Akköprü Deresi suya hasret kaldı

Akköprü Mahallesinde bulunan, güzelliğiyle herkesi kendine hayan bırakan Akköprü Deresi'nde suyun azalması belirli dönemlerde, yaz aylarında tamamen kesilmesi vatandaşları üzüyor.

Fahrettin Yiğit

İnci kefali balıklarının göç yolu olarak kullandığı Akköprü Deresi’nin suyunun azalması vatandaşlar arasında endişe yarattı. Gazetemize konuşan vatandaşlar derenin heybetli aktığı o eski günleri özlediklerini belirttiler.

Geçmiş yıllarda Keşiş Gölünden bırakılan sularla, kışın yağan karların erimesiyle coşan Akköprü Deresi şimdilerde suya hasret kaldı. Bahar aylarında su debisinin yükselmesiyle Van balıkları yumurta bırakma döneminde gölden Akköprü Deresine göç edip yumurtalarını bırakırlardı. Gelişimlerini tamamlayan balıklar buradan tekrar Van Gölüne ulaşırlardı. Bu yıl suyun azalması vatandaşlar arasında endişe yaratırken, derenin gürül, gürül aktığı dönemleri özlediklerini belirttiler.

Özellikle bahar aylarında ve havanın sıcak olduğu günlerde kötü kokudan kaynaklı dereye yaklaşamadıklarını ifade eden vatandaşlar, ölen ya da öldürülen cansız hayvanların da dereye atıldığını belirterek birçok kişinin çöp kutuları yerlerine çöplerini dereye attığını söylediler.

​Van Sesi Haber

Yorumlar 1
Devlet Su İşleri, Şamran Kanalını gör artık 29 Nisan 2023 18:24

Şabaniye, Süphan, Akköprü, Karşıyaka, Selimbey, Erdemkent, Bahçıvan, Cumhuriyet, Düzyol, Yalı, Kurubaş, Hacıbekir, Haliliye, Hatuniye, Alipaşa, Cevdetpaşa, Eminpaşa, İskele, Seyrantepe, Abdurrahmangazi, Beyüzümü, Kalecik, İstasyon, Bostaniçi, Seyit Fehim Arvasi, Altıntepe, Hacıbekir, Erek, Hafıziye, Esenler, Şemsibey, Kevenli, Serhat, Halilağa ve diğer merkez mahallelerin hepsini tek tek belediyelerin FEN İŞLERİ, YOL İŞLERİ, PARK VE BAHÇELER VE TEMİZLİK ekipleri dolaşsın. Cadde cadde, sokak sokak gezip bakılsın. Bozuk, çökük, kullanışsız yolların hepsi yenilenmelidir. Kaldırımlar yenilenmelidir. Asfalt ve parke taşı, kaldırım, bordür, oluk çalışmaları, yenilemeleri, bakımları, onarımları ve iyileştirmeleri yapılmalıdır Çünkü yenilenmesi gerekenler var, bakım ve onarım yapılması gerekenler var. Yine asfaltsız ve parke taşsız olan stabilize ve toprak olan yolların tamamına da asfalt serimi veya parke taşı döşemesi yapılmalıdır. Aynı zamanda başta çarşılarımız ve mücavir alanlar olmak üzere yukarıda sayılan bütün mahallelerde, TOKİ sitelerinde, yakın semtlerde, uzak semtlerde, şehrin her yanında çöp ve izmaritler toplanmalı, cadde ve sokakların tamamı süpürülmeli ve yıkanmalıdır. Bu mahallelerde bulunan dere, kanal ve arklar da Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından baştan başa temizlenmelidir. ŞAMRAN, KİRMAN, KURUBAŞ, AKKÖPRÜ VE DİĞER ONLARCA KANAL VE ARK BERBAT HALDEDİR.TERTEMİZ, BAKIMLI, GÜZEL, FERAH, GÖZ ALICI, HAYRANLIK UYANDIRAN BİR VAN İÇİN KENT GENELİNDE KURUMSAL SEFERBERLİK ZAMANIDIR. ŞİMDİ TAM MEVSİMİ, ŞİMDİ TAM ZAMANI.

Bakmadan Geçme