• Haberler
  • Ekonomi
  • 49 yaş üstü bu haber sizin için... Emekliliğinizi 5 yıl erkene çekebilirsiniz!

49 yaş üstü bu haber sizin için... Emekliliğinizi 5 yıl erkene çekebilirsiniz!

Emeklilik yaşını erkene alacak düzenleme vatandaşları heyecanlandırdı! Bu noktaya dikkat! Emekli olmak için 5 yıl daha az bekleyebilirsiniz. 49,50 ve 51 yaşındaki vatandaşlar emeklilik için gerekli belgeleri hazırlamaya başlayabilir. İşte ayrıntılar.

Emeklilik konusunda yapılacak olan düzenleme, Bağ-Kur'lu iş sahipleri ve sigortalılar için uzun süredir beklenen bir fırsat olarak görülüyor. Bu düzenlemenin Meclis'ten geçmesi halinde birçok Bağ-Kurlu siyasetçinin daha erken emekli olabilmesi ve emeklilik şartlarının kolaylaşması mümkün olacak. Bu değişiklik emeklilik planlaması yapan birçok kişi için sevindirici bir haber olarak değerlendiriliyor.

Yakında Meclis'e sunulması beklenen Bağ-Kur-SSK prim eşitleme düzenlemesi özellikle küçük esnaf için büyük önem taşıyor. Bu düzenlemeye göre Bağ-Kur'lu sigortalıların prim ödeme gün sayısı 9 bin günden 7200 güne inecek. Ancak bu düzenleme daha da genişletilebilir.

Eğer kararname 8 Eylül 1999 tarihinden önce Bağ-Kur'a kaydolanları da kapsarsa, EYT (emeklilik yaşı) mağduru olan Bağ-Kur'lu vatandaşlar 9 bin gün beklemek yerine ek 7200 gün ile emekli olabilecekler.

Bu düzenleme özellikle 1 milyonu aşkın küçük tüccarı ve çiftçiyi ilgilendiriyor. Bağ-Kur-SSK prim uyumu düzenlemesi ile Bağ-Kur'lu üyelerin prim ödeme gün sayısı 9 bin günden 7 bin 200 güne inecek. Ancak kararname daha geniş kapsamlı olursa ve 8 Eylül 1999 öncesini de kapsarsa EYT mağduru olan Bağ-Kur'lu üyeler 9 bin gün beklemek yerine 7200 günde emekli olabilecekler.

Düzenlemenin kapsamı belirlenirken işçi sayısı, vergi indirimi ve muaf esnaf ve tüccarlar gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor. Ancak düzenlemenin daha kapsamlı olması ve tüm Bağ-Kur'lu üyeleri kapsaması da gündemde.

Düzenlemeden EYT (emeklilik yaşı) mağduru olanlar da faydalanacak. İndirim sayesinde 8 Eylül 1999'dan 30 Ocak 2008'e kadar sigortalı olan Bağ-Kur'lu üyelerin prim ödeme gün sayısı hem kadın hem de erkek için 9 bin günden 7 bin 200 güne inecek. Bu değişiklik, primi dolmuş ama yaş sınırını bekleyen kişilere para çekme imkanı sağlıyor.

Ancak Bağ-Kur'da 1 Mayıs 2008'den sonra sigortalı olanlardan hala 9 bin gün isteniyor ve kadınlarda 58, erkeklerde 60'tan başlayarak kademeli olarak 65'e çıkan emeklilik yaşının tamamlanması gerekiyor. Ancak sigortalılığı bugün 1.800 gün indirimle başlayan Bağ-Kur'lu üyeler, 7.200 gün prim ile de emekli olabiliyorlar. Tabii kadınlar için 58, erkekler için de 60 yaş sınırını da yerine getirmeleri gerekiyor.

Bu düzenleme özellikle EYT mağduru olan Bağ-Kur'lu üyeler için büyük bir umut ışığı. Kapsamın ne kadar geniş olacağı ve düzenlemenin hangi şartlara göre uygulanacağı yakında Meclis'e sunulacak olan taslağın ayrıntılarında belli olacak.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme