Aksa Van santralini taşıyor

Aksa Enerji tarafından üretim lisansı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yapılan başvuru sonucu iptal edilen Van doğalgaz çevrim santralini yurt dışına taşıyacak. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ve Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) yetkilileri zaten kapalı bulunan Van Doğal Gaz Kombine Çevrim santralinin doğalgaz ile enerji üretiminin pahalı olması nedeniyle kapatıldığını taşınma durumunun Van'ı etkilemeyeceğini belirttiler.

Vansesi Haber Merkezi

 Aksa Enerji, Van'da bulunan doğalgaz çevrim santralini kapatma karara aldı. 6 yıl önce kurulan santral için alınan kararın gerisinde, elektrik piyasasında yaşanan sıkıntıların yer aldığı öğrenildi.

Dolar kurunun beklenen seviyelerin üzerinde seyretmesi, baskılanan elektrik ve doğalgaz tarifeleri, çapraz sübvansiyon uygulaması ve elektrikte ortaya çıkan arz fazlasına bağlı olarak düşük seyreden piyasa fiyatlarının da etkisiyle, enerji sektörü zor bir dönemden geçiyor.

YURT DIŞINA TAŞINMASI PLANLANIYOR

Aksa Enerji şirketi de, yaşanan sıkıntılar nedeni ile önemli bir karar aldı.  Aksa Enerji'den KAP'a yapılan açıklamada şöyle denildi: "115 MW kurulu güçteki Van Doğal Gaz Kombine Çevrim santralimizin üretim lisansı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yaptığımız başvuru sonucu iptal edilmiştir. Serbest piyasa koşullarında Türkiye sınırları içerisinde rekabetçi bir fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkanı gittikçe azalan santralin, yurt dışında dolar bazlı getiri ile yüksek marj sağlayabilecek potansiyel projelerde kullanılması planlanmaktadır."

VAN'I ETKİLEMEZ

Aksa Enerjinin, Van'da bulunan doğalgaz çevrim santralini yurt dışına taşıma kararını gazetemize değerlendiren TEİAŞ ve VEDAŞ yetkilileri, Aksa Enerji tarafından EPDK'ya  yapılan başvuru sonucu santralin üretim lisansının iptal edildiğini ve santralin bir süredir kapalı olduğunu belirttiler. Yetkililer atıl durumda bulunan santralin taşınmasının elektrik enerji ihtiyacı açısından Van'ı  etkilemeyeceğini ifade ettiler.

VAN DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALİ

 Van Doğal Gaz Çevrim Santrali, Van ve çevre illerin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere 2009 yılında basit dönüşümlü olarak kuruldu.

2010 yılı sonlarında kombine çevrim dönüşümü tamamlanan santral, 12 adet 8.7 MW gücünde WARTSILA 20V34SG gaz motoru, 12 adet AALBORG kazan ve 1 adet 10.5 MW gücünde DRESSER-RAND buhar türbini ile toplam 115 MW kurulu güce sahiptir.

2011 depremi esnasında ve sonrasında üretimi kesintisiz devam eden Van Doğal Gaz Çevrim Santrali'nde son teknoloji karbonmonoksit oksidasyon sistemi  bulunuyor.

Bakmadan Geçme