Akademisyenler cübbeleriyle yürüdü

Van Yüzün Yıl Üniversitesi’nin (YYÜ) idari ve akademik personeli, Fetullahçı terör örgütünün (FETÖ) darbe teşebbüsünü düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

Rektörlük binası önünde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kur’an-ı Kerim’in okunması ve yapılan duanın ardından, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal bir konuşma yaptı. Ardından Cumhuriyet Caddesi’nden Van Valiliği’ne kadar yürüyen üniversite personeline çok sayıda vatandaş da destek verdi. Burada konuşan YYÜ Rektörü Battal, 15 Temmuz 2016 tarihinin Türkiye için bir milat olacağının altını çizerek, “İnsanımızla halkımızla beraber yazmış olduğumuz bir tarihin miladı olacak bu. Tarihe halkın iradesini korumak için ve dünya lideri Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan bu darbe girişimini savuşturmak için Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıkmak suretiyle bu mücadele uğrunda canını seve seve vermeyi hedefleyen vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. O mücadele esnasında İstanbul ve Ankara'da hayatlarını kaybeden şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum. Yakınlarına ve bütün milletimize baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Buna artık inanıyoruz ki halk, iradesine uzanan elleri çok sert bir cevapla kırdı. İnşallah ülkemizde bundan sonra böyle bir teşebbüs tarihe gömüldü. Uçağıyla tankıyla topuyla milletimize yapılan bu hareket hepimizi derinden üzse de şunu bir kez daha gördük, artık bizim insanımız bu tür girişimleri ters düz ediyor ve edecektir” dedi.
Bugün, Türkiye’nin 14 Temmuz’dan çok daha güçlü olduğunu ifade eden Battal, “O gün biz haberlerde bir kalkışma olduğunu fark ettiğimiz an hemen sosyal medyadan bir mesaj atarak ‘arkadaşlar ailece Beşyol’a çıkıyoruz’ dedim ve çıktık. Şunu gördüm ki siz değerli üniversitemizin mensuplarının orada olduğunu gördüm. Ben bu duyarlılığınızdan dolayı size, akademik ve idari personelime ve Van’daki tüm vatandaşlarıma ve hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Özellikle yapılmaya çalışılan bu darbe girişimi ya da kalkışmanın başarıya ulaşmasını sağlamaya çalışan o alçak kesim, bizim yazmış olduğumuz mesajları da bir şekilde önemsizleştirmeye çalışıyordu. Ancak hamd olsun biz halk olarak, Türkiye olarak galip geldik ve onların bütün gücünü kırdık ve bugün burada bu mutluluğu birlikte paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
YYÜ Senatosu tarafından ilk gün hazırlanan basın metnini okunmasının ardından konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan da, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, “Ülkemiz maalesef çok kötü bir akşam yaşadı. Milletimizin vergileriyle oluşmuş olan silahlar, uçaklar maalesef milletin kendisine doğrultuldu. Böyle bir şeyi daha önceki darbeler tarihimizde de görmemiştik. Hakikatten hem ülkenin emniyet güçlerine hem millet meclisimize ki oralar hakikatten demokrasinin, vatandaşın temsil edildiği yerdir, hem de milletimizin bizzat kendisine o akşam saldırı olmuştur. Ülkenin tamamını ele geçirmek isteyen bir avuç azınlık başta Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşu, milletimizin onun çağrısına anında refleks vermesi, silahlı kuvvetlerimiz içerisindeki ana omurganın dik durması ve bütün bunların bir araya gelmesiyle darbe girişimi çok şükür püskürtüldü. Ama tarihimize de kara bir leke olarak hainlerin bir kalkışması olarak canilikte ve cinayette ne kadar ileri gidebileceklerinin bir göstergesi olarak da geçmiş oldu” diye konuştu.

“Hep beraber ülkemizi kara bir kabustan kurtardık”
Bu kalkışmanın birliğimize ve beraberliğimize bir motivasyon verdiğini vurgulayan Vali Taşyapan, “Üniversitemiz de bunun ilk gününden itibaren hocalarımızın da gayretiyle gereken tepkiyi göstermiş oldu. Ben Yüzüncü Yıl Üniversitesi camiamıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz 208 şehidimiz ve yaralılarımız var. Ama ülkemizi kara bir kabustan hep beraber kurtardık. Allah’ın yardımıyla demokrasi kıymetini bilen bir vatandaş topluluğumuz, bir ülkemiz var artık. Herkes demokrasi ve özgürlüğün ne kadar kıymetli olduğunu anlamış oldu ve bunun arkasında duruyor. Bu tür kalkışmalara niyetlenenler, halkın kararlılığını her zaman karşılarında bulacaklarını görmüş oldular. Tarihin önünde ve insanlık vicdanında mahkum olmuşlardır. Hukuk karşısında da mutlaka hak ettikleri cezaları göreceklerdir. Birlik ve beraberlik içerisinde olursak, ülkemizde hepimize yer var, yurt var, aş var, iş var” şeklinde konuştu.
Vali Taşyapan’ın konuşması sık sık tekbir sesleri ve ‘Fetoya idam’ sloganlarıyla kesildi. Yapılan konuşmalar ve Mevlit Arvas isimli vatandaşın okuduğu şiirin ardından kalabalık valilik bahçesinden ayrıldı.

Bakmadan Geçme