AGD’DEN İDDAA OYNATILMASINA TEPKİ

Anadolu Gençlik Derneği Van Şubesi İddaa gibi şans oyunlarının devlet eliyle oynatılan kumar olduğunu belirterek yasaklanmasını istedi. Anadolu Gençlik Derneği Van Şubesi İddaa gibi şans oyunlarının devlet eliyle oynatılan kumar olduğunu belirterek yasaklanmasını istedi.

Vansesi Haber Merkezi

Lise ve Ortaokul öğrencilerinin idaa bayilerinde görüntülendiğini belirten Anadolu Gençlik Derneği Van Şubesi Liseler Komisyonu Başkanı Kadir Kaya  iddia’nın  öğrencilere yasaklanmasını istedi.  Kaya, yaptığı açıklamada; “Allah’ın (c.c.) haram kıldığı kumar, yıllardır devlet eliyle oynatılıyor. Gayesi gençleri kötü alışkanlıklardan korumak ve spora yönlendirmek olan Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde  iddaanın  kumar olarak oynatılması garebettir. Neredeyse her sokakta bulunan “İddaa” bayilerinde çocuk denecek yaşta olan gençler “kumar tuzağı”na düşürülüyor” dedi.

 

“Türkiye'de 6 binden fazla kumar bayii var!”

Kaya, “Daha  çok insanın parasına talip olan resmi kumar organizatörleri, her geçen gün bayii sayısını artırıyor. Bugün Türkiye’de 5 bini sabit, bini gezici olmak üzere 6 binden fazla İddaa bayi bulunuyor. Söz konusu bayiler ve dolaylı yollardan çalışanlarla beraber toplamda 70 bin kişi buradan geçimini sağlıyor. Dinimizce haram kabul edilmesine rağmen şans oyunları, gençleri kolay para kazanma arzusuyla çalışmaktan alıkoyarak, bir neslin geleceğiyle oynuyor. ‘İddaa’ bayilerinin kapılarında, ‘18 yaşından küçükler oynayamaz’ yazıyor. Ancak bu kuralı çok sayıda bayi görmezden geliyor. Eline kuponu alan herkes bu oyunu rahatlıkla oynayabiliyor. Üstelik 2 lira gibi cüzi rakamlarla kumara bulaşmak da mümkün. Öte yandan araştırmalar İddaa oynayanların günde ortalama 6,6 saatini buna ayırdıklarını gösteriyor. Tüm bunların sonucunda, derslerini takip etmek yerine kumara alıştırılan gençler; İngiltere, Almanya ve Yunanistan gibi spor liglerini takip ediyor “dedi.

“Kumarbaz bir toplum oluyoruz”

Kumara karşı mücadele başlattıklarını kaydeden Anadolu Gençlik Derneği Van Şubesi Liseler Komisyonu Başkanı Kadir Kaya,  “İddaa” oynayan genç sayısı günden güne artıyor. Devlet eliyle yapılan, gençlerimizi maddi ve manevi yönde ifsada götüren bu ve benzeri kumar oyunlarına bir an evvel son verilerek kontrol altına alınması gerekiyor. Gençlerin düştüğü bu kötü duruma dikkat çekerek,  “2004 yılında faaliyete geçirilen şans oyunu dediğimiz İddaa’ya olan talep çığ gibi büyümektedir. Şayet bu kötü gidişata dur denilmezse çok kısa sürede kumarbaz bir toplumun milletimiz üzerinde açmış olduğu sarılmaz yaralar, ahlaki bir çöküntüyü kaçınılmaz kılacaktır. Başlangıçta yaklaşık 150 bin kişinin oynadığı bu oyun; bugün ise yaklaşık 3,5 milyona ulaşmıştır” dedi.

 

“Çocukların geleceklerini karartıyorlar!”

Türkiye’nin 17 Nisan 2004 tarihinde tanıştığı İddaa, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından organize edildiğini dile getiren Kaya, “ Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre  bize göre kumar olan bu  oyunundan toplamda 7 milyar 53 milyon lira hasılat elde edilmiş. Bu rakamın 1 milyar 374 milyon lirası vergiye harcandı. 3 milyar 526 bin lira vatandaşa ikramiye olarak dağıtılmış. 312 milyon lirası isim hakkı olarak kulüplerin kullanımına sunulmuş. Ayrıca 532 milyon lira Spor Genel Müdürlüğü’ne verilirken, 415 milyon lira ise tesislere katkı sağlanmış. Asli görevi gençleri spora yöneltmek ve kötü alışkanlıklardan korumak olan bakanlığın, gelir sağlamak amacıyla gençleri kumara sevk etmesi, yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor” diye konuştu. 

“Çoğunluk 18 yaşın altında”

Şans oyunu kılıfıyla pazarlanan kumar oyunu İddaya olan talebin çığ gibi büyüdüğünü  ifade eden Kaya, “Çoğunlukla gençlerin ilgi gösterdiği kumar oyununa dur denilmediği takdirde çok kısa sürede kumarbaz nesil üretilmiş olacak. Bugün ortalama 3,5 milyon insanımızı kumar bataklığına çekmiş durumda. Genellikle 15 ile 35 yaş arası gençlerin daha yoğun oynadığı İddaa’nın, ortaokul gençliğine kadar ulaştığı belirtiliyor. Ayrıca araştırmalar İddaa oynayanların günde ortalama 6,6 saatini buna ayırdıklarını gösteriyor. Tüm bu verilerle beraber yasak olmasına rağmen oyunu oynayan çoğunluğun 18 yaşın altında olması ise dikkatlerden kaçmıyor” dedi. 

“Seyyar kumarhaneler geliyor”

Bütün  ulusal gazetelerin ‘İddaa’ ekleri verdiğini İddaa ekleri verdikleri gün  tirajlarının yükseldiğini ileri süren Kaya, “Kazanmanın çok kolay olduğu vurgusu yapılıyor. Televizyon ekranları ‘İddaa’ programlarından geçilmiyor. İddaa çılgınlığı çığ gibi büyüyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Spor-Toto Teşkilat Müdürlüğü, “Seyyar İddaa bayileri oluşturacağız” müjdesi verdi! Teşkilatın yeni projesiyle plajlar, statların çevresi, alışveriş merkezleri gibi bayi bulmanın zor olduğu yerlerde bile seyyar bayi uygulamasıyla ‘sporseverler’ bahis oynayabilecek ortamları çok rahat bulabileceklerdir. Ne kadar çok bayi, o kadar çok insan, o kadar çok para... Devlet çok para kazanıyor, bayiler kazanıyor, büyük şirketler kazanıyor ama millet ne kazanıyor? “diye konuştu.

“Türkiye'de 6 binden fazla bayi var!”

Türkiye’de 5 bini sabit, bini gezici olmak üzere 6 binden fazla iddaa bayi bulunduğunu, söz konusu bayiler ve dolaylı yollardan çalışanlarla beraber toplamda 70 bin kişi buradan geçimini sağladığını ifade eden AGD   Van Şubesi Liseler Komisyonu Başkanı Kadir Kaya,  Dinimizce haram kabul edilmesine rağmen şans oyunları, gençleri kolay para kazanma arzusuyla çalışmaktan alıkoyarak, bir neslin geleceğiyle oynuyor dedi.

“Kumarbaz bir toplum oluyoruz”

Anadolu Gençlik Derneği Van Şubesi Liseler Komisyonu Başkanı Kadir Kaya gençlerin düştüğü duruma dikkat çekerek,  “2004 yılında faaliyete geçirilen şans oyunu dediğimiz İddaaya olan talep çığ gibi büyümektedir. Şayet bu kötü gidişata dur denilmezse çok kısa sürede kumarbaz bir toplumun milletimiz üzerinde açmış olduğu sarılmaz yaralar, ahlaki bir çöküntüyü kaçınılmaz kılacaktır. Başlangıçta yaklaşık 150 bin kişinin oynadığı bu oyun; bugün ise yaklaşık 3,5 milyona ulaşmıştır” dedi. 

Bakmadan Geçme