Ameliyat masasında kalmış bir mahalle

Dün şöyle bir çıkıp mahalleyi bir gezelim dedim. Sürekli dolaştım sokaktan bu sefer bir başka duygu ile adımlarımı atıyorum. Biraz kaygılıyım sokaktan geçerken, İnsanlar sanki bir şeyler söyleyecekte fakat söyleyemiyor izlenimini gördüm. Tam bu sırada biri 'muhtar hoş gelipsen'  dedi. Bir de baktım ki karşımda Hasan amca, kısa bir sohbetten sonra esprili bir üslupla 'vallahi oğlum günahım senin boynuna', hayırdır Hasan amca dedim. Ve Hasan amca başladı sıralamaya oğlum bu Şabaniye'nin kaderimidir diyerek  sitemde  bulundu.
-Üç aydır doğru düzgün su yüzü görmedik. Bazen bir hafta musluktan tek damla su akmıyor.  Araya giriyorum; amca haberim var, çalışma var inşallah düzelecek diyorum.  Ne zaman diyor, yakında diyorum. Yarı hüzün yarı isyanlı bir bakışla inşallah oğlum inşallah. Ya yollar ne zaman yapılacak neden üç yıldır Şabaniye 'de doğru düzgün bir çalışma yapılmadı? 
Bu her gelen başkanın Şabaniye'ye verdiği bir ceza sanki. Yine araya giriyorum. Yok yok Hasan amca diyorum. Tabi bu arada etrafımızda 10,15 kişi toplanmış evet Hasan amca dercesine başları ile onaylıyorlar Hasan amcayı. Bak şunu yaptık, bunu yaptık hasan amca dedim, yine hüzünlü bir o kadar da isyan dolu bir bakışla oğlum Allah için belediye çalışıyor ama çevremizdeki tüm mahalleler, sokak, sokak yapılmış bizleri de tam ortada bırakınca ister istemez insanda soru işareti bırakıyor. madem ki çalışmadır sıra ile yapılsın diyor, Hasan amca.  Bende inşallah yakında burada da çalışma olacaktır diyerek gönüllük alarak ellerinden öpüp bir başka sokağa doğru yol alıyorum.
Doğrusu kaygılarım arttı Hasan amcanın söylediklerini düşünerek dalmış bir halde yürüyorum. Bir başka sokakta yine aynı sıkıntılarla karşılaşıyor ve özellikle, su ve yolların bozukluğu yanı başımızda çalışmalar varken neden şabaniye'ye müdahale edilmiyor gibi söylemler sıralandıkça bende derin bir ah çekerek oradan ayrılıyorum.
Şabaniye aslında belki farkında değiliz ama Van'ın kalbi durumundadır. Eğer insanda kalp sorunu olursa o insan yavaş yavaş erimeye başlar. Hele hele İller Bankası ve belediyenin ortaklaşa yaptığı su isale hattını çeken müteahhidin düzensiz çalışması Şabaniye'nin kalbini iyice yormuştur. 
İşte Şabaniye böyle bir konumdadır. Neden; Şabaniye Van'ı besleyen en büyük su deposunu bünyesinde barındıran ve sıkıntı çeken bir mahalle, Şabaniye Van'ı Hakkâri'ye, İran'a bağlayan Van'ın en büyük yolu Şabaniye caddesini bağrında bulunduran bir konumdadır. Gel gör ki araçlar sadece ana caddeyi de kullanmamakta ve mahallenin diğer yollarını da zaman zaman kullanmaktalar. Hal böyle olunca stabilize yollar kabusa dönmekte ve mahalle sakinlerimin tozdan boğuluyoruz sitemlerinde ki haklılığı kendini göstermektedir.        
Sonuç olarak, her nedense Şabaniye ortada bırakılmış ve kendisine uzanacak bir el, yâda zekâtı bekleyen yetim gibi gözü sizde kalmış ve Şabaniye ameliyat masasında göğsü yarılmış baypas yapacak bir doktor lazım, yoksa kan kaybından ölmek mi lazım.
Sağlıcakla kalın.

Bakmadan Geçme