12 yıl çalışma süresi geliyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni kanun tasarısında, AYM üyelerinde olduğu gibi Yargıtay ve Danıştay üyeleri için 12 yıllık süre belirlendiğini ve süresi biten üyelerin yeniden seçilemeyeceğini söyledi.

Bakan Bozdağ, Adalet Komisyonu'nda Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Bozdağ, yargı hizmetlerinin daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde sunulabilmesi için 2004 yılında 5235 sayılı Kanun'la ilk olarak adli yargıda istinaf mahkemelerinin kurulmasının hukuki alt yapısının oluşturulduğunu belirterek, “İlk derece mahkemelerin ihtiyaç duyduğu hâkim, savcı ve yardımcı personel sayısı sürekli artırılmışsa da, bu sayı istinaf mercilerinin faaliyete geçmesi için gerekli olan seviyeye ulaşıncaya kadar istinaf mahkemeleri faaliyete geçirilememiştir. Bu süreçte yüksek mahkemelerin sürekli artan iş yüküne bağlı olarak temyiz aşamasının makul süreleri aşması nedeniyle yüksek mahkemelerin daire ve üye sayılarının artırılması mecburiyeti ortaya çıkmıştır. Bu nedenle 2011 yılında 6110 sayılı Kanun'la Yargıtay'ın daire sayısı 6, kadro sayısı 137 arttırılmıştır. Danıştay'ın daire sayısı 2, kadro sayısı 61 arttırılmıştır. 2014 yılında da 6572 sayılı Kanun'la Yargıtay'ın daire sayısı 8 ve kadro sayısı 129 arttırılmıştır. Danıştay'ın daire sayısı 2 ve kadro sayısı 39 arttırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bozdağ şunları kaydetti:

“20 Temmuz'da istinaf sistemine geçilmesiyle ilk derece mahkemelerince verilen kararların adli yargıda yaklaşık yüzde 90'ı, idari yargıda ise yaklaşık yüzde 80'i istinaf aşamasında kesinleşecektir. Doğaldır ki bu durum Yargıtay ve Danıştay'ın da iş yükünü aynı oranda azaltacaktır. Bu nedenle Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayılarının yeniden belirlenmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu itibarla tasarıyla Yargıtay'ın 46 olan daire sayısı 24'e, 516 olan üye sayısı 200'e, Danıştay'ın ise 17 olan daire sayısı 10'a, 195 olan üye sayısı 90'a düşürülmektedir. Ancak Yargıtay ve Danıştay uhdelerinde bulunan dosyaları istinaf mercilerine gönderemeyip kendileri çözeceğinden mevcut iş yükü nazara alınarak kapanması gereken Yargıtay'da 22, Danıştay'da 7 dairenin yetkili kurullar tarafından kapatılıncaya kadar görevlerine devam etmeleri öngörülmektedir. Yargıtay'da Birinci Başkanlık Kurulu, Danıştay'da Başkanlık Kurulu iş durumunu dikkate alarak en geç üç yıl içinde söz konusu daireleri kapatarak yeniden iş bölümü yapacaktır. Bununla birlikte aynı nedenlerle kanunun yürürlüğe girmesiyle Yargıtay'ın üye sayısı öncelikle 300'e, daha sonra boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle tedricen 200'e, aynı şekilde Danıştay'ın üye sayısı öncelikle 116'ya, daha sonra boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle tedricen 90'a düşürülecektir.”

“YARGITAY VE DANIŞTAY ÜYELERİ İÇİN 12 YILLIK SÜRE BELİRLENMEKTE”

Bakan Bozdağ, amacın yüksek mahkeme üyeliklerine süre getirilmesi olduğunu kaydederek şunları dedi:

“Tasarıda Anayasa Mahkemesi üyelerinde olduğu gibi Yargıtay ve Danıştay üyeleri için 12 yıllık süre belirlenmekte ve süresi biten üyelerin yeniden seçilemeyecekleri hükme bağlanmaktadır. Görev süresi biten yüksek mahkeme üyeleri, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından özlük hakları korunarak istinaf ve ilk derece mahkemelerine atanacaklardır. Ancak Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay üyeliğine seçilmiş olan üyelere görev sürelerinin sonunda bir tercih hakkı verilmektedir. Bu kişiler, isteklerine göre Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından idari yargıda bir göreve atanabilecekleri gibi müktesebatları dikkate alınarak idare bünyesinde bir göreve de atanabileceklerdir.'

Bu arada Komisyon'da CHP milletvekilleri kendilerinin itham edildiğini söyleyerek, Bakan Bozdağ'dan cezaevinde terör suçundan hüküm giyen ve tutuklu bulunan mahkumları ziyarete giden CHP milletvekillerinin isimlerini açıklamasını istedi. Bunun üzerine Bozdağ, “Kimseye isim vermedim. Kimlerle görüşüldüğünü açıklamadım” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme