ALMAN HEYET TUTUKLAMALARI KINADI

Almanya'da değişik kadın kuruluşlarında faaliyet yürüten ve aralarında Prof. Dr. Mary Davis'in de bulunduğu kadın heyet Van'ın Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş'i ziyaret etti.
Çeşitli gezi ve temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen ve aralarında Prof. Dr. Mary Davis'in de bulunduğu bir heyet Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş'i ziyaret etti. Almanya da faaliyet yürüten ve dünyadaki kadınlar için çeşitli girişim ve organizasyonlarda bulunan ve birçok kadın kuruluşunun bir araya geldiği delegasyon deprem sonrası Van'da kadınların yaşadığı sorunları yerinde incelemek için Van'a gezi ve incelemelerde bulundu. Van Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten VAKASUM'un çalışmalarını yerinde görmek üzere Van'a gelen heyet Van'da çeşitli incelemelerden sonra Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve Bostaniçi Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Maya Kadın Danışma Merkezi ve Çamaşır Evi'ni ziyaret etti. VAKASUM çalışanları ile birlikte Ergüneş'i ziyaret eden heyet, burada Ergüneş ile birlikte karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. Ergüneş'e beldede yaşayan kadınların sorunları hakkında bilgi alan heyet, özellikle bu coğrafya da kadınların yaşadığı sorunları yakından incelediklerini aktardı.
Ergüneş ise öncelikle yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirerek, Van'da deprem sonrası özellikle kadınlarda ciddi bir travmanın yaşadığı, bu travma ile birlikte Van'da kadınların yaşadığı mevcut sorunlara bir yenisinin daha eklendiğini belirtti. Belediye olarak kadınların yaşadığı travmayı en aza indirmek, yine sorunların çözülmesi için çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmalar içerisinde psikolojik destek, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra, bire bir görüşmeler ile kadınlara ulaştıklarını söyleyen Ergüneş," Kadınların yaşadığı sorunları en aza indirmek için, çeşitli kadın kuruluşları ile iletişime geçerek değişik programlar uyguladık. Bu programlar ile deprem travmasını atlatmak için ne tür çalışmaların yapılması gerektiği ve bu travmanın bir an önce ortadan kaldırılması için ne gibi girişimlerde bulunulması gerektiği konularında ortak çalışmalar yürüttük. Daha sonra ortak çalışmalar ile kadınlara ulaştık, hem bire bir yapılan görüşmeler ile hem de toplu görüşmeler ile kadınlara psikolojik destek verdik. Psikolojik desteğin yanı sıra travmanın hemen atlatılması için kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunarak kadınları bir araya getirdik. Bu çalışmalar ile deprem travmasını en aza indirdik" dedi.
Kadın örgütlerinden oluşan heyet adına konuşan Prof. Dr. Davis ise, Van halkının 2 büyük deprem yaşadığını, bu depremde yüzlerce canını yitirdiğini ifade ederek, Van halkına her daim onların yanında olduklarını, acılarını ise yürekten paylaştıklarını söyledi. Van'da depremde en çok etkilenen kesimin kadınlar olduğunu aktaran Davis, Vanlı kadınlara ve Van halkına tekrardan geçmiş olsun dileğinde bulundu. Almanya'da oluşturdukları delegasyon hakkında bilgi veren Davis, "Biz de Almanya'da dünyanın her tarafındaki kadın hakları için bir araya gelen delegasyonuz. Çalışmalarımızı dünyanın her tarafında ki kadınlara ulaşmak, haklarının ne olduğunu öğretmek, yine kadına yönelik şiddete dur demek için çalışıyoruz. Van'da deprem sonrası Vanlı kadınların yaşadığı sorunları incelemek, deprem travmasını yerinden gözlemlemek için Van'a geldik. Van'da kadınların yaşadığı sorunları yerinde inleyerek, bu sorunların atlatılması için çalışma yürüteceğiz. Aramızda doktor, psikolog, sosyolog olarak çalışan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın yapmış olduğu programlar ile kadınlara gideceğiz, ve yaşadığı sorunları dinleyerek çözümler üreteceğiz" diye konuştu.
Heyet son olarak, Van'da belediye başkanları ve BDP'li siyasetçilere yönelik 'KCK' tutuklamalarına da değinerek, başta Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve diğer siyasetçilerin 'KCK' adı altında tutuklamalarını kınadı. Halkın seçilmiş olan iradelerinin serbest bırakılmasını isteyen heyet, 21. Yüz yılda insanların halen siyaset yaptıkları için tutuklanmasının traji-komik bir durum olduğunu belirtti. Alman feminist heyet, bu tutuklamalar ile Van halkının Bekir Kaya nezdinde cezalandırıldığını, bu tutuklamalar ile iradesini Kaya ve diğer siyasetçilere teslim eden Van halkına büyük bir haksızlık yapıldığını söyledi.

Bakmadan Geçme