ALZHEİMER YALNIZLIĞI SEVER
Yolumuz bu kez İzmir Güzelbahçe' de faaliyet gösteren Anılar Yaşlı Bakım Merkezine düştü. Merkezin dört doktor kurucusundan biri olan T. Alzheimer Derneği Onursal Başkanı, Nöroloji Uzmanı Dr. Aysel Gürsoy'la Alzheimer nasıl bir hastalıktır, Demans ile ilişkisi, hastalığın evreleri ve belirtileri, tanı yöntemleri, bu hastalara nasıl yardımcı olunabilir, bu hastalığın diğer hastalıklardan farkı nedir, hastalığa yakalanmamak için ne yapılabilir, evde hasta bakmakla sorumlu kişinin yapması ve yapmaması gerekenler, hasta bakımda kimlerden destek alınır, gibi konuları konuştuk.
Yolumuz bu kez İzmir Güzelbahçe' de faaliyet gösteren Anılar Yaşlı Bakım Merkezine düştü. Merkezin dört doktor kurucusundan biri olan T. Alzheimer Derneği Onursal Başkanı, Nöroloji Uzmanı Dr. Aysel Gürsoy'la ; Alzheimer nasıl bir hastalıktır, Demans ile ilişkisi, hastalığın evreleri ve belirtileri, tanı yöntemleri, bu hastalara nasıl yardımcı olunabilir, bu hastalığın diğer hastalıklardan farkı nedir, hastalığa yakalanmamak için ne yapılabilir, evde hasta bakmakla sorumlu kişinin yapması ve yapmaması gerekenler, hasta bakımda kimlerden destek alınır, gibi konuları konuştuk.
Röportaj: Ümran Öztürk
Alzheimer nasıl bir hastalıktır ve Demans ile arasındaki ilişkiyi anlatabilir misiniz?
Demans(bunama)günlük yaşamın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici unutkanlıkla devam eden bir beyin hastalığıdır.
Alzheimer hastalığı demansın en sık görüldüğü hastalıktır(yüzde 56). Hipotiroidi, B12 vitamin eksikliği, kansızlık, depresyon, susuz kalma, beynin damar hastalıkları, Parkinson hastalığı da demansın görüldüğü durumlardır.
İleri yaşta görülme sıklığı artsa da 40’lı, 50’ li yaşlarda tanı almalar artmıştır.
Alzheimer unutkanlıkla mı başlıyor?
Günümüzde her gün yüzlerce insan ‘unutkanlığım var’ diyerek hekime başvurmaktadır. Alzheimer başta olmak üzere demans olma kaygısı toplumlarda belirgin hissedilmektedir.
Her unutkanlık Alzheimer değildir. Yalnızlık, depresyon, Alzheimer bir üçgendir. Hastalığı tetikleyen nedenlerin başında yalnızlık, stres ve uykusuzluk gelir.
Unutkanlık her zaman Alzheimer ile başlamaz genellikle davranış bozuklukları, yeti kayıpları olarak kendini gösterir. Ancak çok okuyan, tahsilli, eğitimli, entelektüel kişiler bu hafif Alzheimer dönemini maskelerler. Yani beynin entelektüel donanımı o hafif bulguları maskeler onun için o insanlar orta evreye doğru yakalanır. Sadece unutkanlıklarla değil mesela 70 yaşındaki unutkanlıklarda aile yakınlarının dikkatini çok çekmez. O unutuyor ben de unutuyorum diye düşünülür. Daha çok davranış bozukları ve yeti kayıpları ile görülür.
Kişinin kendisi bunun farkına varıyor mu?
Yani ben unutuyorum Alzheimer mi oluyorum diyorsa henüz Alzheimer klinik olarak başlamamıştır. Alzheimer klinik olarak başladığında kişi unuttuğunun farkında değildir.