3 bin yıllık tarihi Urartu Şamran kanalı temizlendi

Edremit Belediyesi, Süphan Mahallesi Aşıklar Köprüsü mevkiinde Van'ın 3 bin yıllık tarihi Urartu Şamran Kanalında temizlik çalışması yaptı.

Van'da her yıl yaz mevsiminde çöp yuvasına dönüşerek kötü koku yayan Şamran Kanalı Edremit Belediyesi’nin zamanında müdahalesiyle etrafa çirkin görüntü, kötü koku yaymadan temizlendi. 

Edremit Belediyesi, vatandaşlardan gelen uyarılar üzerine harekete geçerek, tarihi Şamran Kanalında detaylı temizlik çalışması başlattı. 

Edremit Belediyesi yetkilileri yaptıkları açıklamada, "Şamran Kanalı, Van'ın en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir. Her yıl yaz aylarında maalesef çöp ve atıklarla dolup kötü koku yaymaktaydı. Biz de belediye olarak bölge halkının şikayetlerini dikkate alarak harekete geçtik ve kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdik. Şamran Kanalı'nın sürdürülebilirliği ve gelecek nesillere aktarılması için biz yetkililer olarak büyük bir sorumluluk altındayız. Bu kapsamda, düzenli olarak temizlik ve bakım çalışmaları yapmaya devam edeceğiz." dediler.

Temizlik çalışmaları, bölge sakinleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Vatandaşlar, kanalın temiz ve düzenli olması, hem çevre hem de insan sağlığı açısından önemli olduğunu belirttiler.

Geçmiş yıllarda Şamran kanalının temizliğine pek dikkat edilmiyordu. Kanalın etrafa yaydığı koku mahalle sakinlerini rahatsız edici boyutlara ulaşıyordu. Evlerimizin kapı, penceresini açamıyorduk. Kokudan ve sinekten muzdarip vaziyetteydik. Yetkilileri aramamıza rağmen ilgilenen olmuyordu. Sıcak yaz günlerinde kapı, pencere kapalı evlerde oturulmuyordu. Kapı pencere açıldığı zamanda kokudan ve sinekten rahatsız oluyorduk. Şimdi sağolsun yetkililer bu konulara dikkat ediyor. Kendileri kanal boyunca dolaşıp temizlenecek kısımları temizliyorlar. Bizlerin talebi oluncada anında temizlik ekipleriyle olaya müdahale edip gereken bakım ve temizliği yapıyorlar. Gazeteniz aracılığıyla kanal çevresinde ikamet edenlere sesleniyoruz. Sizlerde çöplerinizi kanala atmayınız. Kanala atılan çöpler kirliliğe ve kokuya sebep oluyor. Temizlik  bir kültür meselesidir. Temizliğe dikkat edelim genç nesilleri çocuklarıda çevrelerini kirletmemeleri konusunda uyaralım. En güzel temizlik kirletmemektir diye konuştular. 

Edremit Belediyesi, Şamran Kanalı'nın bakım ve temizliğine yönelik çalışmalarının düzenli olarak yapılacağını belirttiler.

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (mö 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit'in güneybatısında. Kadembastı (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis'in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk " Uğurlu Yer" demektedir.

Van'ın 50 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası'ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az yüzde 70'i Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van'a bakar içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir. 

Yorumlar 1
DSİ VE BELEDİYELER GÖREVE 05 Temmuz 2024 22:33

Sadece Aşıklar Köprüsü çevresi kirli değil ki. Edremit ilçe girişinden mahalleler boyunca göle kadar Şamram- Menua Kanalı 20 km boyunca kirli ve bakımsızdır.

Bakmadan Geçme