30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Tarihi üstün başarılarla dolu Türk Milletinin iftihar abidesi olan ve tarihe başkumandan meydan muharebesi olarak geçen 30 Ağustos Zafer Bayramının 97. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Van ve ilçelerinde de coşkuyla kutlanacak.

Evren Doğruer

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutanlığında 1922 yılında istiklal mücadelesi yolunda kazanılan şanlı zaferin 97. yıldönümü törenlerle kutlanacak. Van Valiliği tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı program kutlamaları çerçevesinde birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

Zafer Bayramı kutlamaları, 30 Ağustos Cuma günü (yarın) saat 09:30'da valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulması, İstiklal Marşımızın okuması, valilik makamında Vali Mehmet Emin Bilmez, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkan Vekilinin tebrikleri kabulleriyle saat 09:30'da başlayacak. Vilayet önünde Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkan Vekilinin, halkın ve törene katılanların bayramını kutlamaları, Türk Silahlı Kuvvetleri adına, günün anlam ve önemini belirten konuşma ile devam edecek. Bayram töreni günün anlam ve önemine ilişkin şiir okunması, halk oyunları gösterisi, Mehteran gösterisi, tören geçişinin ardından askeri birliklerin, polis ekiplerinin geçit töreni ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü organizesinde, çeşitli spor dallarından öğrencilerin antrenörleri ile birlikte tören geçişiyle son bulacak.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI NEDİR?

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve birçok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır.

Bakmadan Geçme