AİLELER İSYANDA

Van Olimpik Yüzme Havuzunda bugünden itibaren kız ve erkek yüzücü çocuklar farklı günlerde spor yapacak. Çocuklar arasında haremlik selamlık uygulamasının başlatıldığını, bu şekilde spor yapan küçük çocuklar arasında ayrıştırıcı, ötekileştirici bir düşüncenin yerleştirilmeye çalışıldığını ileri süren aileler, uygulamaya tepki gösterdiler. 70 yüzücü çocuk ailesi adına konuşan aileler uygulamadan vazgeçilememesi durumunda çocuklarını yüzme sporuna göndermeyeceklerini ifade ettiler.

İlhan Siyahtaş/Özel Haber

Ulusal ve Uluslararası standartlara ve yarışmalara uygun Van Olimpik Yüzme Havuzunda 6 -14 yaş arası kız ve erkek çocuklar artık farklı günlerde havuzdan yararlanabilecek. Hocalar nezaretinde yüzme sporu  eğitimi alan çocuklar arasında başlatılan  yeni uygulamayla cinsiyet ayrımı yapıldığını, spor yapmaktan başka hiç  bir düşünce taşımayan  özünde kardeş olan  çocuklar arasına cinsiyet ayrımcılığı sokulmaya çalışıldığını kaydeden aileler  uygulamaya son verilmesini istediler.

 200'e yakın çocuğun yüzme sporuna ilgi gösterttiğini, 70 yüzücü kız-erkek çocuğun birlikte yarışmalara katılarak dereceler elde ettiğini kaydeden aileler, Van Olimpik Yüzme Havuzunda bugünden itibaren kız ve erkek çocukların artık ayrı günlerde antrenman yapacaklarını kaydettiler.   Aileler dayatılan sakıncalı uygulamayı kabul etmeyeceklerini, uygulamadan vazgeçilmesi için Valiliğe başvuracaklarını, sonuç alınmamaları halinde Bakanlık, Başbakanlık düzeyinde girişimlerde bulunacaklarını ve aksi tekdirde geleceğin başarılı sporcusu olacak çocuklarını yüzme sporuna göndermeyeceklerini dile getirdiler.

 

"Uygulamayı asla kabul etmiyoruz"

Yüzme havuzunda kız- erkek ayrımının bugüne kadar yapılmadığını  bu uygulamanın yeni yaşama geçirilmeye çalışıldığını dile getiren Pınar Ak, "9 yaşında kız çocuğum 3 yıldır olimpik yüzme havuzu Van il karmasında ders görmektedir. Bu zaman kadar çocuklar, aileler,  antrenör arasında herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bizler veliler olarak yüzme havuzu ve antrenörlerimizden çok memnunuz. Öncelikle kız öğrencilerin kız öğrenciler tarafından çalıştırılacağı bizlere sözlü olarak bildirildi. Bu uygulamanın ardından yeni ders programlarının olacağı söylendi. Biz veliler olarak bu tür bir uygulamayı asla kabul etmeyeceğimizi söyledik. Yetkililere cinsiyet ayrımının, birer melek olan çocuklar arasında kardeşliğin zedelenmemesini dile getirdik. Sporun dili, dini, ırkı, cinsiyeti yoktur.  Sporun özü kardeşliktir. Yüzme havuzunda haremlik selamlık uygulamasıyla çocuklarımızın zihninde olmayan çeşitli kavramlar çocuklarımızın zihnine sokulmaya çalışılıyor.  Sporcu çocukların ailelerinin arasında başı açık olanda türbanlı olan aileler var. Bugüne kadar kimse haremlik selamlık uygulaması talep etmedi.  Ancak bu uygulamayı yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü ile görüştük. Uygulamanın yanlış, tehlikeli, ayrıştırıcı olduğunu kendisine söyledik. İl Müdürü bizlere bunun haremlik, selamlık olmadığının bu uygulama ile daha çok sporcu yetiştirmek ve daha çok çocuğun havuzdan faydalanmasını amaçladıklarını söyledi. Bunu da gerekçe göstererek tasarrufun kendisinde olduğunu belirtti.  Haremlik selamlık talep eden aile varsa ki yoktur onlar için havuzda haremlik selamlık uygulamasına geçilsin. Ama biz 70  veli  olarak böylesi bir uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Ülkemizin kardeşliğe, birlik beraberliğe ihtiyacı olduğu bir dönemden bu tür uygulamaların yaşama geçirilmesi üzüntü vericidir. Dayatma ve yanlıştan dönüleceğine inanıyoruz"  diye belirtti.

 

"Bu konuda gereken her yere başvuracağız"

Van Olimpik Yüzme Havuzunda spor yapan kız-erkek yüzücü çocuklar arasında haremlik selamlık uygulamasına tepki gösteren Neşe Çabuker, "Bizim çocuklarımız başarılı yüzücülerdir. Katıldıkları yarışmalardan dereceyle dönmüşlerdir. Kabul edilmez olan haremlik selamlık uygulaması antrenman sayısında ciddi azalmalar meydana getirecektir. Antrenman sayıları azaldığı durumda yüzme dersi alan öğrencilerimizin performanslarında, başarılardınsa ciddi sorunlar yaşanacak.  Çünkü bir kısım antrenörün 1 kız,  8 erkek sporcusu var. Bu eğitmen ister istemez erkek çocuk için katkı sunmamaya başlayacak. Öğrenciler yıllardır eğitim aldıkları eğitmenlerini değişmek zorunda kalacak. Burada yüzme dersi alan öğrencilerimiz yıllardır aldıkları eğitim kesintiye uğrayacaktır. Bu çocuklar yılların emeği ile belli performans sağlamış ve Türkiye şampiyonalarında derece almışlardır. Bu çocukların spor hayatı doğal olarak ciddi anlamda etkilenecektir.   Hiçbir gerekçesi olmayan, çocuklarımızın takım ruhunu zedeleyen ve psikolojilerini bozan haremlik selamlık uygulamasını kabul etmiyoruz. Bu konuda gereken her yere başvuracağız"  dedi.

 

"Düşündürücü ve üzücüdür"

Ayrımcı, ötekileştirici haremlik selamlık yüzme havuzu uygulaması yanlışlığına dikkat çeken Ayça Bıçak, " Benim oğlum 5 yıldır profesyonel bir yüzücüdür. Çocuğumun bu zamana kadar yakınında genellikle hep kız öğrenci oldu. 6 yaşından şimdiye kadar arkadaşlarıyla beraber yüzme dersleri alıyor. Şimdiye kadar kendisinin erkek, arkadaşlarının da kız olmasından dolayı ne veliler nede hocalar tarafından bir sorun olmadığına bizzat şahidiz. Aksine  bu çocuklarımız arasında kardeşlik ortamı yaratıyor.  Çocukların günlük yüzme antrenmanları 4 kilometre, haftada 16-20 kilometredir. Kız- erkek cinsiyet ayrımı yapıldığında takım ruhu arkadaşlık kardeşlik duygusu yok olacak,  sinerji azalacak. Çocuklar birbirleri ile rekabet halinde olamayacaklardır.  Van'da bir avuç başarı gösterebilecek düzeyde öğrencimiz var. Bunların da kız- erkek ayrımı uygulaması ile başarıları ve performansları düşecektir. Yüzme dersi alan çocuklar böylesi bir uygulama sonucu yeterli performansı gösteremediği takdirde yarışlara yeteri kadar hazırlanamayacaktır. Böylelikle alt yapıdan gelen Vanlı yüzücü çocuklar yetişemeyecektir, çünkü önlerinde başarı elde etmiş olabilecek bir örnek olmayacak. Bu uygulama Van'da kız sporcu yetişmesin zihniyetine doğru ilerlemektedir. Böylelikle Olimpik Yüzme Havuzu sadece bir eğitim yeri olacak. Örneğin Türkiye Milli Takımına bir yüzücü çıkamayacak, yarışmalara öğrenci gönderemeyeceğiz. Uygulama ile resmen yüzme dersi alan sporcular baltalanmaktır.  Eğer ki bu çocukların şimdiden aklına kız- erkek ayrımcılığı fikrini sokarsanız çocuklar kendilerini öteki görecek. Yazıktır, günahtır.  Ben bir anne ve veli olarak yüzme havuzunda haremlik selamlık uygulamasının tamamen yanlış olduğunu kabul edilir bir durum olmadığını söylemek isterim. Antrenmanlar da cinsiyet ayrımı yapılacak ise çocuğumuzu antrenmanlara göndermeyeceğiz. Bu uygulama 5 yıldır veli olarak bizlerin, hocanın maddi manevi emeğini çöpe atmaktır. Çocuklar ruhsal olarak etkilenecektir, bu ayrım yapıldığı durumda arkadaş olarak gördüğü kişiye bir bayan gözüyle bakmaya başlayacak.  Kız çocukları ise yıllardır kardeş gözüyle gördüğü kişiye erkek gözüyle bakmaya başlayacak. Haremlik selamlık uygulaması her açından çocuklarımız üzerinde ciddi değişimler yaratacaktır. Bundan dolayı haremlik selamlık uygulamasına karşıyız.  Toplumun yakınlaşması, kucaklaşması, çocuklarımızın birbirini daha çok sevecek ortamlar yaratılmasına ihtiyaç varken ayrıştırıcı uygulamaların bir bahane ile hayata geçirilmesi düşündürücü ve üzücüdür. Mücadelemiz he platformda sürdüreceğiz"  ifadesinde bulundu.

 

"Baba küçücük kızını tribünlerde izleyemeyecek"

Spora yakışmayan uygulamayı eleştiren Ertuğrul Çabuker, "Özellikle spor alanlarında tür haremlik selamlık tarzı ayrıştırıcı, ötekileştirirci uygulamalar yanlıştır, tehlikelidir.  Yüzme sporu ile uğraşan kız-erkek çocukların başarısı için tüm aileler çeşitli fedakârlıklarda bulunuyor.  İl dışındaki yarışmalara aileler başarılı olsunlar, motive olsunlar diye çocuklarıyla birlikte gidiyorlar.  Haremlik selamlık uygulaması 70 çocuğumuz ve ailesi içinde de ciddi manada problem yaratacaktır. Çünkü kız-erkek uygulaması ile antrenmanlar ayrıldığı vakitte kız çocuklarına anneler erkek çocuklarına baba refakat etmek zorunda olacak. Düşünün baba küçücük kızını tribünlerde izleyemeyecek. Çünkü velilere de haremlik selamlık uygulanacak.  Kız günlerinde anneler erkek günlerinde sadece babalar tribünde olabilecek. Örneğin annesi işte olduğu bir saatte annesi oğluyla antrenmanlara gidemeyecek. Bu tür sorunların yaşanmaması adına ve sporcuların iyi bir yere gelmeleri adına bu yanlış uygulamadan vazgeçilmelidir. Türkiye genelinde haremlik selamlık uygulaması varsa Van'da da uygulansın. Bu uygulama sporun ruhuna da ayıkırıdır.  Haremlik selamlık uygulamasının geri çekilmesi için tüm yetkililerle görüşeceğiz. Konun peşini bırakamayacağız. Gerekirse Ankara'ya konuyu taşıyacağız "dedi.

Bakmadan Geçme