Ebeveynler, birbirlerine özellikle aile içindeki iletişimlerinde gösterdikleri saygı ve sevgi ile, çocuklarına karşı verecekleri eğitimin ilk başlangıcı aile içi iletişimleri ile başlar.
Dünyaya gözlerini açan bir bebek öncelikle, anne ve babadan, abi veya abladan İlk eğitimini almaya başlar.
Günümüz koşullarında aile bireyleri ile iletişimin gittikçe daha anlaşılmaz hale geldiği görülmektedir.
Basından, sosyal medya üzerinden izlediğimiz haber programlarından aile içi iletişim bozukluğu olan birçok olayla karşı karşıya geliyoruz.
Aile içi bireylerin çocuklarına karşı ilgisizliklerinden kaynaklanan iletişim bozukluğu, çocuğun aldığı eğitim ve öğretim çağında bire bir karşısına çıkıyor.
Toplum olarak aile bireyleri arasındaki ilişkilerde öncelik, çocuklara gösterdikleri ilgi ve alaka iletişimin en önemli unsurudur.
Anne, Baba ilgisizliğinden kaynaklanan eğitimsizlik çocuklar üzerinde çok farklı etkilere sebep olabiliyor.
Çocuklar, saygı ve sevgi dahilinde iletişim kuran, gün içinde yaşadıklarını birbirleriyle paylaşan, daima birbirine destek olan ebeveynleri görünce kendi ilişkilerinde de nasıl doğru davranılması gerektiğini öğrenmiş olurlar.
Çocuğun sorunu sadece özel eğitim veya parasal konularda gelişimi ile bağlantılı olmaması gerekir.
Aile içi iletişimde özellikle sevgi ve saygının başrol oynadığını unutmamak gerekir.
Özellikle bu konu gittikçe gelişmekte olan teknoloji ile birlikte daha fazla artmaktadır.
Çocuklarına bilgisayar, tablet, akıllı telefon alan ailelerin çocukları yine ailedeki bireyleri tarafından kontrol altında tutulması gereken çok önemli unsurdur.
Aile üyeleri karşılarındakilerle yaşadıkları kişisel problemleri konuşmak istemezler; kendileri hakkında negatif bir şey duymaktan korkarlar.
Yanlış yaptıkları herhangi bir durumla yüzleşmek zorunda kalmak veya itiraf etmek zor gelir. Başka bir nokta da karşıdaki kişiyi incitme, üzme, ve onun kaldıramayacağı bir durum oluşacağı korkusudur.
Karşıdakinin kötü şeylere, olumsuzluklara yönelebileceğinden korkulur.
Aile içi iletişimin en önemli bireyleri yine Anne-Baba olmalıdır.
Aile içi uyum, sosyal uyum, eğitim ve öğretim teknolojileri kontrolleri ailede yaşanılan iletişim ile gerçekleştirilen önemli değerlerin en başarılı hayatlara sebep olması için iletişimin önemine değer vermeliyiz.
Bizler anne ve baba olarak dünyaya getirdiğimiz çocuklarımıza karşı ne kadar sorumluluklarımızı yerine getirebiliyorsak, topluma da o kadar eğitimli çocuklar vermiş olduğumuzun başarısını kazanmış oluruz.
Çocuklarımız bizleri dünyaya getirmiyor, bizler onları dünyaya getiriyoruz.
Dünyaya gözlerini açan hiç bir insanın beyaz sayfası yoktur.
Beyaz sayfayı açan yine ebeveynleri ile eğitim yuvasıdır.