2 Bin 800 Yıllık İşlemeciliği 80 Yıldır Sürdürüyorlar

Van'da yaşayan Erdal Binici ve ağabeyi Metin Binici, babalarından devraldıkları ‘Savat İşçiliğini’ bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen geleceğe taşımaya çalışıyorlar.

Çözüm sürecine güvenerek Urartu Arubani Art Mağazası'nı açtıklarını belirten Erdal Binici, “Bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bizler 28 nesildir devam eden savat işçiliğini gelecek nesillere de taşıyacağız. Malum binamız Urartu mimarisine uygun şekilde inşa edilmiştir. Burada sadece gömüş işlemeciliği yapılmıyor. Atölyenizin yanı sıra burada kedi evi, Van'ın değerlerinden olan ters lale, ve geçmişi anımsatan birçok materyal bulunmaktadır” dedi.
Van'ın yerlilerinden olduklarını ifade eden Binici, “Ailem burada ikamet ediyor. Bu işi iki kardeş ayakta tutuyoruz. Baba mesleği olduğu için bizim açımsızdan önemlidir. Geçmişimize bakıldığında yaklaşık olarak 80 yıldır biz bu geleneği devam ettiriyoruz. Van'da Savat işçiliğini ayakta tutmaya ve Van savatını tanıtmaya çalışıyoruz. Ancak bu çabamız yeterli değil. Bu konuda devlet büyüklerimizin bu değere sahip çıkması gerekiyor. Bu noktada gerek Van Valiliği gerek Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün bizlere sahip çıkmasını bekliyoruz. Biz bu sanatı tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Kaldı ki bu işin pazarlanması var, bunun için kesinlikle devletin buna el atması gerekir. Bu nasıl yapılabilir diye sorarsanız ülkemizde ya da dışarıda yapılan fuarlarda bize imkan verilirse; Urartu işçiliğini, savat işçiliğini ve bölgemizde geçmişte yapılan el emeği işçiliklerini dünyaya tanıtabiliriz” şeklinde konuştu.

“BİZLER GEÇMİŞİMİZİ GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYORUZ”
Savatın 2 bin 800 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Binici, “Savat, 2 bin 800 yıllık bir geçmişi olan bir işçiliktir. Roma döneminden günümüze kadar bu sanat hayatta kalmayı başarmış ve eski Van müzelerine bakıldığında buradan dünyaya savat granül işçiliğinin taşındığını görüyoruz. Geçmişte bu sanata değer de veriliyordu. Örneğin bir usta bir tabaka yapıp sattığında evinin 3-5 aylık ihtiyacını karşılayabiliyordu. Günümüzde bu değer ne yazık ki ne maddi olarak ne de manevi olarak verilmiyor. Savatlı Van kemeri, tabakası, tespihi ve yüzüğü o dönemde yapılan işçiliklerdi ki biz şu anda onların hepsini ayakta tutuyoruz. Bunun sebebi ise bizler geçmişimizi geleceğe taşımak istiyoruz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme