1946-1950 tarihleri arasında Van'da Demokrat Parti

Bu haftaki yazımızda Türkiye'de çok partili hayata geçişte önemli bir kırılmayı gerçekleştiren Demokrat Parti'nin 1946-1950 yılları arasında Van'da yapmış olduğu faaliyetlere kısaca değinmeye çalışacağız.

Bu haftaki yazımızda Türkiye'de çok partili hayata geçişte önemli bir kırılmayı gerçekleştiren Demokrat Parti'nin 1946-1950 yılları arasında Van'da yapmış olduğu faaliyetlere kısaca değinmeye çalışacağız.

 

Dörtlü takririn reddedilmesi sonucunda 7 Ocak 1946 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden ayrılan Refik Koraltan, Adnan Menderes, Celal Bayar ve Fuat Köprülü tarafından kurulan Demokrat Parti, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk çok partili seçimlerinde(1946 seçimleri)başarısız olsa da 14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan seçimlerde büyük başarı göstererek 23 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına son vermiştir. Türkiye 1950-1960 tarihleri arasında Demokrat Parti idaresinde yönetilmiştir. İşte bu minvalde 1946-1950 yılları arası Demokrat Parti'nin Van'da yapmış olduğu çalışmalar yazımızın ana temasını oluşturmaktadır.

 

DP, kuruluşunun ardından tüm yurtta teşkilatlanma çalışmalarını başlatmış;  teşkilatlanmada uygun gördüğü il ve ilçelere 3 kişiden 7 kişiye kadar Müteşebbis Heyet kurmuştu. Celal Bayar,"Türkiye'nin dört tarafından partimizin şubelerini açmak için müracaatlar yapılıyordu. Önümüzdeki seçimlere bir yıldan fazla bir zaman olduğu için, teşkilatın kurulması işini aceleye getirmek istemiyor, partimize girmek isteyenlerin üzerinde titizlikle duruyorduk" diyerek taşra teşkilatlanmasının büyük bir titizlikle yürütüldüğünü ifade etmişti.

 

DP kurucuları, Anadolu'nun çeşitli yerlerine dağılarak teşkilatlanma çalışmalarını yerinden takip etmişlerdi. DP İstanbul İl Başkanı Kenan Öner teşkilatlanma çalışmalarını çok zor şartlarda sürdürdüklerini, maddi imkânsızlıklar ve teşkilatlanmayı üstlenecek işi bilen kişileri bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtmişti. Teşkilatlanma ilk dönemlerde oldukça yavaş ilerlemiş, parti halk arasında ilgi görmüş; fakat teşkilatlanma girişimlerini sürdürenler bazı yerlerde valilerin engelleriyle karşılaşmışlardı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme