30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK BÜYÜK TAARRUZ 99 YAŞINDA

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99'uncu yılı Van Valiliği tarafından düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlanacak.

Burhan Ergin
30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'un yıl dönümünü anmak için Van'da çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Van Valiliği 30 Ağustos Zafer Bayramı programıyla ilgili yaptığı açıklamada, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'inkatılımıyla kutlamalar saat 09:30'da valilik bahçesindeki Atatürk Anıtına çelenk sunulması, İstiklal Marşımızın okunması, valilik makamında Vali Mehmet Emin Bilmez, Garnizon Komutanı ve ilgililerin tebrikleri kabulleriyle başlayacak.


Tören Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve Garnizon Komutanının halkı selamlaması ve törene katılanların bayramını kutlamaları, Türk Silahlı Kuvvetleri adına, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam edecek. Bayram töreni günün anlam ve önemine ilişkin Bando Komutanlığı marş dinletisi, şiir okunması, halk oyunları gösterisi, askeri birliklerin, polis ekiplerinin geçit töreni ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü organizesinde, çeşitli spor dallarından öğrencilerin tören geçişiyle son bulacak. Akşam saat 19:00'da Ramada Otel'de resepsiyon verilecek.


30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI'NIN ÖNEMİ
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve dış temsilciliklerde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi ve ulusal bayramdır.
Dünyanın en büyük kahramanlık destanlarından biri Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharrebesi, 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlandı. Düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, muharebeyi yönetmek üzere Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Afyon Kocatepe'ye geçti.


26 Ağustos'ta 04.30'da başlayan taarruzda Türk askeri birkaç saatte süngü hücumu yaparak Tınaztepe'yi kontrol altına aldı. Ardından Belentepe ve Kalecik Sivrisi düşman işgalinden kurtarıldı.
İlk gün 1. Ordu birlikleri Büyük Kaleciktepe'den Çiğiltepe'ye kadar 15 kilometrelik bölgede birinci hat mevzilerini ele geçirdi.
27 Ağustos Pazar günü Afyonkarahisar, 8. Tümen tarafından kurtarıldı. 28 ve 29 Ağustos'ta devam eden muharebede düşmanın 5. tümeni etkisiz kılındı.
29 Ağustos gecesi durum değerlendirmesi yapan komutanlar, hemen harekete geçip taarruzun kısa sürede sonuçlandırılmasını kararlaştırdı ve planın 30 Ağustos'ta aksamadan uygulanması için önlemler alındı.


Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi. Onun bizzat yönettiği Dumlupınar'daki meydan muharebesinde kahraman Mehmetçik, Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş Deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etti.
Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos'ta zaferle noktalandı.


Mustafa Kemal Paşa, zafer sonrası 1 Eylül'de Dumlupınar'da, Batı Cephesi'ndeki tüm subay ve erlere okunmak üzere yayımladığı bildiride, 'Bütün arkadaşlarımın, Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri de verileceğini göz önünde bulundurarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü ve yurtseverliğinin kaynaklarını kullanarak, yarışmayı bütün gücüyle sürdürmesini talep ederim. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!'' emrini verdi.

Bakmadan Geçme