Aile Diş Hekimliği uygulaması başlıyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlanacağını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesinde sunum yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2015 yılında 2 milyon 46 bin kutu ilaç kullanıldığını, bu ilaçlar için 19 milyar 349 milyon lira para harcandığını bildirdi. Müezzinoğlu, difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarının yerli üretim çalışmalarına başladıklarını da söyledi. Müezzinoğlu, sağlık alanıyla ilgili şu rakamları paylaştı:

DAHA DA BÜYÜYECEK

"2016 yılında 2 milyon 89 bin kutu ilaç kullanılacağı düşünülüyor. Bunun için de yaklaşık 20 milyar liranın üzerinde para harcanacak. Bu veriler Türkiye'nin güçlü bir sağlık tüketicisi olduğuna da işaret. Türkiye'nin yeni döneminde ilacı üretebilen bir ülke olması gerekiyor bunu başarabilecek bir altyapısı olan insan kaynağımız var. Kişi başı hekime başvurma sayısı 2015 yılında 8.3 oldu. 138 merkez ve bin 523 palyatif bakım yatağı açtık. Yanık yatak sayısı 291'den 406'ya yükseldi. Organ nakli sayısında 2015 yılında 4 bin 552'lik bir rakamla başarılı bir süreç yürütüyoruz. TÜRKÖK projesi ile 100 binin üzerinde gönüllü bağışçımız oldu. 12 bağış merkezi kurduk ve 35 hastaya ilik nakli yaptık. Merkezi randevu sistemiyle günlük ortalama 360 bin kişi hastanelerden randevu alıyor."

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ BAŞLIYOR

Türkiye Genom projesi için de düğmeye bastıklarını anlatan Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Bununla birlikte kanser ve kanser dışı hastalıklarda kişiye özel tedavi dönemi başlıyor. Türkiye Mikrobiyom Projesini başlatıyoruz. Bununla da mikroorganizmaların gen yapısını tespit ederek hastalıklarla mücadele etmeyi planlıyoruz. Aşı üretim tesisimiz 2017 yılında tamamlanacak. Difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarının yerli üretim çalışmalarına başladık. Plazma ürünlerinin tamamının yerli plazmadan üretilmesini hedefliyoruz. Yerli orijinal insülin üretmeyi hedefliyoruz. Aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlayacağız. Ağız diş sağlığı hizmetlerinde aile hekimliği benzeri yapılanmaya gidiyoruz." Sağlıklı yaşam konusunda da atılımlar yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu, "Doktorların egzersiz programı reçete etmeleri için pilot çalışma başlattık. Ekmekte kepek oranının daha da artıracak ve tam buğday ekmeğinin yaygınlaşmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engelleyecek politikalar geliştiriyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme