmesi durumunda, örneğin, bir senelik Schengen vizesi hâlihazırda pasaportunda olanlar ne yapacak?
  Eski pasaportunu değiştirmeyenlerin mevcutta uzun vadede Schengen vize bulunuyorsa bu kapsamda seyahatlerini yine yapabilecekler.
 Vize muafiyeti kısa süreli seyahatler için mi?
 Evet. Vize muafiyeti sadece kısa süreli seyahatler için geçerli olacak. Uzun süreli yerleşme ve eğitim hakkı gibi konularda geçerli olmayacak.
Vizesiz AB, akademisyen ve girişimci gibi meslek gruplarıyla sınırlı mı olacak? Yoksa tüm Türkiye vatandaşları bu hakkı kullanabilecek mi?
 AB Komisyonu belgesinde de açık şekilde ifade ediliyor; özel gruplara göre değil tüm Türk vatandaşları için kaldırılması öngörülüyor.
 Bütün pasaportların değiştirilmesi gerekli mi?
 Evet. Bordo-gri ve yeşil pasaportların hepsinin değiştirilmesi gerekiyor, çünkü mevcut pasaportlar AB’ye uyumlu değil. 

Bakmadan Geçme