AHLAT'TA YYÜ'NE TEPKİ DİNMİYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmayla 'Ahlat taşında akciğer kanserine yol açan eriyonit mineraller araştırılıyor' yönündeki açıklamaya bir tepki de Ahlat Yapı Taşı Kooperatifi'nden geldi. Kooperatif Başkanı Metin Coşkun, "Ahlat taşının yan etkisi yoktur, aksine sağlık açısından çok faydalı bir yapı elemanıdır" dedi.
Sınırlı Sorumlu Ahlat Yapı Taşı Kooperatif Başkanı Metin Coşkun, Ahlat'ta yıllık ortalama 100 bin metrekare taş üretimi yapıldığını belirterek, Ahlat'a özgü bu yapıyı bozmak isteyen kişiler olduğunu söyledi. Coşkun, "Ahlat taşında akciğer kanserine yol açan eriyonit mineralleri var mı diye açıklama yapılması, tam bir sorumsuzluk örneğidir. Bu araştırmayı yapmak isteyenler, ya bunca insanın el emeği, alın terini bilmiyorlar. Yahut bölgemizin bu önemli gelir kaynağına darbe vurmak istiyorlar. Üniversite bir araştırma yapacaksa, bunu akademik kurallar ve bilimsel etiğe uyarak, sansasyonel haber yapmadan aklı selim bir şekilde gerçekleştirir. Sonuçlarını da gerekirse kamuoyuna duyurur, biz de saygı duyarız. Ortada fol yok, yumurta yokken Kapadokya'daki istisnai bir örnek öne çıkarılarak kamuoyuna duyurulması öncelikle bunu yapanların sorumsuzluğunu gösterir" dedi.
Atalarımız asırlardır Ahlat taşını yapı malzemesi olarak kullanıyor
Onlarca aile her sabah güneş doğarken taş ocaklarına giderek, ekmeğini taştan çıkardığını hatırlatan Kooperatif Başkanı Metin Coşkun:
"İlçemizde onlarca vatandaş büyük bir özveri ve el emeği ile asırlardır ata ve dedelerinin yaptığı işi tekrarlıyorlar. Bu öğretim üyesi arkadaşlarımız bu işe kalkışmadan önce şöyle bir Ahlat'a uğrayıp burada bir hastalık var mı, böyle bir olay görülmüş mü diye bizlere veya büyüklerimize sormuşlar mı acaba? Ahlat taşı, hava geçirgen bir yapı elemanıdır. Rutubeti, soğuğu ve sıcağı nötre  eder. Bunca yıldır Ahlat taşından yapılan evlerde çok sağlıklı bir şekilde hayatımızı sürdürdük. Bu araştırmanın, Ahlat taşını ve taş ustalığını bitirme amacıyla yapıldığına inanıyoruz. Tarihi ve doğal güzellikleri bakımından oldukça zengin olan ilçemizde Ahlat taşı sayesinde yaklaşık 500 kişi istihdam ediliyor. Ahlat'ta yıllık ortalama 100 bin metrekare taş üretimi yapılıyor. Ahlat'a özgü bu yapıyı bozmak isteyen kişiler boşuna kürek çekiyorlar. Ahlatlı taş üreticileri, sınırları aşarak, Almanya, Kıbrıs, Gürcistan, Azerbaycan ve İran'a taş ihracatı yapıyor. Ahlat taşına olan talep her geçen gün daha da artıyor"
Ahlat Taşı ile ilgili yapılan bu araştırmadan dolayı rahatsız olduklarını dile getiren Ahlat Yapı Taşı Kooperatif Başkanı Metin Coşkun, bu konuyu yakından takip ederek kendilerine destek veren Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban'a teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.
'Ahlat Taşı'nda kanser araştırması
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği bölümünden 4 kişilik ekip tarafından yürütüldüğü belirtilen ve halen devam eden araştırmada, Ahlat taşının, Ürgüp'teki kanser taşlarla aynı volkanik özelliği taşıdığı açıklanmıştı.

Yorumlar 2

Bakmadan Geçme