19 MAYIS KUTLU OLSUN

Bugün üzerinde yaşadığımız vatan toprağı için bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin ilk adımı, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 19 Mayıs 1919'da Samsun'da atıldı. Kadim coğrafyamız üzerinde tüm dünyanın şahit olduğu yeni ve bağımsız bir ülkenin doğuşu için milli mücadelenin başladığı, Ulu Önder'imizin, 'doğum günüm' dediği 19 Mayıs 1919'un 103. yılını milletçe coşkuyla ve onur duyarak kutluyoruz.

Burhan Ergin

19 Mayıs, Türk Milleti'nin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ataşenin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın kuvvetlendiği günün adıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin harcının karılıp temellerinin atıldığı, kahramanlık ve fedakarlık ilhamıyla Milli Mücadele'nin şanlı ve şaheser sayfalarının yazıldığı, tarihin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuruyla Samsun'a çıktığı ve Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ülke genelinde olduğu gibi Van'da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Van Valiliği öncülüğünde kentte bulunan kurumlar tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Valilik Atatürk anıtının önüne çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. İskele Yaşar Kemal Parkında devam edecek etkinlikler kapsamında Özen Adalı Anadolu Lisesi önünden İskele Yaşar Kemal Parkına kadar gençlik yürüyüşü düzenlenecek.

İskele Yaşar Kemal Parkındaki etkinliklerde çeşitli spor branşlarında gösteriler düzenlenirken, protokol konuşmaları, halk oyunları gösterisi, gençlik haftasında dereceye giren sporcular ve şiir, resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verilecek. Saat 13:00’da Gençlik Merkezi konseri düzenlenecek. Ayrıca Vanlılar evlerinin balkon ve pencerelerini Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla süsleyerek bayram coşkusunu yaşayacak.

Bizlere emanet edilen bağımsız ve demokratik Cumhuriyetimiz için hayatlarını ortaya koyan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizin ruhunu saygı ve minnetle anıyor, gazilerimize şükrânlarımızı sunuyoruz.

19 MAYIS'IN ANLAM VE ÖNEMİ

Ulusal bir mücadelenin başladığı tarihtir 19 Mayıs… Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasıyla başlar şanlı bir kurtuluş tarihi… 16 Mayıs günü İstanbul'dan Bandırma Vapuru'na binen Mustafa Kemal Atatürk Anadolu'ya geçerek yurdumuzu kurtarma hareketini başlatmaya kararlıydı. 19 Mayıs sabahı Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sevinç gösterileri ile karşılandı.

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri sürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de "gençlik" kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O'nun şu sözü çok anlamlıdır: "Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."

Kurtuluş savaşı Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz'den Orta Anadolu'ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun'a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği'nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikâyetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk'tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve bir şeyler yapmak için Anadolu'ya geçmek istiyordu. Bu O'nun için bulunmaz fırsattır. İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Atatürk'le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır:

"-Paşa, Paşa! Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin! Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bu bir tarih kitabıdır)! Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir…Paşa, Paşa…Devleti kurtarabilirsin!…

Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor? O Vahdettin ki… Bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur? Aldatıldığını mı anlamıştı? Fakat böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:

- Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim… Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz…"Türk ile beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü başlayacak yolculuğa gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişi eşlik edecekti.

Bakmadan Geçme