Altında gece yarısı darbesi... Dibi gördü...

Türkiye'de, artan enflasyon karşısında altın güvenilir bir yatırım aracı olarak görülüyor. Bu nedenle altın fiyatları yatırımcılar tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Geçtiğimiz gece, altın fiyatlarında resmen bir deprem yaşandı ve altın yatırımcıları uzun yıllardır görmedikleri bir düşüşle karşılaştılar.

ABD'den gelen bir açıklama, piyasaları alt üst etti ve altın fiyatları üzerinde büyük bir etki yarattı. ABD Ticaret Bakanlığı, ocak-mart dönemine ait Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Bu verilere göre, ABD ekonomisi yıllıklandırılmış olarak beklenenden daha fazla, yüzde 2 oranında büyüdü. Önceden yayımlanan nisan ayı verilerine göre ekonomi yüzde 1,1 büyürken, mayıs ayındaki ikinci tahminler yüzde 1,3 büyümeyi göstermişti. Bu nedenle GSYH verilerinde yukarı yönlü bir revizyon yapıldı. Piyasa beklentisi ise ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,4 büyüyeceği yönündeydi.

Bu beklenenden daha güçlü ekonomik büyüme, ABD'de faiz oranlarının artırılmasına rağmen ekonomik aktivitenin hala güçlü olduğunu göstermekte. Bu revizyon, Fed Başkanı Jerome Powell'ın son haftalarda yaptığı açıklamalarla da uyumlu bir şekilde gelmekte. Powell, birbirini izleyen iki toplantıda faiz artırımı olasılığına işaret etmişti. Piyasalar da bu gelişmeyi bu şekilde yorumladığı için son zamanlarda popüler olan altının ons fiyatı 1910 dolardan 1895 dolara kadar geriledi. Aynı şekilde Türkiye iç piyasasında da gram altın fiyatı 1590 TL'nin altına düştü.

ABD'nin bu yıl içinde iki kez daha faiz artırması beklenmekte. Bu durum, enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımına başlayan diğer ülkelerin işini daha da zorlaştırabilir ve onları daha yüksek oranlı artışlara zorlayabilir. Dolayısıyla altın fiyatlarındaki bu şok edici düşüş, ekonomi gazetecileri tarafından, Fed'in faiz artırımı beklentilerini destekleyen bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ancak bu durum, enflasyonla mücadele etmek için önemli bir adım olarak da görülebilir.

Bakmadan Geçme