• Haberler
  • Yaşam
  • 2019'un Sonuna Gelirken Van'da Ortalama Daire Fiyatları

2019'un Sonuna Gelirken Van'da Ortalama Daire Fiyatları

Doğu Anadolu’nun en gelişmiş şehirlerinden biri olan Van, 2019 yılının son çeyreğine artan emlak konut fiyatları ile girdi! Bilindiği üzere Van, emlak konut değerleri özellikle yeni projelerin ortaya çıkması ile artan kentlerden bir tanesi. 2019’un sonuna gelirken, bölgede özellikle 3 + 1 ve 2 + 1 odalı konutların satışında artış yaşandı. Talep artışı ise fiyatların belli bir oranda yükselmesine sebep oldu. Flatfy emlak portalı tarafından yapılan analiz ve araştırmalar, Van’da son bir ay içerisinde daire fiyatlarının yaklaşık olarak yüzde 0,91 oranında arttığını gösteriyor. Elbette bu artış kentin her bölgesinde homojen olarak yaşanmadı. Özellikle bazı bölgeler, mevsimin de gereklilikleri ile ekstra artış yaşadı. Üniversite yapılarının çevresindeki bölgeler de bu duruma dahil edilebilir.


Van’da Geçen Yıla Göre Daire Fiyatlarındaki Değişiklikler
Van, son dönemlerde konutların finansal geri dönüş sürelerini düşürdü. Peki, bu ne demek oluyor? Konut fiyatlarındaki artışı kira oranındaki yüksek düzeyli artış takip ettiğinde, konutların kendi satış fiyatlarını kira gelirleri ile karşılama süresi azaldı. Artık sadece 14 yıl içerisinde Van’da konut yatırımı yapanlar kar etme aşamasına geçebiliyor.

Yapılan araştırmalar, Van’da yaklaşık olarak 2 ya da 3 kişilik bir ailenin rahatlıkla yaşayabileceği 100 metrekarelik bir konut fiyatının, maksimum 207.744 TL olduğunu gösterdi. Yine 100 metrekarelik bir konut için minimum fiyatın ise 124.646 TL olduğu biliniyor. Bu oranlar, önceki yılın oranlarına göre yaklaşık yüzde 0,91 oranında daha yüksek. 100 metrekarelik konutlar genellikle 2 + 1 konutlardır. Bu konutların genel satış fiyatı ortalaması ise 166.195 TL olarak belirlendi.

Van İçerisindeki Popüler Konut Yatırım Alanları
Konut yatırımcıları tarafından en çok tercih edilen bölge olan ve aynı zamanda yaşamak için konut satın alanların da gözdesi İpekyolu, Van’ın en kalabalık ilçesidir. Kültürel ve sanatsal aktiviteler, yaşam akışı, alışveriş ve ekonomi gibi açılardan Van’ın en canlı bölgesi olarak kabul edilen İpekyolu, aslında koca kentin merkezi olarak tanımlanabilir. Bu yıl, özellikle 2019’un 3. Çeyreğinde İpekyolu bölgesindeki satılık konutlar da yaklaşık olarak yüzde 1 oranında satış fiyatı artışı gösterdi.

İpekyolu’nun yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilmesinin sebebi, muhitin oldukça şehirleşmiş, modern ve gelecek vaat eden bir yapıya sahip olması. Daha taşra olan bölgelerden farklı olarak, Van’ın İpekyolu bölgesi daha gelişmiş inşaat yatırımları için umut vaat ediyor. Bu durum, bölgenin çok kısa bir süre sonra daha da değerleneceği mesajını veriyor. Bundan dolayı Van’da yatırımlık konut arayanların ilk tercihi İpekyolu.

Van’ın son bir aylık emlak konut fiyatı değişiminin yanı sıra, son 3 yıllık değişimi de dikkat çekici. Bu oranlar, Van’daki son bir ayda yaşanan artışın bir tesadüf eseri olmadığını gözler önüne seriyor. Kent içerisinde özellikle 2 + 1 ve 3 + 1 odalı konutların satış oranları arttıkça, emlak pazarında müthiş bir gelişme yaşandığını söylemek mümkün. Kentin son 3 yıl içerisinde deneyimlediği konut fiyatı artış oranı yaklaşık olarak yüzde 60. Kentin son beş yıllık değişim oranı ise yüzde 80 oranında yukarı yönde gerçekleşmiş. 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme