'2 bin lira asgari ücret yetmez'
Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş'in 2 bin TL asgari ücret açıklamasına tepki göstererek 'Enflasyon yüzde 25 civarlarında iken, çalışanlar 2 bin TL ile nasıl geçimlerini sağlayacak' dedi.
Mahmut Arslan, Hizmet- İş Sendikası'nın Genişletilmiş Başkanlar toplantısı için gittiği KKTC'de gazetecilere Kıdem Tazminatı Fonu ve asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Aralık ayının sonuna doğru açıklanacak asgari ücret için hükûmetin ‘çalışanların enflasyona ezdirmeme' politikasının devam etmesini isteyen Arslan, “Bu doğrultuda Yüksek Hakem Kurulu, asgari ücret rakamını yüksek tutmalı.
Ayrıca Asgari Ücret Komisyonu masasında yer alacak Türk-İş'in, asgari ücretin 2 bin TL olması yönündeki açıklamalarını talihsiz buluyorum. Hangi gerekçe ile bunu söylediler bilmiyorum. Bana göre acele ile söylenmiş sözler bunlar. Enflasyon yüzde 25 civarlarında iken, çalışanlar 2 bin TL ile nasıl geçimlerini sağlayacak” ifadesini kullandı.
İŞVERENE VAR, PEKİ İŞÇİYE?
Hükûmetin reel sektörün sistemde tutulması için destek sunduğunu, söyleyen Arslan “Amaç üretimin, istihdamın devamı. Buna itirazımız yok. İtirazımız işverene.
Kriz sebebiyle devletten destek istiyorlar ama aynı krizi bahane ederek işçilere zorlayıcı uygulamalar getiriyorlar. Yani fatura çalışanlara çıkarılmak isteniyor.
Bu hakkaniyetli değil. Asgari ücret özel sektörün sorunu fakat çalışanların hak ettiği ücret artışını hükûmetin sağlaması gerekiyor” dedi.
Asgari ücret konuşulurken diğer çalışanların da düşünülmesi gerektiğini ifade eden Arslan “Yüzde 25 enflasyonun olduğu bir dönemde taşerondan kadroya geçen çalışanlara 2021 yılına kadar sadece yüzde 4 zam vermenin mantığı yok. Kamu sözleşmelerinin çözümlenmesi gerek. Bu konuda Yüksek Hakem Kurulu yeniden değerlendirme yapmalı” dedi.
KIDEM TAZMİNATINI İŞVEREN İSTEMİYOR
Açıklamasında, son dönemin gündem maddelerinden olan kıdem tazminatı konusunda 3'lü Danışma Grubu toplantısı olduğunu hatırlatan Arslan, “Bugüne kadar işverenler, ‘Kıdem Tazminatı Fonu olmalı' diyordu.
Fakat iş belli bir noktaya gelince masadan kalkıyorlardı. Öyle ki bir sendika başkanı bana, ‘Birbirimizi kandırmayalım. İşverenler kıdem tazminatı istemiyor' dedi. Yani bugün şikayet ettikleri kıdem tazminatı değil, tazminatı vermek zorunda olmaları” dedi. Bütün sorunlar çözülmeden Kıdem Tazminatı Fonu'nun çözülemeyeceğini söyleyen Arslan “Kurallar belli olmalı.
Fon, bireysel hesaba dönüşünce devlet güvencesi nasıl olacak, bunun izahı gerekiyor. Bireysel hesaba yatırılmayan kıdem tazminatını kim tahsil edecek? Öte yandan işveren primi kesti, yatırmadı, kim tahsil edecek? Bunlar çözülmezse kıdem tazminatı fonu hayata geçmez” diye konuştu.
Türkiye gazetesi