Altın yeni rekorlar için yürüyüşüne başladı

Avrupa Merkez Bankası'ndaki politika yapıcılar önümüzdeki hafta bir faiz artırımı masasında toplanacak, ancak ECB'nin mali koşulları daha da sıkılaştırma ihtimali son haftalarda azaldı.

Altın yeni rekorlar için yürüyüşüne başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Altın fiyatları yeni haftaya yükselişle başladı. Altın fiyatları dalgalı seyirin ardından yönünü yukarı çevirdi.  Öte yandan piyasa uzmanları gram altının 2 bin 500 lira seviyelerine gelebileceğini ifade etti. Öte yandan özellikle piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz fiyatlamaları yönü tayin ediyor. Peki bugün altın fiyatları ne kadar oldu? İşte altın fiyatlarıyla ilgili tüm detaylar...
ABD'de bu hafta yoğun bir ekonomik takvim görülüyor ve Ağustos ayı TÜFE verileri öne çıkıyor. Konsensüs beklentileri çekirdek TÜFE'nin yüzde 0,2'de değişmeden kalacağına işaret ederken, manşet TÜFE'nin Temmuz ayında aylık yüzde 0,2'den yükselmesi bekleniyor.ECB toplantısı, politika yapıcıların Eylül toplantısında başka bir faiz artırımına ilişkin esnekliklerini belirtmeleri nedeniyle merkez bankasının öne çıkan etkinliği olacak.

Yavaşlayan ama hâlâ yüksek olan enflasyon ve yumuşayan büyüme koşulları arasında, Avrupa Merkez Bankası'nın daha fazla veri bekleyerek karar verip vermeyeceği konusunda pek çok belirsizlik var.

Önümüzdeki aylarda yüzde 3 civarında bir miktar sabitliğin sinyali veriliyor ve yaklaşmakta olan enflasyon açıklamasında yukarı yönlü herhangi bir sürpriz, özellikle piyasanın Fed'in faiz oranlarını 2023 sonuna kadar sabit tutacağına dair daha az ikna olmasıyla birlikte varlıkların yeniden fiyatlandırılmasını tetikleyebilir.

Bu arada İngiltere'den gelen önemli açıklamalar arasında Temmuz ayı GSYİH büyümesi ve istihdam rakamları yer alıyor.

Euro Bölgesi'nden daha iyi bir performans sergileyen İngiltere'nin büyümesi Temmuz ayında neredeyse durma noktasına geldi ve üçüncü çeyreğin başındaki zayıf üretim rakamının önünü kesti.

Haftanın ilk işlem gününde ons altın 1927 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1916 dolar, en yüksek ise 1928 dolar seviyeleri görüldü. Bugün gram altın 1664 liradan işlem görüyor.

Sabah'tan Sümeyye Tuncer'in haberine göre; gram altın, çeyrek altın, 22 ayar bilezik altın ve Cumhuriyet altını fiyatı Kapalıçarşı'da en çok takip edilenler arasına girerken, öte yandan yatırımcısı tarafından da 'Altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi?' sorusu gündemde tazeliğini koruyor.

Altın fiyatları hakkındaki beklentilerini açıklayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 'Göz önünde bulundurulmalı' diyerek o seviyelere dikkat çekti. Uzman isimden dikkat çeken altın fiyatları analizi:

Altın fiyatları, ons ve gram tarafında kısa vade için baskı altında kalmaya devam ediyor. Fed'in faiz artırma beklentisi burada önemli bir etkiye neden oluyor.

Özellikle elinde dolar bulunduran yatırımcısının da kısa vade için bu düşüşleri değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü ekim ayı itibariyle 2000 dolar seviyesi üzerinde hızlı ataklar görebiliriz. Altın fiyatlarındaki bu gerileme iyi bir alım fırsatı sunuyor yatırımcılara.

Yıl sonuna kadar ons altın fiyatında 2080 dolar seviyesine kadar bir toparlanma söz konusu olabilir.

Altın almak isteyen yatırımcısının ons altın tarafında yaşanan bu gerilemeyi göz önünde bulundurması gerekiyor. Ancak 2-3 hafta bu baskılanma süreci devam edecek gibi görünüyor.

Gram altın/TL fiyatında yine resmi kur tarafı ile serbest piyasalar tarafında 40 liralık bir makas aralığı var. Kota sınırlamasından dolayı gram altın/TL fiyatı serbest piyasalarda 40 lira olan makas farkını korumaya devam edecek.

Bu fark zaman zaman 50-60 TL'yi de bulabiliyor. Vatandaşlar resmi kur tarafında gram altın fiyatını 1650 TL seviyesinde görüyor. Ancak serbest piyasalarda 1700 lira seviyesinde bir gram altın var.

Gram altın tarafında çok iyi alım fırsatları var şu anda. Dün OVP açıklandı. Bu yıl sonuna kadar 29,90 TL'ye tekabül eden bir dolar kuru var.

2024 yılı için de 36,80 TL dolar kuru tahminleri var. Bu durum da gram altın tarafında 2024 yılı için 2300-2500 TL aralığında bir fiyata tekabül ediyor.

2024 yılın hazırlık yapan yatırımcısının şimdiden elini çabuk tutması lazım. Yıl sonuna kadar gram altın/TL fiyatında 1880 lira seviyesini beklemeye devam ediyorum.

Bakmadan Geçme