13 İLÇEYE ARITMA TESİSİ

13 ilçede arıtma tesisi projelerini tamamladıklarını belirten Van Su ve Kanalizasyon Genel Müdürü Ali Tekataş, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yapılan çalışmaları değerlendirdi. Tekataş, 'Tüm ilçelerimizin arıtma tesisi projeleri tamamlandı. Topyekûn bir çevre bilinciyle bu çalışmalarımızı hayata geçireceğiz. Biz vatandaşa hizmet etmek için göreve geldik. Bu sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz' dedi.

Rıdvan Can - Burhan Ergin

Elite World Otelde düzenlenen basın toplantısına VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş'ın yanı sıra Genel Müdür Yardımcıları Emrah Çayırlı, Abdulvahap Gezgen, Özel Kalem Müdürü Mustafa Numan Özdağ, bazı VASKİ personeli ve gazeteciler katıldı.

"VASKİ'de önce sorunları tespit ettik"

Görsel sunum eşliğinde değerlendirme yapan VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, sorunları tespit ederek çalışmalara başladıklarını belirterek, "2017 başında devraldığımız VASKİ'de önce sorunları tespit ettik. Hizmet binamız hizmet etmeye çok elverişli değil. Ancak arkadaşlarımızın rahat çalışabileceği ve vatandaşın iyi hizmet alacağı bir hale getirmeye çalıştık. Binamızı yeniden dizayn ettik. Danışma, veznelerimizi kurduk. İnsanlara burada hizmet veriyoruz. Bunun gibi birçok çalışma yaptık. Son toplantımızda bahsettiğimiz bazı projelerimizi hayata geçirdik. İleri biyolojik arıtma tesisinin temellini attık. Eski arıtma tesisi yüzde 25 kapasiteyle çalışıyordu. Geriye kalan yüzde 75'lik tüm atıklar göle akıyordu. Bu büyük bir kirlilikti. Yıllarca kirli atık su denize dökülüyordu. Arıtma tesisimiz bittikten sonra orada daha önce oluşan kirlilikte temizlenecek. Bu konuda sayın bakanımızdan bir söz aldık. Projemiz tamamlandığı zaman 120 milyonluk bir yatırım olacak. Kur artışıyla bu bedelin biraz artacağını düşünüyorum. Sayın Valimiz ve Genel Sekreterimizin bu anlamda bize büyük katkıları oldu. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

"Yaptığımız proje Türkiye'de ilk olacak"

Van Gölü'ndeki kirliliğe değinen Tekataş, "Son zamanlarda gerçeği yansıtmayan spekülasyonlar oldu. Kirlilik ve gölün renk değişikliğiyle ilgili Van YYÜ tarafından bir açıklama yapıldı. Kirlilik yoktur desek bu doğu olmaz. Ancak yapılan haberlerde bugüne kadar bu tesisin neden yapılmadığı hiç konuşulmadı. Ancak son zamanlarda sadece birkaç ay içerisindeki kirlilikten bahsedildi. Bize bu kirlilik nedir, proje ne aşamadadır diye sorulmadı. 2013 yılında bu tesis için bir proje yapılmış ancak verim alınacak bir proje değildi. Orada o proje uygulanmış olsaydı 10 yıl sonra bu sorun devam edecekti. Bizim yaptığımız proje ise bittiğinde Türkiye'de bir ilk olacak. Bu bize söylendi. İnşallah önümüzdeki 50 yıla hizmet verecek atık su arıtma tesisi projemiz hayata geçmiş olacak" ifadelerini kullandı.

"Tüm ilçelerin arıtma tesisleri projeleri tamamlandı"

Van'ın 13 ilçesinde arıtma tesisi projelerini tamamladıklarını söyleyen Tekataş, "Biz sözde değil, sloganlarla değil çevre temizliği için projelerle destek veriyoruz. Tüm ilçelerimizin arıtma tesisi projeleri tamamlandı. Topyekun bir çevre bilinciyle bu tesisleri hayata geçireceğiz" dedi.

"33 kilometreye kadar su götürülecek"

Akdamar Adası'na denizin altından su götürüleceğini hatırlatan Tekataş, "Projenin deniz altındaki tüm çalışmaları bitti. Önümüzdeki hafta deniz altından su götürülme çalışmasına başlayacağız. Projeyle 33 kilometreye kadar su götürülecek. Sadece Akdamar Adası değil, sahil bandındaki tüm yerleşkeler suya kavuşmuş olacak. Deniz altındaki su hattı bittikten sonra hem Akdamar Adası hem de çevredeki yerleşkeler suya kavuşacak" diye konuştu.

"İnsanlar aspes borularda su içiyordu"

Göreve geldikten sonra içme suyu borularını değiştirdiklerini kaydeden Tekataş, "İnsanlar aspes borulardan akan suyu içiyordu. Biz bunu kendimize dert ettik ve bir yerden başladık. Bu süreçte 40 kilometrelik bir aspes boru değişimi yaptık. İnşallah VASKİ olarak aspesli boru bırakmayacağız. Mavi Bayraklı Plaj için 300 metreküplük bir içme suyu deposu yaptık. Burası Tuşba Belediyesine ait ancak biz bunu da kendimize dert ettik ve vatandaşımıza hizmet için burada su deposunu hayata geçirdik. Edremit ilçemizin kanalizasyonu maalesef yok. Bunun için de çalışmalara başladık. İhale hazırlıkları yapılıyor. 1 ay içerisinde Edremit kanalizasyon arıtma tesisi için ihaleye çıkacağız. Aynı şekilde Ünseli'de de böyle bir sorun vardı. Buranın projesini tamamladıktan sonra ihaleye çıkacağız. Hem Edremit hem de Ünseli için bu müjdeyi veriyoruz" şeklinde konuştu.

"Birçok sabotaja maruz kaldık"

Seçimden önce birçok saldırıya maruz kaldıklarını belirten Tekataş, "Maalesef seçimden önce başlayan süreçte birçok sabotaja maruz kaldık. Bunun için hukuk yollarına başvurduk. Birçok alanın susuz bırakılması adına saldırılar gerçekleştirildi. Terfi merkezlerimize, narman arıtma tesisi ve İskele arıtma tesislerimize saldırılar yaptılar ve baltalarla kablolarımız kopardılar ve sular kesildi. Burayı saldırı düzenleyenler ya burayı terk edersiniz ya da sizi öldürürüz dediler. Bu saldırıları kayyumlara mı yoksa Vanlılara mı yapıyorlar bunu kamuoyuna bırakıyorum. Haftanın 3 günü işlerin yapıldığı yerleri inceliyoruz. Boru aldığımız zaman fabrikada bir test yapıyoruz. Borular geldiği zaman nerede yapılıyorsa burada yine bir inceleme yapıyor ve testlerden geçiriyoruz. Yaptığımız incelemeler neticesinde işimizi en iyi şekilde hayata geçirdik. Çünkü zaman zaman bize fabrikada gösterilen borular ile işlem yerine gelen borular aynı çıkmıyordu" diye konuştu.

"Depolarımızı ve borularımızı yeniledik"

Su depolarının bakım, onarım ve temizliğine büyük önem verdiklerini ifade eden Tekataş, "Eski depolardaki kirlilikler ciddi anlamda kötüydü. Önceden insanlarımıza reva görülen su kalitesi çok kötüydü. Biz depolarda yenileme, onarım ve temizlik yaptık. Bu çok önemsediğim bir çalışmaydı. Gürpınar kaynağından gelen pırıl pırıl bir su var. Aspes ve borular kirli depolarda bu suyu kirleterek insanlara zarar veriyordu. Türkiye'de kaynak suyu içilmesine rağmen en fazla arıtma cihazı kullanan şehir Van'dır. İşte bu yüzden bizde depolarımızı ve borularımızı sağlıklı su için yeniledik" dedi.

"Eğitime destekler verdik"

120 okulun içme suyu ve kanalizasyon sorununu çözdüklerini belirten Tekataş, "120 okulumuzun içme suyu ve kanalizasyonu yaptık. Bugüne kadar bunlar yapılmamış. Ödeme noktaları açmanın yanı sıra bankalar ile ödeme konusunda anlaşmalar yaptık. Çaldıran, çok katlı otoparkında büyük ve ferah vezneler açtık. Van OSB Van'ın önemli alanlarından bir tanesidir. OSB su tesislerini yapılan anlaşma ile devraldık. OSB kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalışmış. Biz orayı devir aldıktan sonra sanayicimize rahat nefes aldırdık. Yaptığımız çalışmayla suyun fazla geldiğini gördük. Bardakçı bölgemizin su sorununu da OSB'ye gelen fazla su kaynağı ile çözdük. Şimdi Bardakçı TOKİ'lere su vermek için çalışmalar yapıyoruz. Üniversite bu suyu veriyor" dedi.

"Ciddi tasarruf tedbirleri aldık"

Projelere kaynak yaratmak için ciddi tasarruf tedbirleri aldıklarını belirten Tekataş, "Bu yıl ciddi kaynak ve krediler almamamıza rağmen yatırımları hayata geçirdik. VASKİ ciddi tasarruf tedbirleri aldı. Kompanzasyon sistemi kurarak yüzde 35'lik bir elektrik tasarruf sağlıyoruz. Be şekilde aylık 230 bin liralık bir tasarruf elde ettik. Araçlarımız tek havuzda birleştirdik. Hem yakıt hem de diğer alanlarda tasarruf elde ettik. Abone güncelleme çalışmaları yaptık. Abonelerimizin tamamının güncellemesini yapacağız. 2016 yılında 161 bin, 2017'de 179 bin, 2018 yılında ise 192 bin aboneye ulaşmış durumdayız. Kurum olarak önemli işler yaptık" dedi.

"Kayıp-kaçak konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz"

Kayıp kaçak kullanımını önlemek için çalışma yaptıklarını belirten Tekataş, "Kayıp-kaçak konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Şu anda 6 ekiple gece-gündüz demeden vardiya sistemiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2018 yılı içerisinde 42 bin 842 denetim yaptık. Bunun 10 bin 235'inde tutanak tuttuk. Tutanaklarla vatandaşlarımızı uyarıyoruz ve bir daha yapmayın diyoruz. Tekrar denetimde kaçakla karşılaştığımızda tutanağımız savcılığa gidiyor. Şu ana kadar kaçak su kullanan 365 kişiyi savcılığa verdik" ifadelerini kullandı.

"Gelirlerimizde ciddi bir artış var"

Kurum gelirinde ciddi artışlar olduğunu söyleyen Tekataş, "2016 yılında 59 milyon gelir varken, 2017 yılında bunu 70 milyona çıkardık. Şu an itibariyle de 78 milyon gelire ulaşmış durumdayız. Yapılandırmalardan sonra ciddi bir gelir bekliyoruz. Giderimiz gelirimizden fazladır. 2018 yılında giderin gelirden fazla olmasının nedeni, yatırımlarımızın fazla olmasından kaynaklanıyor. Yıllara göre yapılan yatırımlarımız var. 2016 yılı itibariyle 21 milyonluk yatırımımız var. 2017 yılında 25 milyonluk yatırımımız var. Yılsonuna kadar planladığımız 82 milyonluk bir yatırımımız var. Gider fazlalığı bundan kaynaklanıyor" diye konuştu.

"323 milyon borçla devraldık"

VASKİ'nin borçları hakkında bilgi veren Tekataş, "VASKİ'yi devraldığımızda 323 milyon borç vardı. 2017 yılı sonunda bu borcu 290 milyona indirdik. Dediğimiz gibi arttırdığımız yatırımlara rağmen, yani yaklaşık 3 kat yatırıma rağmen 295 milyon borcumuza var. Burada 5 milyonluk bir artış var ancak, yapılan yatırımları gördüğümüzde, bu borçlarda bir azalma var Biz devir aldığımızda 2016 yılı sonunda firmalara, esnafa borç miktarımız 45 milyondu. Bu süre içinde yaptığımız yatırımlar birlikte borcumuz 91 milyon liradır. 2014 yılından da kalan borçlar var. Alacaklarını istediklerinde 2014-2015 borçlarından bahsettiler. Biz o dönemde buraya giremiyorduk dediler. Yatırımlarla birlikte esnafa olan 91 milyonluk borcu ödedik. Şu an itibariyle 13 milyonluk bir borcumuz var. Bu borçlarımız da ay sonuna kadar ödeyeceğiz" dedi.

"12 milyonluk elektrik borcunu ödedik"

VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, "Bizim en büyük borçlarımızdan bir tanesi elektrik borçlarıydı. 2016 yılında 6 milyon, 2017 yılında 8,8 milyon ve 2018 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 12 milyonluk elektrik borcunu ödedik. Elektrik kesintisi vardı, malumunuz. Biz bu konuda VEDAŞ ile bir sorun yaşadık. Bunu da açıklamam gerekiyor. Elektrik borcundan dolayı biz kendi dönemimizde kullandığımız elektriğimizin yüzde 70'lik oranını ödemişiz. Ancak buna rağmen bir insiyatif kullanıldı. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Burada üzüldüğüm bir taraf var. Maalesef bizde önceki dönemde böyle bir neticeye gidilmemiş. Bu yıl tahakkukumuzda ciddi bir arış oldu. 91 milyon liralık bir tahakkuk var. Şu ana kadar 2014 yılından önceki alacaklar hiçbir şekilde değerlendirilmemiş ve dosya kapatılmış duruyor. Genel Sekreterimiz bunu bize devretti. 91 milyonluk bir tahakkukumuz var. Temmuz ayı sonu itibariyle 50 milyonluk lirayı tahsil ettik. Bu konuda uyarılarımızı yapıyoruz ve ödemelerin yapılması için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

"Yüzde 23'lük bir indirim yaptık"

İş yapan inşaat firmalarıyla harçlarda yüzde 23'lük bir indirim yaptıklarını belirten Tekataş, "200 bin lira harç ödeyen bir firma şimdi ise 120 bin lira bir harç ödüyor. 2 defa ödenen harçlar ve buna benzer tüm ödemeleri ortadan kaldırdık. Bu akla mantığa uygun değildi. Bu fiyatlar çok yüksekti. Biz ise yatırımcıların önünü açmak için bu harçları artırmak yerine azalttık. Türkiye'de tüm büyükşehir ve diğer şehirlerarasında Van en ucuz suyu kullanan illerden bir tanesiyiz. Biz bu süreçte sulara zam yapmadık. Sayaç Kalibrasyon Merkezini hizmete aldık. Daha önce Malatya'da vardı, biz göreve geldikten sonra bunu Van'da hayata geçirdik" dedi.

"Gelen her vatandaşla görüşüyorum"

Gelen her vatandaşla randevusuz bir şekilde görüştüğünü anlatan Tekataş, "Randevu sistemiz yok. İsteyen vatandaşlar kurumda benimle rahatlıkla görüşebiliyor. Tüm sosyal medyalarda benim şahsıma ait özel numaram yer alıyor. İnsanlar istediği zaman benimle rahatlıkla görüşebiliyor. Çok sayıda pompalarımız var. Bu pompalar sık bir şekilde zarar görüyordu. Bunu gidermek için motor sarım atölyesi kurduk. Tüm sorunları bu atölyemizde gideriyoruz. Hortum pres atölyemizi kurduk. Hortumlarla ilgili çalışmaları eskiden dışarıya gönderiyorduk. Şimdi ise bu atölyemiz ile sorunlara çözüm bulduk. Araç ve iş makinelerimizin klima sorunu çözümü konusunda kurumumuza cihazlar kazandırdık. Basınç aracı su dolu merkezi kurduk. Artık daha hızlı bir şekilde hizmet verebiliyoruz" dedi.

"VASKİ'ye arşiv binası kazandırıyoruz"

Kuruma arşiv binasını kazandırdıklarını belirten Tekataş, "Düşünün Van'da bu kadar önemli hizmet veren ve evrak anlamında önemli birikimi olan VASKİ'nin bir arşivi yok. Kuruma arşiv binasını kazandırıyoruz. Bu şekilde belgelerimiz arşiv binamızda kayıt altında olacak. EBYS ve buna benzer sistemlerimizi kurduk. Bu şekilde Türkiye'nin en teknolojik kurumlardan bir tanesi olacağız. Çalışanlarımız için yemekhane ve dinlenme odası kurduk. Tüm araç ve jeneratörlerin bakımlarını kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. VASKİ kendi kendine yetecek bir kurum haline gelecek dedik ve bunu başardık. Biz göreve geldikten sonda doğrudan teminleri azalttık. 2018 yılında 3 milyona kadar düşürdük bu rakamları. Biz teminleri tek kalem, açık ihale usulü ile yaptık. Bu şekilde şeffaf alımlar gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında 11 tane davetiye usulü ihale yapılmış. 2017 yılında 9 tane ve bu sene sadece 4 tane yaptık. Bunlardan bir tanesi de kirli, sağlıksız depolardaki suları sizlere içirmemek için yaptığımız depo yenileme ihalesidir" diye konuştu.

"Yakıttan 100 bin liralık tasarruf sağladık"

Kurumda önemli tasarruf sağladıklarını belirten Tekataş, "2016 yılında 14 ekip yazın çalışmış. 2017 yılında 14 ekiple ve 2018 yılında ise 21 ekiple yazın çalışma yapıldı. Bunlar arıza ekipleridir. Biz gece-gündüz çalışmak için ekiplerimizin sayılarını artırdık. Aynı şekilde kışında 6-7 ekipten, 15 ekibe kadar çıktık. Bir yerde bir sorun var gündüz bakarız demek yerine gece-gündüz çalışmak için bu ekipleri kurduk. Buna rağmen; 2016 yılında aylık ortalama tüketilen yakıt miktarı 80 bin litre, 2017 yılında bunu 76 bin litreye düşürmüşüz, 2018 yılında ekiplerimiz 2 kat artmasına rağmen yakıt miktarı 65 bin litre olmuştur. Bunu paraya vurduğunuz zaman 100 bin liralık bir tasarruf ediyor. Böylece sadece yakıttan 100 bin liralık tasarruf sağladık" dedi.

"Van'ımıza hayırlı uğurlu olsun"

2017 yılında gelen tüm talepleri 2018 yılı programına aldıklarını belirten Tekataş, "Yaklaşık 2 yıllık çalışma sürecimize baktığımızda toplamda; 742 kilometre içme suyu hattı döşemişiz, 83 adet depo, 172 adet kaptaj, 70 adet maslak, 205 kilometre kanalizasyon, 11 terfi merkezi, 3 bin 966 muayene bacası, 88 adet sondaj (7 bin 647 metre) çalışması yaptık. Toplam 719 mahallemizin 545'inde imalat yapmışız. Bu yaklaşık yüzde 76'ı demektir. Yani bahsetmiş olduğumuz işler 545 mahallemizde yapılmıştır. Biz vatandaşa hizmet etmek için göreve geldik. Bu sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Tek derdimiz ülkemiz ve milletimize faydalı birey olmaktır. 2017 yılında bize gelen tüm talepleri 2018 yılında programa aldık ve bunu karşıladık. Van'ımıza hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

VASKİ Genel Müdürü Tekataş Güneş Enerjisi Santralleri (GES) projesi hakkında şunları söyledi. "GES Projesi benim büyük önem verdiğim projelerden bir tanesidir. O projenin detayları şöyledir. Toplam güç: 6370kWp, yatırım maliyeti: 30.139.786 TL, yıllık kazanç: 4.490.00 TL, amortisman süre: 6 yıl" dedi.

Toplantı basın mensuplarını sorulanının yanıtlanmasıyla son buldu.

Bakmadan Geçme