• Haberler
  • Güncel
  • 120 KAHRAMAN ÇOCUKLAR ANITI BAKIMSIZLIKTAN DÖKÜLÜYOR

120 KAHRAMAN ÇOCUKLAR ANITI BAKIMSIZLIKTAN DÖKÜLÜYOR

Birinci Dünya Savaşı sırasında Van'dan Hoy cephesine mühimmat taşırken dönüş yolunda donarak hayatını kaybeden, destan yaratan Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtında bakımsızlıktan yer, yer bozulmalar, dökülmeler meydana geldi. Vatandaşlar anıtın uygun malzemeden yeniden ruhuna uygun tasarlanmasını istediler.

Evren Doğruer

Van'da Tuşba ilçe sınırları içinde yer alan Zeve Şehitliği ve Kurtuluş Parkı içeresinde bulunan Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtı yetkililerin ilgisini bekliyor. Kazım Karabekir Caddesi Kurtuluş Parkı'nda yer alan, 1977 yılında dönemin belediye başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlu tarafından yaptırılan Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtı kar, yağmur ve olumsuz hava koşulları nedeniyle dökülüyor.

KAHRAMAN ÇOCUKLAR UNUTULMADI

Hoy cephesinde Rus Birliklerine karşı mücadele veren ancak cephanesi tükenen Türk birliklerine Van'dan gönüllü cephane taşıyan, ancak dönüş yolunda donarak 80'i hayatını kaybeder.  Vanlı 120 Kahraman Çocukların gösterdiği destansı kahramanlığını yaşatmak üzere Kurtuluş Parkı içerisinde 1977 yılında dönemin belediye başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlutarafından anıt yaptırılır. 

  Kahraman çocuklar, Vanlı muhacirler, Van'ın Ruslar tarafından işgali ve Ermeni isyanı, kurtuluş milli mücadelesi bakır kabartma üzerinde anıtın dört cephesinde sembolize ediliyor.   Kar, yağmur gibi koşullara karşı dayanıksız olan   Ahlat taşından kaplanan anıtta yer yer dökülmelerin sürekli meydana geldiği ifade edildi. 

"ZEVE VE KURTULUŞ ANITI İLGİ BEKLİYOR"

Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtı'nın görüntüsünün üzücü olduğunu belirten vatandaşlar, "  Van büyük acılar yaşamış, işgal ve isyan görmüş yakılıp yıkılan bir şehirdir. Her karışında şehitlerimizin izi var. Van'da zaten iki anıt var biri Zeve'de diğeri Kurtuluş Parkı'nda. İki anıtta bakımsız ve sahipsiz durumda. Van'ın tarihine, geçmişine yakışmayan görüntüler, duyarsızlık üzüntü yaratıyor.  Kilislere gösterilen ilginin bu anıtlarımıza da gösterilmesini bekliyoruz. Kuruluş Parkı sıradan bir park değildir. Bu park şehrimizin tarihini yansıtan özelliğe sahiptir.  Park içeresinde yer alan Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtında bakımsızlık nedeniyle yer yer dökülmeler başlamıştır" dediler. 

"ANIT YENİDEN TASARLANARAK YAPILSIN"

Anıtın yeniden tasarlanarak yapılmasını isteyen vatandaşlar şunları söyledi:  "Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtı Van Büyükşehir Belediyesi,  Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü işbirliği ile yeniden dahagörkemli şekilde tasarlanarak Van'ın coğrafi koşullarına olayın ruhuna uygun bronz veya malzemeden yapılmasını kitabesinin asılmasını istiyoruz. Kentleri birbirinden ayıran özelliklerden biri de anıt ve heykellerdir Kurtuluş Parkı çevre düzeni, bitkileri, ışıklandırması ve romanlara, filmlere konu olan anıtıyla ismineuygun görünüme kavuşturulmalıdır." 

Bakmadan Geçme