ABD'DEN TÜRKİYE'YE PETROL OYUNU

Türkiye'nin Kuzey Irak'la petrol anlaşması yapmasının ardından Bağdat, Türkiye'yi merkeze alarak planladığı yeni petrol boru hatları için rotayı Suriye ve İsrail'e çevirdi.

Irak Milli Petrol şirketi SOMO'nun Irak petrollerini dünya pazarları ile buluşturacak projelerinde revizyon hazırlıkları başlattığı belirtiliyor. Uzun vadede Türkiye üzerinden yapılması planlanan 5 boru hattının yönü değiştiriliyor. SOMO'nun yeni boru hatları ise İsrail ve geçtiğimiz hafta Washington yönetiminin övgüler dizdiği Suriye'den geçecek. Böylece ABD'nin 2010'da terk ettiği Irak'a geri dönüş hazırlıklarının altında yatan neden de ortaya çıkmış oldu. Irak boru hatları ile ilgili hareketliliğin Cenevre 2 toplantısı sonrasında gündeme geleceği kaydedildi.

BASKI VAR

İsrail ve ABD'deki lobiler, bölgedeki enerji çıkarlarının zarar görmemesi ve mevzi kaybetmemek için alternatif yollar denemeye başladı. Bu amaçla, petrol ve doğalgaz nakil hatları konusunda dışarıdaki lobi faaliyetleri olağanca hızıyla sürüyor. 2006'dan bu yana petrol sevkiyat hatlarını Türkiye üzerinden kurgulayan Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun İsrail ve ABD'li lobilerin baskıları sonucunda projelerinde revizyon başlattığı kaydedildi.

TEKSAS TOPLANTISI

Geçtiğimiz Kasım ayında Teksas'ta 4 enerji devinin temsilcileri ile bir araya gelen SOMO yetkilileri, Irak petrollerinin geleceğini masaya yatırdı. Bağdat'a döner dönmez danışmanlık gruplarının revize edilmiş planlarını masalarında bulan SOMO yetkililerinin Irak Başbakan'ı Nuri El Maliki'den gelecek olura göre hareket edeceği kaydedildi. Yeni boru hatlarının güzergahı konusunda Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin projeye sıcak baktığı öğrenildi.

YENİ YOL HARİTASI NASIL

Edinilen bilgiye göre SOMO, 2006'da ikisi İngiliz biri Birleşik Arap Emirlikleri'nden olmak üzere 3 danışmanlık şirketine hazırlattığı boru hatları projelerini askıya alacak. Eski projeye göre Türkiye üzerinden 4 boru hattı geçirmek isteyen SOMO, şimdi 3'ü Suriye'den 2'si İsrail'den olmak üzere 5 boru hattı için projelerini revize ediyor. Fizibilitelere göre bölgesel siyasi denklemler gereği ilk olarak projenin Suriye ayağı hayata geçirilecek. Buna göre, liman kapasite durumu dikkate alınarak Suriye'nin Akdeniz sahilindeki Tripoli ve Banyas limanları kullanılacak. Ardından 2019 yılı itibari ile İsrail'in Hayfa hattı kullanıma açılacak.

B PLANI DA DEŞİFRE OLDU

İçeride hükümeti yıpratma operasyonlarını B Planı olarak değerlendiren bölgesel uzmanlar, uluslararası güçlerin bölgesel Kürt kartını oynayabileceğine dikkat çekiyor. Terör örgütü PKK'yı bu anlamda son 7 aydan bu yana psikolojik ve siyasi olarak baskı altında tutulduğunu ifade eden uzmanlar lobilerin deşifre olmasının Türkiye'nin barış sürecinin önünü açtığını belirtiyorlar. Kaynak Yeni Şafak

Bakmadan Geçme