19 MAYIS İSTİKLALDİR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Van'da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Etkinlikler Van Atatürk Şehir Stadyumu, 75. Tenis Kortları, Tuşba Gençlik Merkezi, Ferdi Spor Merkezinde gerçekleştirilecek.

Burhan Ergin

Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı ve Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olan 19 Mayıs, her yıl ülke genelinde Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Van’da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

15 Mayıs 2018 Salı günü başlayan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında daha önce futbol maçı, amatör spor kulüplere malzeme yardımının yanı sıra Van Atatürk Şehir Stadyumu, 75. Tenis Kortları, Tuşba Gençlik Merkezi, Ferdi Spor Merkezinde genç erkekler ve bayanlar tenis müsabakaları, genç erkekler ve bayan puanlı atletizm yarışı, gençler satranç müsabakaları ve liseler arası kompozisyon ve şiir yarışması gerçekleştirildi.

KUTLAMALAR İSKELE YAŞAR KEMAL PARKINDA

Van Valiliği 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programı kapsamında yarın saat 09:30’da başlayacak kutlamalar çerçevesinde Özen Adalı Anadolu Lisesi Önünden Başlayıp İskele Yaşar Kemal Parkına kadar yürüyüş düzenlenecek. Van Valiliği öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte Van Büyükşehir Başkanlığı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, KYK Bölge Müdürlüğü, THK, İl Kolordu Komutanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Afet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Karayolları 11.Bölge Müdürlüğü, DSİ 17.Bölge Müdürlüğü, Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği, Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüğü, öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ve vatandaşlar katılacak.

Yürüyüşün ardından saat 10:00’da İskele Yaşar Kemal Parkı şenlik alanında hazırlanan stantlar gezilecek. Gençlik Merkezi Halk Oyunları Topluluğu tarafından çeşitli spor branşlarda gösteriler düzenlenecek.

19 MAYIS’IN ÖNEMİ NEDİR?

Türk Tarihinde kutlanması gereken günler vardır. Bunlardan biri 19 Mayıs 1919'dur. 19 Mayıs 1919 Anadolu'da yeni Türk Devleti'nin fiilen temellerinin atıldığı gündür ve Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin başlangıcıdır. Yüce Önder Atatürk'ün Büyük Nutkunu bu olayla başlatması, doğum gününü soranlara 19 Mayıs'ı işaret etmesi bunun kanıtı sayılmalıdır.

19 Mayıs'ın millî bayram olarak ilân edilmesi bu yargıyı daha da pekiştirmektedir. Atatürk, gerek Millî Mücadele döneminde, gerekse Cumhuriyet döneminde yurdumuzun birçok şehrini ziyaret etti. Bu ziyaretler, o şehirlerin mahallî övünç günleri olarak kutlandığı halde sadece 19 Mayıs yasa ile millî bayram kabul edildi.

Şanlı Türk Tarihi birçok başarılarla süslüdür. Tarihimizde yaşanmış olan bu başarılar hiçbir zaman unutulmayacaktır. Başarılarımızın hatırlanması ve bu başarıları elde eden insanlarımızın hatırlanması amacı ile belirli gün ve haftalarda bir dizi etkinlikler düzenlenmektedir.

Milletçe kutladığımız bu milli bayramlar içerisinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı da vardır. 19 Mayıs tarihi bizim için çok şeyler ifade etmektedir. 19 Mayıs 1919 günü Atatürk’ün Samsun’a milli mücadeleyi başlatmak için geldiği bir gün olması sebebiyle aslında Türk milletinin de kurtuluşunun başladığı gündür. Kurtuluş mücadelesinin başladığı yer olarak ta kabul edilmelidir. Atatürk’ün doğum gününü soranlara, 19 Mayıs’ı işaret etmesi bunun en büyük kanıtı kabul edilmelidir.

Atatürk, büyük bir bilinçle hareket ederek görevlerini büyük Türk ulusunun tam bağımsızlığını kazanacağı güne kadar tam manasıyla yerine getirmiştir.19 Mayıs 1919, bir toplumu esaret altında kalmaktan kurtaran, Türk Milletinin ulus olmaya yönelik olarak yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, çağdaş uygar bir yaşama yönlendiren ve sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan büyük Türk ulusunun ve Atatürk’ün doğum günüdür. Atatürk’ün Samsun’a çıktığı günün milli mücadelenin başladığı gün olarak kabul edilmesi, 19 Mayıs 1919 tarihine büyük bir anlam katmaktadır. Atatürk’ün bu günü gençlere armağan etmesi, genç Türk Devletinin hayata yeniden adım atması anlamını da taşıdığı düşünülmelidir.

19 MAYIS TARİHÇESİ

20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı adını almıştır.

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu'ndaki Tütün İskelesi'nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun'dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale'den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara'da Cumhurbaşkanına sunulur.

Bakmadan Geçme