Tarihi Van Kalesi’nin güneyinde yer alan Horhor Cami’nin restorasyon çalışmaları başlatılarak 2014 yılında ibadete açılması planlanılıyor.
Van Valiliği tarafından restorasyon çalışmalarının başlatıldığı Horhor Camisi’nin eski Van şehri içerisindeki tarihi 8 camiden biri olduğunu belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk, bu camilerin farklı dönemlerde ve farklı mimari üsluplarda inşa edildiğini söyledi. Eski Van şehrinin batısında, Yalı Kapı mevkiinde yer alan Horhor Camisi’nin ismini, kalenin güneyinde yer alan suyun çıkışından aldığını ifade eden Öztürk, “Horhor Camisi, eldeki verilere, mimari belgelere, malzemesine ve yapım tekniklerine göre muhtemelen 18. yüzyılın sonlarında inşa edildiğini biliyoruz. Cami, o tarihten 1915 yılına kadar aktivitesini devam ettirmiş, ancak 1915-1918 olaylarından dolayı yapı yıkılmıştır” dedi.
2011 yılında Van Valiliği tarafından başlatılan kazı çalışmaları sırasında yapıya ait verilerin ortaya çıktığını ifade eden Öztürk, “Daha önce Van Valiliği tarafından hazırlanan restorasyon kapsamındaki tüm projeler, Van Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından onaylandı. Yine kısa bir süre içinde Van Valiliği tarafından bu yapıların mülkiyeti Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredildi. Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık bir ay önce ihalesi yapılan tarihi caminin restorasyon çalışmaları başlatıldı. Kazı çalışmaları esnasında minbere yakın bir yerde, büyük bir kısmı yanmış, tahrip olmuş Kuran-ı Kerim parçasının bir bölümünü sağlam çıkarabildik. İnşallah caminin ibadete açılmasından sonra çıkardığımız Kuran-ı Kerim’i caminin uygun bir yerinde sergilemeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Horhor Camisi’nin 2014 yılında ibadete açılacağını da dile getiren Öztürk, “Horhor Camisi, eski Van tarihi içerisinde oldukça önemli bir yer oluşturmaktadır. Çoğu kaynaklarda, Bediüzzaman Said Nursî'nin medresesi olarak da bilinir. Cami, şekil olarak dikdörtgen bir plana sahip olup, daha çok devşirme malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Şu anda ilgili firma tarafından drenaj çalışmaları yapılmakta ve bozuk ömrünü tamamlamış taşlarda çürütme işlemi devam etmektedir. Bizde danışman olarak sürekli bunu takip etmekteyiz. Umudumuz, çok kısa sürede camimizin restorasyonunun tamamlanarak ibadete açılmasıdır” ifadelerini kullandı.
Camiyi önemli kılan unsurlardan birinin de batısında yer alan ve caminin adını taşıdığı Horhor Çeşmesi olduğunu dile getiren Öztürk, caminin restorasyonu tamamlandıktan sonra gerek çeşme, gerekse abdest birimleri ve abdesthane ile ilgili bir çalışmalarının da olduğunu kaydetti.
Bediüzzaman Said Nursî'nin zaman içerisinde; barışın, dostluğun, birliğin sembolü olduğunu vurgulayan Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram ise, "İnanıyorum ki bu yapılar hayata geçirildikçe, bu yapılar kazandırıldıkça, buradaki kavga ve kargaşa bitecektir. Ona yürekten inanıyorum. Bu kalede bir gönül harcı vardır. Ben bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu