ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, BAYAT EKMEK UMUT OLDU

Ekmeğe yapılan zamla 2 buçuk liraya yükselen ekmek fiyatı dar gelirli vatandaşları bayat ekmek almaya zorluyor.

Burhan Ergin

Ekonomik krizin patlak vermesiyle zor günler geçiren vatandaşlar askıda ekmek uygulamasına ve bayat ekmeğe olan ilgiyi artırdı.Van’da 210 gramı 1 lira 80 kuruştan satılan ekmeğe 70 kuruş zam yapılarak 2 buçuk liradan satılmaya başlandı. Ekonomik krizden etkilenen vatandaşlar, bir gün önce üretilen ve fiyatı 1 lira 25kuruş olan ekmeğe rağbet ediyor.

Ekmeğe yapılan zamlar sofraların dengesini bozdu. Sofraların vazgeçilmezi ekmek artık taze yerine bayat olarak tüketilmeye başlandı. Van’da birçok fırın bayat ekmek satmaya başladı. 1 lira 25 kuruşa satılan bayat ekmek, özellikle alım gücü düşük olan dar gelirli vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.  Kapış kapış satılan bayat ekmekler, genelde bir gün önceden kalanlardan oluşuyor.

“UCUZ OLDUĞU İÇİN BAYAT EKMEKLE İDARE EDİYORUZ”

Fırından taze ve sıcak ekmek almaya gücü yetmeyen kalabalık ailelerin bayat ekmek aldıklarını belirten vatandaşlar,  “Maddi durumu iyi olmayan aileler bayat ekmeğe rağbet ediyor.Asgari ücretin belirlenmesinin ardından girdi maliyetlerinin artmasından dolayı 70 kuruş zam yapılarak 2 buçuk liradan satılan taze ekmeğin yerini bayat ekmek aldı. Taze fırın ekmeği kadar lezzetli olmuyor ama elden bir şey gelmiyor. Ucuz olduğu için bayat ekmekle idare ediyoruz. Biz hergün sabah gelip buradan bayat ekmek alıyoruz. Normal ekmek fiyatının altında olduğu için tercih ediyoruz. Bizde taze ekmek yemek isteriz ama aldığımız para ve yaşantımız belli. 8-10 çocuklu aileler olduğumuz için bayat ekmek yiyoruz” ifadelerini kullandılar.

“BAYAT EKMEK UMUT KAPISI OLDU”

Fırıncılar ise yaptıkları açıklamada günde 5 bine yakın bayat ekmek satıldığını söyleyerek, "Bayat ekmeğe özellikle kalabalık aileler ilgi gösteriyor. Girdi maliyetlerinin artmasıyla ekmeğin 2 buçuk liraya satılması çok sayıda ailenin bayat ekmeğe yönelmesine sebep oldu. 1 lira 25 kuruştan satılan bayat ekmek, alım gücü düşük olan insanlar için umut kapısı oldu” dediler.

ÇÖZÜM HALK EKMEK

Ekmeğe yapılan son zamla vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçe belediyelerin, dar gelirli ailelerin daha fazla mağdur olmamaları için belirli yerlere halk ekmek satış noktaları kurmasını istiyor.

“BELEDİYELER HALK EKMEK SATIŞ NOKTALARI OLUŞTURSUN”

Ülkemizde yaşanan ekonomik krizden dolayı her şeye zam yapıldığını belirten dar gelirli vatandaşlar “Geçtiğimiz gün ekmeğe yapılan zamla birlikte insanlar evine ekmek alamıyor. Çünkü ekonomik krizle birlikte işsizlikte başını almış gidiyor. İnsanlar iş bulup çalışamadığı için geçimini sağlayamıyor. Belediyelerin dar gelirli vatandaşları düşünerek halk ekmek kurması gerekir. Ekonomik krizin baş göstermesiyle birlikte fiyatlar katlandı. Öyle aileler var günde 15-20 ekmek tüketiyor. Haliyle eskiden 15 ekmeğe 27 buçuk lira ödüyorduysa şuan 37 lira 50 kuruş ödüyor. Bu da bir ayda bin 125 lira demektir. Dolayısıyla alım gücü düşüyor. Zaten gıda fiyatları her geçen gün yükseliyor. Bir teneke yağ 550 lira olmuş, hakikaten vatandaş olarak artık çoluk çocuğumuza bir şey alamıyoruz ama ekmeği mecburen tüketiyoruz. Lütfen belediyeler bu kriz ortamında insanlara bir nebze olsun yardım eli uzatarak halk ekmek satış noktaları oluştursun. Halk ekmek fabrikası açılmasıyla ilimizin belirli yerlerinde satış noktaları kurularak dar gelirli vatandaşların temel ihtiyaçlarının başında gelen ekmeği kaliteli ve ucuza almalılar” diye konuştular.

ZAM KARARINI TUNCİL DUYURMUŞTU

Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Osman Tuncil geçtiğimiz gün gazetemize yaptığı açıklamada ekmeğe yapılan zam için şu açıklamaları yapmıştı; “Asgari ücretin belirlenmesi ve girdi maliyetlerindeki artışlarla birlikte 1 lira 80 kuruştan satılan 210 gram ekmeğe 70 kuruş zam yapılarak 2 buçuk liradan satılmaya başlandı. Vali Mehmet Emin Bilmez daha önce Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından un fabrikalarına istedikleri kadar buğday verileceğini açıklamıştı. Ancak bu zamana kadar ilimizde üretim yapan un fabrikalarına Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından buğdayverilmedi. Vergi, sigorta, kira, elektrik, doğalgaz, un, yağ ve odun gibi girdi maliyetlerinin artmasından dolayı fırınlar zararına çalışıyorduk. Biz Fırıncılar Odası olarak zam kararı almak zorundaydık. Yaşanan ekonomik krizden en büyük zararı fırıncı esnafımız zarar görmüştür. Maliyetlerin sürekli artmasından dolayı şuan kara kara düşünüyoruz. Yetkililerimizin esnaflarımıza bu zor süreçte yardımcı olması gerekmektedir.  Biz fırıncı esnafı olarak destek bekliyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme