ALLAH'IN EVİ YIKILIYOR!

Edremit'te 2011 depremi sonrası TOKİ konut alanına yapılan Van'ın en büyük camii'lerinden olan 5 bin kişilik İmamı Azam Cami'si yapım hataları, eksiklikleri ve bakımsızlık nedeniyle dökülüyor. Duvarlarından ve tavanından suların aktığı camii de cemaat yere branda sererek namaz kılabiliyor. Camiinin yıkılmaya yüz tuttuğunu belirten vatandaşlar ilgisizliğe tepki göstererek yetkilileri göreve davet etti.

İlhan Siyahtaş

Edremit TOKİ İmam Azamı Cami akan yağmur suları, dökülen sıvaları, sökülen muslukları nedeniyle ibadete kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. TOKİ tarafından yüklenici firmaya yaptırılan ancak vasıfsız işçiliği, kötü ve eksik malzeme kullanmasına karşın teslim alınan camii  harabeye döndü. Yağmur ve kar yağışı sonrası kubbe ve duvarlarından sızan ve damlayan su nedeniyle işlemeleri, sıva ve boyaları dökülen camii kaderine terk edildi.

"Yasal işlem başlatılmalı"

Su damlayan yerlere kovaların dizildiği camii de, nem ve rutubetten dolayı halılarda ve duvarlarda oluşan koku nedeniyle vatandaşlar camii ye girmek istemiyor. TOKİ İmam Azam Camisi'nde yaşanan duruma tepki gösteren TOKİ sakinleri ibadethanede yaşanan sorumsuzluğun ne İslam dinine, ne yasalara, ne de kamu malına sahip çıkma ahlak ve anlayışına sığmadığını belirterek camii yi yapan firma, kontrol eden ilgililer ve eksik, noksanlıklarına rağmen teslim alan görevliler hakkında yasal işlem başlatılmasını istediler.

"Camii de namaz kılmak mümkün değil"

Sızan sular nedeniyle kubbenin çökme tehlikesinin bulunduğunu vurgulayan vatandaşlar konuyla ilgili olarak şunları söylediler; "2011 depremi sonrası Edremit'te TOKİ konutların her 3-4 etabının arasına bir camii yapıldı. Bu camii'lerin yanı sıra 1, 3. 4. etapların bulunduğu, otobüs ve dolmuşların kalktığı alana yaklaşık 5 bin kişilik Van'ın en büyük camii'lerinden İmamı Azam isimli bir cami de konutların ortasına yapıldı. Çift minareli camii de toplantı salonu, gasilhane, abdest alma yerleri, bayanlar için namaz kılma bölümleri ve Kuran Kursu yer alıyor. Camii ibadete açıldığı günden itibaren yağmurlu kar yağışlı havalarda sürekli damlıyor, duvarları rutubet ve nem içinde kalıyor. Duvarlardan büyük parçalar halinde sıvalar dökülüyor. Abdesthane kapalı, ölü yıkanacak yer bile kapalı. Buraya her baktığımızda içimiz sızlıyor. Rutubet, nem kokusunun hakim olduğu camii de namaz kılmak mümkün değil. Zaten camii'lere cemaatte gelmiyor. Koca camii de çok az sayıda insan namaz kılabiliyor bir israfta var. Buraya milyonlarca lira para harcandı. Camiyi yapan firma, kontrol eden yetkililer maalesef işlerini doğru yapmamışlar.  Camii acil olarak ya bakıma alınmalı ya da ibadete kapatılmalıdır. TOKİ’de camii yapımı için işini hangi firmaya verdiyse hesap sormalıdır. Bu sorun 3 yıldır devam etmesine karşılık kimse ilgilenmiyor. TOKİ’de yalnızca bu camii değil bütün camii'ler hatta bütün konutlarda rutubet, su sızması sorunu var. TOKİ camiileri, konutları, kaderine terk edilmiştir. Artık buna dur denilmesi lazım. Yaşanan sorunu ilgililere ilettik, ancak ilgilenen olmadı. Teknik şartnameye göre yapılmayan, bakımsız kalan camii'nin sonuçta bu hale gelmiş olmasından dolayı büyük üzüntü duyuyoruz."

"Ya sahip çıkın ya da kapılarına kilit vurun"

Edremit TOKİ konutlarının tamamının bodrum katlarında rutubet, nemlenme ve sıva kabarmaları olduğunu, binaların döküldüğünü belirten TOKİ sakinleri, etaplar arasında yapılan camilerinde  dökülmeye  başladığını belirttiler. İmam Azam Cami'nin durumunun içler acısı olduğuna dikkat çeken TOKİ sakinleri, "Edremit TOKİ'de hiçbir sorun çözülmüyor. Çünkü ilgilenen, sorumluluk alan kimse yok. Muhatap bulmak mümkün değil.  TOKİ konutları, camii'leri, yolu, çevre düzenlemesini yanlış eksik, noksan yaptırarak çekip gitti. Burada yaşayan halkı sorunlarıyla baş başa bıraktı. Bu camii ve diğer camii'ler yapılırken işçilikten malzemeden resmen çalınmış. Öyle ki iki beton kattan caminin içine su damlıyor. İmam mihrabı kullanamıyor, cemaat saf tutamıyor. Cemaat kovaların, bidonların arasında namaz kılınmaya çalışıyor.  Kubbelerde biriken yağmur ve kar suları duvarlarda oyuklar açmış. Kimi yerlerde kullanılması gereken malzeme kullanılmamış.  İzolasyon diye bir şey yok. Yazıktır günahtır. Allah için ibadete mahsus olan camiler ve mescitler için Allah'ın evi sıfatı kullanılır. Çünkü camilerde Allah için olmayan hiçbir şeyin yapılamayacağı; sadece Allah için ibadete mahsus olması gerektiği vurgulanmıştır. Camiler için  "Evimi tertemiz et" ifadesiyle de Allah için olunan yerin maddi ve manevi kirlerden arındırılması emredilmiştir. Ancak ne acıdır ki Allah'ın evi bakımsızlıktan yıkılıyor. Müslümanlardan doğru bir amel ve güzel bir ahlak istediğini bildiren,  büyük bir âlim olan İmam-ı A'zam'ın ismini taşıyan bu caminin bu halde olması düşündürücüdür. Yetkililere sesleniyoruz; bu cami ve diğer camilere ya sahip çıkın ya da kapılarına kilit vurarak yıkılmasını bekleyin" dediler.

"Konutların, camilerin etrafında drenaj yapılmamıştır"

Edremit TOKİ'de konutların, okulların ve camilerin yapımında kot farkının dikkate alınmadığını belirten teknik görevli, "TOKİ konut alanı eğimli kaya zemine sahip bir arazidir. Yukarılardan gelen yağmur ve kar suları toprağa değil konutların, camilerin ve okulların alt katlarına sızma yapmaktadır. Bu durum bütün binalarda mevcuttur. Ancak bu sulara karşı hiçbir teknik önlem alınmamış. Konutların, camilerin etrafında olması gereken drenaj yapılmamıştır. İmamı Azam Camii'si gibi bütün camii'lerin, konutların zemin katları bu nedenle sürekli su alıyor. Camii'nin üstünden damlayan, sızan yağmur ve kar suları ise yüklenici firmanın ve denetimi yapan TOKİ'nin hatasından kaynaklanmaktadır. Sorumlu olan TOKİ ve yüklenici firmalardır. Bu şekilde olan konutlar ve camii'lerin teslim alınmaması gerekirdi. Birkaç yıl sonra bu nem, rutubet daha büyük sorunlara yol açacaktır. Soruna yetkililerin sahip çıkması gerekir" dedi.

"Müslümanlıktan, kul hakkından, söz edenleri göreve davet ediyoruz"

Yağışlarla birlikte akan suların camii'lerin kapı ve pencerelerden içeri sızdığını anlatan vatandaşlar, zemin katında bulunan lavabo, abdest alma yerlerinin sular altında kaldığını ifade eden vatandaşlar, "Caminin üst katlarına çatıdan su damlıyor, alt katına ise, çevreden akan sular direk içeriye akıyor. Bugüne kadar abdesthaneleri kimse kullanamadı. Cami içinde damlamalarını daha fazla yayılmaması, halıyı çürütmemesi için leğen ve kova bırakıyoruz. Sorunun giderilmesi için çalmadık kapı kalmadı.  Müslümanlıktan, kul hakkından, söz edenleri göreve davet ediyoruz" dediler.

Bakmadan Geçme