AKDAMAR ADASI TATLI SUYA KAVUŞUYOR

Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından Akdamar Adası'na tatlı su taşınması için imzalar atıldı.

Van’ın önemli turizm merkezlerinden biri olan Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası nihayet tatlı suya kavuşuyor. Van Büyükşehir Belediyesi yine önemli bir projeyi gerçekleştirdi. Tatlı sudan mahrum olan ada çalışma sonunda suya kavuşacak. Çalışmaların başlamasıyla ilgili tarihi adada imza töreni düzenlendi. 

Törende konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesini devraldıkları günden bu yana planladıkları projeleri tek tek hayata geçirdiklerini söyledi. 

2018 yılının Büyükşehir Belediyesi bakımından mega projelerin ve vizyon projelerin hayat bulacağı bir yıl olacağını vurgulayan Vali Zorluoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin destekleri ile projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyemizin 2018 yılında başlattığı ya da başlatacağı büyük projelerden bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın da teşrifleriyle Van denizinin Van Gölü’nün temizliği bakımından oldukça önemli olanVan İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin projenin temelini attık” dedi. 

“BÜYÜKŞEHİR OLARAK TURİZM ALTYAPISINABÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Turizm sektörünün kentin ekonomisi için önemine vurgu yapan Vali Zorluoğlu konuşmasını söyle sürdürdü:
"Turizm önümüzdeki yıllarda da Van'ın geleceğinde çok önemli yer tutacak. Bu nedenle bizler gerek Valilik gerekse Büyükşehir Belediye olarak turizme ve turizm altyapısına büyük önem veriyoruz. Akdamar kilisesi ve Akdamar Adası da ilimizin turizmi anlamında marka değerlerin başında gelmektedir. Geçtiğimiz yıl Akdamar Adası'nı 120 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl, geçen yıldan fazla bir ziyaretçi oldu. Tahminlerimiz yılsonuna kadar 150 bin ziyaretçinin olması yönündedir. Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ olarak adanın en önemli ihtiyacı olan tatlı su ihtiyacını karşılamak üzere projemizi hazırladık, ihalesini yaptık. Bugün de yüklenici firmayla sözleşmemizi imzalıyoruz. Projenin maliyeti yaklaşık 5 milyon lira olacak. Bu projeyle 4 bin metresi Van Gölü'nün altında olmak üzere yaklaşık 33 bin metre boru hattı döşeyerek Akdamar Adası'na su getireceğiz. Bu yıl içerisinde projeyi tamamlamayı düşünüyoruz. Bu projeyle sadece Akdamar Adası’na su getirilmiyor. Aynı zamanda Gevaş ilçemizde su sorunu yaşayan Dokuzağaç mahallemiz ve yazlıkların bulunduğu geniş bir alana da su getirmiş oluyoruz. Projenin tamamlanmasıyla inşallah bu güzide adamızda yapacağımız ağaçlandırma ve çiçeklendirme çalışmalarıyla sadece bahar aylarında değil yıl boyunca yeşilliğini ve güzelliğini muhafaza edecektir.”

“3 YIL ARADAN SONRA AYİN YAPILACAK”

Akdamar Adası'nda 3 yıldır yapılamayan ayin ile ilgili de konuşan Zorluoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Ayinin bu yıl tekrar yapılması için ilgili Ermeni cemaatiyle görüştük. Bunun için bakanlığımızla da görüşme halindeyiz. Hedefimiz üç yıl aradan sonra bu ayini Eylül ayının ikinci pazarında yeniden gerçekleştirmektir." 
Zorluoğlu konuşmasında ayrıca kentte hayata geçirilecek olan mega projelerinden İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Kent Meydanı, İskele Caddesi, Tarihi Peynirciler Çarşısı ve Kent Müzesi projeleri il ilgili basın mensuplarına bilgi vererek, Şehir Stadyumu'nun yerine de Millet Bahçesi kuracaklarının müjdesini verdi. 

Tarihi adada gerçekleştirilen imza törenine VASKİ Genel Müdür Ali Tekataş, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan, Salih Allahverdi ve ilgili daire başkanları katıldı. 

Bakmadan Geçme