21 Mart Dünya Down Sendromu Günü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü nedeniyle bir etkinlik düzendi.

YYÜ Engelli Öğrenciler Koordinasyon Birimi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Engelli Öğrenci Topluluğu işbirliğiyle düzenlenen 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü etkinliği, Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan YYÜ Engelli Öğrenciler Koordinasyon Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Mengi, üniversitede yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek ve uygun akademik ortamın hazırlanması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Engelli Öğrenci Biriminin üniversitedeki engelli öğrencilere yönelik faaliyetlerini kesintiye uğratmadan sürdüreceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mengi, bu tarz etkinliklerle engelli öğrencilerin sosyal-kültürel ortamlara daha çok girmesinin amaçlandığını ifade etti.

 

Mengi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü nedeniyle bu etkinliği düzenlediklerini ifade ederek, "Bizler her zaman gönlümüzle tüm engelli kardeşlerimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla tüm down sendromlu bireylerin ve ailelerinin bu önemli günlerini yürekten kutluyorum. Onlar ki! Farklı din, dil, ırka mensup olsalar da onları aynı kılan tek bir kimlikleri vardır, o da down sendromlu olmaktır. Bu kimliklerinin temelinde yatan asıl sebep 21. kromozomlarının çift değil de üç tane olmasıdır. Kimilerine göre yeni doğan her 800 bebekten birinin, kimilerine göre ise yeni doğan her 691 bebekten birinin down sendromlu olduğu söylenir. Down sendromu sadece insanlarda değil aynı zamanda hayvanlarda da görülmektedir. Down sendromu, bütün insan ırklarında, farklı dini gruplarda ve farklı sosyo-ekonomi veya sosyo-kültürel çevrelerde görülmektedir. Dünya genelinde 6 milyon bireyin, Türkiye'de ise rakamlar kesin olmasa da yaklaşık 100 bin civarı bireyin down sendromlu olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla bu tarz etkinliklerin, down sendromu konusunda toplumsal bilinç oluşturma açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda down sendromlu bireylere yönelik bakış açısını değiştirmek ve yaşamın her alanına entegre etmek için gerek toplumsal kurumlara gerekse bireylere büyük görevler düşmektedir. Her şeyden önce down sendromlu bireylere karşı geliştirilen ön yargı ve ayrımcılığı ortadan kaldırma ve onların sosyal yaşamda diğer insanlarla beraber izole edilmeden yaşamlarını sürdürme yükümlülüğümüz var. Aynı zamanda onları iyi tanıma ve iyi anlatma yükümlülüğümüz de var” dedi.


Engelli Öğrenciler Topluluğu adına Şemsettin Polat ve Cemil Kavut da birer konuşma yaparken, down sendromlu çocukların aileleri adına ise Adnan Dağaynası bir konuşma yaptı.


Gevaş Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Otizm Derneği Başkanı Doç. Dr. Erkan Düz'ün okuduğu şiirin ardından etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.


Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirel, Genel Sekreter Prof. Dr. Yusuf Uzun, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Şakir Sığınç, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik, down sendromlu çocuklarlar ile aileleri ve öğrenciler katıldı.
 

Bakmadan Geçme