• Haberler
  • Güncel
  • 98 yaşındaki Vanlı Azize Levendoğlu'ndan çağrı: DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIN

98 yaşındaki Vanlı Azize Levendoğlu'ndan çağrı: DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIN

Erkek Sanat Enstitüsü okulunun tarihi binasının Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu tarafından Van Kent Müzesi olarak değerlendirilmesinden dolayı sevinç duyduğunu belirten 98 yaşındaki Vanlı Azize Levendoğlu, eşinin kurucu ve ilk müdür olarak görev yaptığı okul binasının müzeye dönüştürülmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Levendoğlu, Van'ın değerlerine sahip çıkılmasını da istedi.

Hacı Yılmaz / Vansesi Özel

1945 yılı sonuna kadar Sanat Okulu olan, 1948 yılında yeni yapılan binasında Erkek Sanat Enstitüsü olarak eğitim öğretime açılan, tescillenerek koruma altına alınan Van'ın köklü eğitim öğretim kurumunun tarihi binası Van'ın kurtuluşunun 100. yılı olan 2018'de Van Kent Müzesi kimliğiyle kültür kurumu olarak hizmet vermeye hazırlanıyor.

Erkek Sanat Enstitüsü'nün kuruluşunda emeği olan ilk müdürü merhum Vanlı Vasfi Levendoğlu'nun hanımı 98 yaşına ulaşan Azize Levendoğlu okul binasının yıkılmaktan kurtarılarak Van Kent Müzesi olarak Van'a kazandırılmasını gerçekleştiren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zoruoğlu'na ve emeği geçen kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür etti.

DUYGULU ANLAR YAŞADI

Erkek Sanat Enstitüsü'nün mütevazi lojmanında uzun yıllar eşi ve çocuklarıyla birlikte oturduklarını, okulda okuyan öğrencileri kendi evlatları gibi sevip koruduklarını belirten Azize Levendoğlu, İskele Caddesi üzerindeki evinde kendisiyle görüşen yazı işleri müdürümüz İkram Kali'ye eski siyah beyaz fotoğrafları göstererek anılarını anlatırken zaman zaman duygulu anlar yaşadı.

"ERKEK SANAT ENSTİTÜSÜ ŞEHRİMİZİN İLK LİSELERİNDEN BİRİDİR"

Van'ı ve Vanlıları çok sevdiğini kaydeden Azize Levendoğlu, Erkek Sanat Enstitüsü'nün Van gibi kendileri için de özel bir anlamı olduğunu söyledi. Levendoğlu, "Van Erkek Sanat Enstitüsü şehrimizin ilk liselerinden biridir. Van'ımıza çok değerli, bilgili evlatlar yetiştiren eğitim kurumdur. Rahmetli eşim Vasfi Bey Erkek Sanat Enstitüsü'nün temelinin atılmasında, 1948'de eğitim-öğretime başlamasında ilk müdür olarak görev yaptı. Okul açıldığı yıl tesviye, demircilik ve marangozluk olmak üzere üç bölüm faaliyete geçti. Bizde genç bir çift olarak okulun yanında, DSİ bitişiğindeki mütevazı müstakil lojmanda oturduk. Vasfi Bey müdür olmaktan öteye tüm öğrencilerinin babası, velisi, öğretmenlerin arkadaşı abisi gibiydi. Eğitim dönemi başında aileleri ziyaret ederek çocuklarının meslek sahibi olmaları için okula kayıtlarını yapmalarını söylerdi. Öğrencilerini çok sever sahip çıkardı. Ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına sahip çıkacağı güvencesini verirdi" diye konuştu.

"VALİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Erkek Sanat Enstitüsü tarihi binasının Van Kent Müzesi olarak Van'ın kültürüne hizmet etmeye devam edeceğini İkram Kali'den öğrenen Azize Levendoğlu sevincini teşekkür ve tebessümle ifade ederek şunları söyledi: "Erkek Sanat Enstitüsü bizim yuvamız gibidir. Erkek Sanat Enstitüsü ile ilgili aldığım güzel haber beni ziyadesiyle sevindirdi. Çok doğru yerinde bir karar alınmıştır. Çok güzel bir binası, atölyeleri, bahçesi vardı. Arka tarafta okulun yanındaki kanaldan kehriz suyu akardı. Okulun ön tarafında ise top sahası vardı. Orada Van'ımızın gençleri top oynardı. Milli bayram törenleri de bu sahada yapılırdı. Okulun hayatımızda çok büyük yeri vardır. Rahmetli eşim Vasfi Levendoğlu 1918 doğumludur. Yaşamış olsaydı bu sene 100 yaşında olacaktı. Ben ise 1920 doğumluyum, eşimden 2 yaş küçüğüm. Van'ın kurtuluşunun 100. Yılında, eşimin doğumunun 100. yaş gününde bu haber bana ödül oldu. Memleketimizin değerlerine sahip çıkan yetkililere teşekkür ediyorum. Güzel memleketimiz Van, büyük acılar görmüş aziz ve asude bir şehirdir. Bizim ailemizde diğer Vanlılar gibi 1915'te çok büyük acılar yaşamış, muhacir olmuş. Yakıp yıkılan memleketimize ne kadar hizmet edilirse azdır."

"OKUL ÜLKEMİZE, MEMLEKETİMİZE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAMIŞ"

Vanlılara özellikle de kız çocuklarını okutmaları tavsiyesinde bulunan 98 yaşındaki koca çınar Azize Levendoğlu, İkram Kali ile sohbetinde eğitim öğretimin önemine değinerek, "Vasfi Bey Erkek Sanat Enstitüsü Müdürü olarak görev yaparken eşimin amcasının oğlu rahmetli Fevzi Levendoğlu'nu babası Remzi Bey Van'da lise olmadığı için o yıllarda okutmak için Kars'a gönderdi. Okumak zordu geçmişte. Biz de oğullarımız Ergin ve Engin'i okuttuk. Aynı şekilde kızımız Esin'i de İstanbul'da okuttuk. Oğullarım mühendis, kızım öğretmen olarak görev yaptı. Damadım  Vanlı Ahmet Yurtsever ise  doğup büyüdüğü memlekti Van'a Ahmet Yurtsever Kız Teknik Lisesi  adıyla  çok güzel bir okul yaparak  eğitime destek oldu. O nedenle eğitime  önem ve destek vermek lazım. Hiç unutmam Erkek Sanat Enstitüsü'nde öğrenciler öğlen arası yemeğe çıkarlardı, fakat bazı öğrenciler ailelerinin hali vakti yerinde olmadığı için öğlen yemeğine çıkamazdı. Bende okulun yanında bulunan lojmanda öğlenleri yemek yapar bu evlatlarımızı aç bırakmamaya çalışırdım. Helal hoşları olsun. Vasfi Bey Okulu bitiren öğrencilerinin işe yerleştirilmesine, iş yeri sahibi olmasına da yardımcı olurdu. Bu okul ülkemize, memleketimize büyük katkılar sağlamış pek çok sanatkâr, işçi, atölye şefi, öğretmen ve mühendis yetişmiştir" ifadelerinde bulundu.

"ERKEK SANAT ENSTİTÜSÜ BENİM İÇİN ÇOK ÖZEL BİR YERE SAHİPTİR"

Eşi Vasfi Levendoğlu'nun eğitimci olmanın yanında Van'da sosyal, kültürel, ekonomik alanlarla da ilgilendiğini belirten Azize Levendoğlu, "Tepebaşı bizim mahallemizdi. Okul'da orada bulunuyordu. Vasfi Bey spor yapar, güzel futbol oynardı. Van Gençlikspor'da top oynadı. Öğrencilerin gençlerin sosyal hayatlarına destek olur, spor müsabakalarında başarılı olmaları için destek verirdi. Öğrencilerini meslek sahibi olmanın yanında vatanına, milletine, memleketine, ailelerine sahip çıkan, sorumluluklarını bilen, Cumhuriyetimizin değerlerine sadık bireyler olarak yetiştirdi hep. Fabrikalarının kurulmasında, marangoz, tavsiye, demir iş yerlerinin açılmasında emekleri oldu. Mehmet Kuralkan, Canan Kuba, Şefik Kaptener, Alaatin Kurtbeyoğlu ve daha yüzlerce meslek sahibi olan hemşehrilerimiz onun öğrencileridir. Erkek Sanat Enstitüsü memleketimizin gençleri gibi benim içinde çok özel bir yere sahiptir. Okul müsamereleri, geceleri, sergileri olurdu. Çok güzel kurtuluş baloları yapılırdı. Okulun lojmanında oturduğumuz yıllarda Kur'an'ı Kerimi orada öğrendim. Öğlene doğru Kur'an hocam Zeynep Kaya'nın evine gider ondan ders alırdım. Kur'an'ı onun sayesinde öğrenerek hatmettim. Allah sağlık sıhhat versin ve kedisinden razı olsun. Çocuklarımızı özellikle de kızlarımızı eğiterek iyi yetiştirerek mutlaka okutarak geleceğe hazırlamak gerekir" diye konuştu. 

"KENT MÜZESİNİ HEYECANLA BEKLİYORUM"

Yazı işleri müdürümüz İkram Kali'ye Erkek Sanat Enstitüsü müdürlüğü yapan eşi ve okul ile ilgili anı ve bilgilerini aktaran Azize Levendoğlu Van Kent Müzesi'nin açılış haberini heyecanla beklediğini söyledi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme