90 yaşındaki Vanlı Kore gazisi gazetemize konuştu: Savaş Olmasın
Vatan savunması için görev düştüğünde cepheye gitmeye bugünde hazır olduğunu belirten Kore Gazisi, Van Muharip Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı Tevfik Gezgen, 'Umarım insanların hayatına, acı ve gözyaşlarına mal olan o savaşlar artık sadece bizlerde birer anı olarak kalır ve tekrarı yaşanmaz' diye konuştu.
Burhan Ergin
Çin ve Sovyetler Birliği destekli Kuzey Kore'nin 25 Haziran 1950'de Güney Kore topraklarına doğru ilerleyerek işgal etmesiyle başlayan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM güçlerinin Kore'ye, Kuzey Kore işgalini sonlandırmak için göndermeye onay vermesi üzerine aralarında Türkiye'nin de bulunduğu BM'ye üye 21 ülkenin askeri gücü tarafından Kore savaşında görev alan 90 yaşındaki Vanlı Tevfik Gezgen askerlik anılarını gazetemize paylaştı.
"Türkiye'yi onur ve kahramanlıkla temsil ettik"
Güney Kore'de Çinlilere karşı cephede savaşan, Vanlı Tevfik Gezgen Van Muharip Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. İlerlemiş yaşına rağmen derneğin tüm çalışmalarına katılan, gazi arkadaşlarıyla anılarını tazeleyen, ziyaret ve törenlerde kalpağıyla heyecanla yer alan Gezgen, "Kore savaşına 1950 yılında katıldım. Cephede çıkan çatışmalarda birinde göğsümden birinde kolumdan yaralandım. Kolumdaki yaralanma sakatlanmama yol açarak gazi oldum. Gazilik unvanını onur ve gururla taşıyorum. Asya topraklarında Türkiye'yi onur ve kahramanlıkla temsil ettik" dedi.
"Arkadaşlarımızdan kimi şehit kimi gazi oldu"
Cephede bir gecede 30 şehidin verildiği çatışmalarda yara almasına rağmen sağ olarak kurtulan Tevfik Gezgen" Kahraman Türk ordusunun askeri olarak Kore'de savaştık. Ülkemiz bize asker olarak bir görev verdi bizde bu görevi seve seve yerine getrdik. Silah arkadaşlarımızdan kimi şehit kimi de gazi oldu. Bazıları Kore'de ne işimiz var diyor. BM çatısı altında alınan karar nedeniyle Türk askeri Kore'de savaştı" dedi.
"Savaşın kazananı yoktur"
Kore'de çok zor günler ve sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Kore gazisi Tevfik Gezgen, cephede düşman ordusu ile çarpışırken bir gecede onlarca arkadaşlarının gözleri önünde şehit düştüğünü söyleyerek, "Allah yaşadığımız o günleri kimseye bir daha yaşatmasın. Savaş gözyaşı acı ve ölümdür. Savaşın kazananı yoktur. Ama barışın kazananı çoktur. Ancak ülkeler bazen vatanlarını, bağımsızlıklarını, bayraklarını, din ve namuslarını korumak için savaşmak zorunda kalabiliyor. Umarım insanların hayatına mal olan, acı ve gözyaşı yıkılmalara sebep olan savaşlar artık sadece bizlerde birer anı olarak kalır ve tekrarı yaşanmaz "diye konuştu.
Uzun ve yorucu bir gemi yolculuğunun ardından Kore'ye ulaştıklarını anlatan Tevfik Gezgen "Tuğgeneral Tahsin Yazıcı emrinde bulunuyorduk. Alay komutanımız Albay Nuri Demir'de. Ancak cephede şehit düştü. Şehit olunca yerine Albay Celal Duran görevi devraldı. Bölük komutanımız da Yüzbaşı Halil Ünal'dı. Gemilerde her türlü konfor vardı. Yemekler bol ve güzeldi Ama ekmek ancak iki ince dilimden ibaretti. Gemilerdeki un stokları ancak adam başına 2 ince dilim ekmeğe göre düzenlenmişti. Türk askeri çok ekmek yiyordu. Ekmek eksiğini gidermek için, patates eklenmeye başlandı. İlk durak yeri olan Seylan Adası'ndan, un sipariş edildi. Ancak, bu unlar da kurtlu çıkınca ekmek sıkıntısı, Kore'ye varıncaya kadar sürdü. Gemilerde, başka sorunlar da yaşandı. Özellikle: alışık olmadığımız Amerikan tuvaletleri, rezervuarları, duş ve lavabo gibi aletleri kullanmakta sıkıntılar yaşadık. Bu sorunlar, erlere teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek kısa sürede aşıldı. Ortalama 22 gün süren deniz yolculuğumuz teorik ve silahlı eğitim yapılarak değerlendirildi. Gemide bizlere Kore ve savaş bilgileri veriliyor, derslerde değişik savaş eğitimleri öğretiliyordu. Ayrıca, beraberimizde götürdüğümüz Amerikan M1 piyade tüfeği atışları yaptırılıyordu" diye konuştu.
"Gemide birçok Vanlı asker arkadaşım vardı"
6 oğlu, 2 kızı, 28 torunu olan Kore gazisi Tevfik Gezgen 22 gün süren yorucu deniz yolculuğunun ardından Kore'ye ulaştıklarını belirterek, "Ben Diyarbakır'da askerlik görevimi yapıyordum. Topçuydum, 1950 yılında gemiyle Kore'ye gittik. Gemide birçok Vanlı asker arkadaşlarım vardı. Pusan Limanına indik. Pusan'da bizi törenle karşıladılar. Oradan Kumkale cephesine geldik. Gözlerimin önünde onlarca asker arkadaşım şehit oldu. Sıkı ve uzun süren bir çatışma yaşadık. Mevzilerimizden kafamızı kurşun yağmurundan dolayı dışarı çıkaramaz hale gelmiştik. Çinlilerle savaşıyorduk. Hiç unutmam, düşman mevzisine yaklaştığımda biranda Çinli bir askere denk geldim, bu askeri yakalayıp ellerini bağladım. Ağır makineli tüfeğini ele geçirdim. Esir aldığım Çinli askeri bizim saflarımıza doğru götürdüm ve komutanımıza teslim ettim. 25 Haziran 1950 tarihinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, müdahale kararı aldığında, Kore'ye asker göndermeyi ilk teklif eden ülke Türkiye oldu. Ama aynı zamanda, diğer 21ülkeden farklı olarak, savaşa sembolik değil de, Tugay seviyesinde büyük askeri güçle katılmayı teklif eden bir ülke oldu" dedi.
"Kore'ye vardığımızda bir cesaret geldi"
Aradan yıllar geçmesine rağmen milli mücadelenin verildiği o günleri gözleri dolarak yaşayan Tevfik Gezgen, "Kore'ye vardığımızda bir cesaret geldi. Türk Tugayının kayıpları çok ağırdı. 26 Kasım-1 Aralık 1950 günleri arasında süregelen bir haftalık çatışmalarda Türk Tugayı, Birleşmiş Milletler Ordusu içinde: asker sayısına oranla, en çok kayıp veren birlik oldu. Bu çatışmalarda 12 subay, 7 astsubay ve 199 erbaş ve er olmak üzere, toplam 218 şehit verdik. Ve onlarca da yaralı arkadaşımız vardı. Türk ordusu müttefik olarak katılsa da o günkü savaşlarda çok kayıplar verdik. Allah devletimize, milletimize bir daha o günleri yaşatmasın. Van Muharip Gaziler Derneği çatısı altında hizmet vermeye devam ediyorum. Vanlı 75 Kore gazisinden 57 arkadaşımız vefat ederek aramızdan ayrıldı" diye konuştu.
"Vanlı Şehitler ve Gaziler Anıtı istiyoruz"
Eski Merkez Komutanlığı yerinde yapılan Milli Egemenlik Parkı içinde Vanlı Şehit ve Gaziler Anıtı dikilmesini isteyen Tevfik Gezgen "Vanlı şehit ve gazilerin aziz hatırasını canlı tutmak için eski Merkez Komutanlığı yerinde yapılan Milli Egemenlik Parkı içinde Vanlı Şehitler ve Gaziler Anıtı istiyoruz. Vatanı, milleti ve bayrağı için canını feda eden şehit ve gaziler için anıt dikilmesi bizleri onurlandırır mutlu eder. Dernek başkanımız Cafer Oğur ve arkadaşlarımızla birlikte bu konuda üzerimize düşen her şeyi yerine getirmeye hazırız" dedi.