• Haberler
  • Yazarlar
  • Amerikan Misyonerlerinin Faaliyetleri ve Van İsyanları (1896)

Amerikan Misyonerlerinin Faaliyetleri ve Van İsyanları (1896)

Değerli okurlar ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve siyasi baskı amacı taşıyan Ermeni sözde 'soykırım' yasa tasarısı kamuoyunu meşgul etmektedir.

Değerli okurlar; ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve siyasi baskı amacı taşıyan Ermeni sözde 'soykırım' yasa tasarısı kamuoyunu meşgul etmektedir. Emperyalistlerin ihtiyaç duyduklarında bu konuyu raflardan indirip gündemlerine aldıklarına alışmıştık. Ancak bu mesele rutin olarak her yılın 24 Nisanında gündeme alınırdı. Anlaşılan bu sefer çok ihtiyaç duydular ki 24 Nisan'ı bekleyemediler. Tabii her zaman olduğu gibi bu olaylarda yaşanan Müslüman kayıplarını ise görmezden gelmeye devam ediyorlar.

 

Meselenin tarihi seyrine baktığımızda Amerikan-Ermeni ilişkilerinin uzun bir geçmişe sahip olduğunu fark ediyoruz. Bu ilişkinin Amerika'nın Osmanlı coğrafyasında yaptırdığı misyonerlik faaliyetlerinin başladığı 1800'lü yıllara uzadığını görüyoruz. Bu tarihlerde misyonerleri aracılığı ile sadece Ermenilerle değil,  Nesturi, Yezidi, Rum gibi halklarla da yakın ilişkiler geliştirdiklerine şahit oluyoruz.

 

İlk geldikleri dönemlerde Misyonerler, dini tebliğ maskesi altında faaliyetlerini yürütürken gerçek amaçlarını devlete ve Müslüman ahaliye htirmemeye özen göstermişler. 20. Yüzyılın başlarında Osmanlı Devletini çeşitli yöntemlerle iyice zayıflattıktan sonra yıkıcı faaliyetlerini gizleme ihtiyacı bile hmemişler. Gayrı Müslim çeteleri Osmanlıya karşı örgütlemeye ve bölücü faaliyetlere ayan beyan destek olmuşlar. İsyanların başarılı olması için gerekli olan diplomatik, siyasi ve askeri desteği sağlamışlar.

 

 Osmanlı coğrafyasındaki bu yıkıcı misyonerlik faaliyetlerini sadece Amerikalılar yapmamış. İngilizler, Fransızlar, Almanlar, Ruslar, İtalyanlar gibi emperyalist güçlerin hepsi yapmış. Her biri kendi dini ve mezhebi anlayışlarını Osmanlı ahalisi olan gayrı Müslim halklara kabul ettirebilme yarışına girmiş. Ancak ilahi amaçlardan ziyade dünyevi amaçlar için uğraşmışlar. Eğitim, sağlık, yetimhane ve yardım faaliyetlerini maske olarak kullanmışlar. Osmanlı coğrafyasında siyasi, ticari, askeri amaçlarını gerçekleştirebilmek için kendi direktifleri doğrultusunda hareket edebilecek muti çeteler yaratmak için çaba harcamışlar. Hatta Müslüman ahali üzerinde de bu faaliyetlerini denemiş ancak umdukları başarıyı elde edememişler.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme