5 YILDA YAPILACAKLARI 2 YILDA YAPACAĞIZ

AK Parti Genel Merkezi Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca başlatılan 'Gönül Köprüsü' projesi kapsamında Van'da düzenlenen programa katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Önümüzde önemli iki yıl var. Hükümet yeni sisteme geçebilmek için çok önemli işler yapacak. Yeni sistem ile 5 yılda yapılacakları iki yılda yapacağız' dedi.

Burhan Ergin

 

Bakan Soylu, hükümet olarak Doğu ve Güneydoğu'da bulunan illerin kalkınması için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, 'Van'da bu illerin başında yer alıyor. İnşallah bundan sonraki süreçte de Van kalkınacak, komşu illerimiz de kalkınacak' ifadelerini kullandı.

 

AK Parti Genel Merkezi Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca başlatılan 'Gönül Köprüsü' projesi kapsamında Van'da düzenlenen programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdemir, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan, Ak Parti 23. Dönem Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Ak Parti MKYK Üyesi Ethem Sancak, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, STK temsilcileri, Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı heyeti ve çok sayıda davetli katıldı.

 

 

Program öncesi Van TSO ve Ankara Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

 

'ERDOĞAN VE YILDIRIM VAN'A SELAM GÖNDERDİ'

İçişleri Bakan Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın selamlarını Vanlılara ileterek, 'İki selamı iletmek isterim. Birincisi Kıymetli Cumhurbaşkanımız Milletimizin sevgilisi, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletmek istiyorum. Yine Anadolu'muzu eserleriyle dolduran Başbakanımızın selamlarını iletmek istiyorum' dedi.

 

 

'TAKVA'NIN KONUŞMASINDA HEYECAN DUYGUM'

Van TSO Başkanı Necdet Takva'nın konuşmasında büyük bir heyecan ve umut duyduğunu ifade eden Bakan Soylu, 'Özellikle kıymetli Van TSO Başkanımızın konuşmasını dinlerken büyük bir heyecan ve umut duydum. Kendisinin verdiği haberleri dinlerken kendi kendime şöyle düşündüm. Aslında bu gelişmeler bizim icat ettiğimiz şeyler değildir. Bizlerin, devletin, girişimcilerin yaptığı şey bu potansiyeli harekete geçirmektir' şeklinde konuştu.

 

'DOĞU VE GÜNEYDOĞU'NUN KALKINMASI İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ'

Doğu ve Güneydoğu'daki iller her zaman dinin kültürün, medeniyetin şehirleri olduğunu ifade eden Soylu, 'Doğu ve Güneydoğu'daki illerimiz her zaman bizim için çok büyük önem arz etmiştir. Van'da ülkemiz için son derece büyük önem arz eden illerden biridir. Hükümet olarak Doğu ve Güneydoğu'da bulunan illerin kalkınması için büyük çaba sarf ediyoruz. Van'da bu illerin başında yer alıyor. İnşallah bundan sonraki süreçte de Van kalkınacak, komşu illerimiz de kalkınacak. Buralar tek ayaklı kalkınma merkezleri değildir. Geçen sene Nevruz da Van'a 40 bin kişi geldi. Bu sene 60 bin kişi geldi. Otellerin doluluk oranı yüzde 60'ı buldu. Geçen sene bir milyon olan turist sayısı bu yıl 1 buçuk milyon olacak' dedi.

 

 

'BİRLİĞİMİZ VE KARDEŞLİĞMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR'

Bakan Soylu, ülke olarak birliğin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, 'Ülkenin birliği beraberliği ve kardeşliği çok önemlidir. Cumhuriyeti kurduğumuz günden itibaren bu kardeşliğe saldırdılar. İstiklal mahkemeleriyle bu memleketin bir bölüm insanını, Dersim ile başka bir süreç, Şeyh Sait meselesi ile başka bir süreç gelişti. Toplumu rahat bırakmadılar. 1960'ta Türkiye tekrar yükselişe geçti. Cumhuriyet bütün kesimleri bir araya getirdi. 1950'de başlayan yürüyüşte böyle bir yürüyüştü. Şeyh Sait meselesi olmasına rağmen Adnan Menderes Şeyh Sait'in torunu Abdulmelik Fırat'ın yaşını büyüterek vekil yaptı.  Ne zaman yükseldik başımıza bir musibet getirmeye çalıştılar. Çünkü istiyorlar ki birlik beraberlik olmasın. Ak Parti bu adımı attı ama engellemedikleri iş kalmadı. Yakın tarihimizde yaşadık. 15 Temmuzu yaşadık. 6-7 Ekim olaylarını yaşadık. Gezi olaylarını yaşadık. İstedikleri bu ülke demokratik bir ülke olmasın. Birliği ile beraberliği ile uğraştılar. Onun ayakta duracak takati kalmasın onu istediğimiz gibi yönetelim anlayışı oldu. Bu bazen içte bazen de dıştaki etkilerle oldu' ifadelerini kullandı.

 

'DOĞU VE GÜNEYDOĞU TÜRKİYE'NİN YENİ SIÇRAMA MERKEZLERİDİR'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Türkiye'nin yeni sıçrama merkezleri olduğunu anlatan Soylu, 'Kim bu birliği ve beraberliği sağlamaya çalıştıysa da onu toplum nezdinde itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Gururla söylüyorum ki istediklerini yapamadılar. Ama maalesef tarih birliğimizi, inanç birliğimizi, medeniyet birliğimizi göz ardı ettiler. Onlar şunu zannettiler. Ezan sadece namaza çağırıyor zannettiler ama yanıldılar. Ama o ezan bize birlik ve beraberlik üflüyor. Bizim iddiamız büyüktür.  Bizim bakanlığımızın iki büyük hedefi vardır. 7- 8 saatlik uyku ile biz Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına koyamayız. Cumhurbaşkanımız 3-4 saat, Başbakan 4-5 saat uyuyor. Bir sürü problemle karşı karşıya kaldık. Ama yolumuza milletle beraber devam ettik' dedi.

 

 

'KAYYUMLAR HEYECANLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR'

DBP'li belediyelere atanan kayyumların son derece heyecanlı bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Soylu, 'İkinci konu ise belediyeler. Görevlendirilen arkadaşlar çok heyecanlı çalışıyorlar. Bu arkadaşlarımız 6 ay sonra ayrılacak ama onlar ayrılmayacak gibi çalışıyor. Park yapıyor, kanalizasyon yapıyor, çalışıyor o heyecanlarını görmenizi isteriz. Önümüzde önemli iki yıl var. Hükümet yeni sisteme geçebilmek için çok önemli işler yapacak. Yeni sistem ile 5 yılda yapılacakları iki yılda yapacağız. Bu cazibe merkezleri programları Güneydoğu da önemli bir hava oluşturacaktır. 1.9 Milyar dolar ile ciddi bir başvuru var. 15 binin üzerinde istihdam sağlanacak. Terör ile mücadele edeceğiz. Özel sektörü teşvik edeceğiz' şeklinde konuştu.

 

'DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 DEVLETİNDEN BİRİ OLACAĞIZ'

Bakan Soylu, son olarak şunları kaydetti; 'Bizim en büyük zenginliğimiz kardeşliğimizdir. Şahsım adına kendimizden vazgeçmeliyiz ama kardeşliğimizden vazgeçmemeliyiz. Bu protokolün çok başarılı olacağına inanıyorum. Van ile Ankara'nın gerçekleştirdiği protokolü takip edeceğim. Güç birliği platformunu da çok önemsiyorum. Bunun diğer illere de örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Gerekli bütün adımları atma konusunda hükümetimizin, partimizin amade olduğunu söylemek istiyorum. Dünyanın en büyük 10 devletinden biri olacağız'

 

 

'ETNİK, MEZHEP AYRIMI ASLA YAPMADIK'

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti olarak asla insanları ötekileştirmediklerini kaydederek, 'Belirlenmiş illerle ekonomik ve sosyal hayatın aktörlerinin buluşturulması fevkalade önemlidir. İnşallah bu protokol kğıtta kalmaz hayata geçer. Yatırımların gerçekleştirilmesi iki önemli faktör var. Proje ve plan onu gerçekleştirecek sermaye lazım. Van ilimizde koordineli bir yapının olduğunu duymak beni mutlu etti. Bir ülkenin büyüklüğünü gösteren bazı faktörler vardır. Beşeri kaynaklardır. İkincisi ekonomi güçtür üçüncüsü ise silahlı güçtür. Türkiye'nin yönetimini devraldığımız zamandan bu yana kaynaklarımızı projelendirmek suretiyle ilerlememizi sağlıyoruz. Hiç kimse bize siz bizi kayırdınız diyemez. Etnik, mezhep ayrımı asla yapmadık. İnsanları ötekileştirmedik. Ortak değerlerimiz var. Hep birlikte Türkiye Cumhuriyetini 2023 ve 2053'e taşımaya gayret gösterelim' dedi.

 

 

'VAN HERHANGİ BİR İL DEĞİL'

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Van'ın herhangi bir il olmadığını belirterek, yatırımcıların Van'a yatırım yapması çağrısında bulundu. Atalay, 'Van yatırım yapılabilir bir yer, Van herhangi bir ilimiz değil. Buraya gelip görmenin faydası oluyor. Bizzat coğrafyayı görüyor. Hükümetimiz yürüttüğü cazibe merkezi programlarını tekrar hatırlatıyorum. Bu çok büyük bir teşvik projesidir. Van'dan da epeyce başvuru oldu. İki yurt dışı ağırlıklı yatırım projesi var. Burayı şöyle görün. OSB'miz var. 137 iş yerimiz var. İran'a 1 saat uzaklıkta ve bura güneşin başkenti Tuşba'dır. Van tarih şehri, stratejik konumu çok önemlidir. Van'ın çok değerli bir insan kaynağı vardır. Güvenlik sorununa takılmadan yatırım yapılabilir bir şehirdir. Ulaşımın en kolay olduğu şehirlerden bir tanesidir. Van herhangi bir şehir değil, en özellikli şehirlerden bir tanesidir' ifadelerini kullandı.

 

 

'VAN TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ İLLERİNDEN BİRİDİR'

Türkiye'nin her yerinde gönül köprüsü kurulduğunu belirten Vali İbrahim Taşyapan, 'Türkçemizin insanın içini ısıtan en önemli kelimelerden biridir gönül. Ramazan ayının güzelliği ile gönül köprülerinin güzelliği bugün bir arada. İlimiz doğunun incisi Van Denizinin kenarında kadim geçmişi ile, insanı ile en önemli illerinden biridir. Ülkemizin en uzak illerinden biri ama bu izafi bir kavram nereden baktığınıza bağlıdır. Yıllarca buralar güvenlik sıkıntısı yaşadı. Halen de yaşamaktayız. Hükümetimizin desteği ile inşallah bu sıkıntıları sonuna getirdik, getireceğiz. Bizim İran ile 280 km. sınırımızı var. İran'a, arkasındaki illere yatırım yapabiliriz. Çok büyük yatırım talepleri alıyoruz. Bazen güvenlik dalgalanmaları bu yatırımları etkiliyor ama bunları aşacağız. Alt yapı olarak her şeye sahibiz. Eğitim de ulaşım da her şeye sahibiz. Devletimiz her türlü yatırımı bu bölgeye göndermektedir. İyilikleri arttırırsak kötülükler azalacaktır. Bu gönül köprüsü projesi buna vesile olacaktır' dedi.

 

'HEPİMİZ KARDEŞİZ'

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, bu topraklarda bin yıldır kardeşlik içerisinde yaşandığını belirterek, 'Ak Parti'nin geçen yıl başlatmış olduğu proje kapsamında Van'da olmanın heyecanını yaşamaktayız. Bu topraklarda bin yıldır kardeşlik içerisinde yaşamaktayız. Türkü, Kürdü, Lazı ile hep beraber yaşadık. Selahattin Eyyübi ve Sultan Alparslan'ın ordusunda Fatihin ordusunda mücadele verdik. Bütün mücadelelerde omuz omuzaydık. Kurtuluş mücadelesini beraber verdik. Cumhuriyeti beraber kurduk. Cumhuriyetin felsefesi bu zenginlikleri barındırmaktır. Toprağımız, ülkümüz, hedefimiz, devletimizi, kıblemiz, bayrağımız bir. Bin yıldır bu topraklarda yaşıyoruz ve yaşamaya devam ediyoruz. 15 Temmuz gecesinde FETÖ'nün imza atmaya çalıştığı o günde gösterdik birliğimizi. O darbe girişimini Cumhurbaşkanımızın çağrısı ve milletimizin feraseti ile boşa çıkardık. Ankara'dan Van'a kurduğumuz gönül köprüsünün güçlenmesini temenni ediyoruz' şeklinde konuştu.

 

 

'2002'DEN SONRA CİDDİ ANLAMDA BÜYÜDÜK'

Daha sonra konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, 'Ben depremden sonra Van'a gelmemiştim. Gördüğüm bu değişim ve dönüşüm adına Sayın Beşir Atalay'a teşekkür ediyorum. Dünyanın en kıymetli, en güzel coğrafyasında yaşıyoruz. Bu topraklara göz dikenler geçmişten beri olmuştur, olacaktır. 2016'da Türkiye 2,9 büyüdü. Bu küçük bir rakam gibi görünüyor ama dünyaya baktığımızda Hindistan ve Çin dışında diğer ülkeler Türkiye'den daha az büyümüş. 2002'den itibaren Türkiye'de ciddi bir büyüme görüyoruz. Terörü yendiğimiz sürece, birlik ve beraberliğimizi sağladığımız sürece Türkiye'nin gayrisafi milli hsılası da artacaktır' dedi.

 

'VAN HİÇBİR ZAMAN UTANDIRMAMIŞ'

Programın açılış konuşmasını yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 'Ülkemizin toplam mera miktarının yüzde 10'una sahip olan Van, 2,7 milyon küçükbaş hayvan varlığı ile de ilk sırada yer almaktadır. Van şehri bağrında yaşayanları tarihin hiçbir döneminde utandırmamış, yaşayanlarına her zaman eşsiz bir huzur ve zenginlik sağlamıştır. Halen görevde bulunan hükümetimizin bölgesel ve kentsel kalkınma politikaları sayesinde ve son 15 yılda gerçekleştirdiği reformlarla Van şehri Cumhuriyet tarihi boyunca hiç olmadığı kadar bilinir ve sürdürülebilir şehirler arasında yerini almaya başlamıştır. Ancak sahip olduğu potansiyel itibari ile Van çok daha fazla ilgi ve alakayı hak eden önemli bir ekonomik, kültürel ve sosyal yaşam merkezidir' dedi.

 

 

'16 NİSAN'DAN SONRA YENİ BİR DÖNEME GİRDİK'

16 Nisan'da gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile yeni bir döneme girdiklerini anlatan Takva, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın tabiri ile Türkiye 200 yıllık yönetim tartışmasında tarihi ve milat sayılacak bir karar vermiştir. Beklentimiz bu dönüşüm ve değişimin en kısa zamanda hepimizin ekonomik ve siyasi hayatına doğrudan pozitif yönde etki etmesidir. Ülkemizin huzuru ve barışına sınacağı katkıya olan umudumuzu korumaktayız. Bazı çıkmazları sizlerin desteği ve enerjisi ile aşmamız gerektiğine inanıyoruz' ifadelerini kullandı.

 

'CAZİBE MERKEZLERİ VAN VE BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Cazibe Merkezleri projesinin Van ve bölge için çok büyük önem arz ettiğini ifade eden Takva, 'Bir süre önce hükümetimiz tarafından açıklanan ve yeni ekonomik yaklaşım politikaları çerçevesinde geliştirilen cazibe merkezleri destek programları ile ilimizin ve bölgemizin gelecek 5-10 yıl içerisinde ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında fark yaratacağına inanıyoruz. Ülkemizin 2023 hedefi büyük ve önemli bir hedeftir. Bu nedenle ülkemizin tüm bölgelerinin kalkınması hedefe ulaşılması açısında önem arz etmektedir. Makro yatırımlar bölgeler arasında eşit dağılımlarıdır. Bu durum ülkemizin ekonomik ve siyasal huzuruna katkı sağlayacaktır' şeklinde konuştu.

 

'VAN'IN ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNLARI VAR'

Van'ın çözülmesi beklenen sorunları olduğunu anlatan Necdet Takva, 'Hükümetimizden kentsel ve bölgesel altyapı yatırımları konusuna giren Van çevreyolu, Kuzey Van Gölü Demiryolu, Van-Şırnak Habur Karayolu projelerinin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Yine Van Gölü koruma kanunun yasalaşması için misafirimiz olan değerli hazirundan arzımız vardır.  Van ve bölgemiz için deprem sonrası oluşan olumsuz ekonomik fotoğrafın yeniden çekilip düzeltilmesini bekliyoruz. Vergi sorunu, bankacılık sorunlarımız, TOKİ ödemeleri gibi sorunlarımız canlılığını korumaktadır. Şehrimiz hem ülkemizin 20,6 yaş ortalaması ile en genç nüfusa sahip şehirlerden biri hem de en fazla işsiz gencin olduğu şehirdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğine ilk desteği veren meslek odası olarak Van için taahhüt ettiğimiz 6 bin istihdamı geçmiş bulunmaktayız. Sayın Valimizin öncülüğünde, Van iş dünyasının duyarlılığı ile yeniden belirlenen 10 bin istihdam hedefine şu anda 8 bin 500 istihdama ulaşmış bulunmaktayız. Tekstil kentte an itibariyle 1 yıl gibi kısa bir sürede bin 500 istihdam rakamına ulaşmış bulunmaktayız. Yine iş geliştirme merkezi önemli bir kuluçka merkezi konumuna ulaşmıştır. Her 3 kümelenmiş bölgemiz için alt yapı desteğine ihtiyaç duymaktayız' dedi.

 

'DIŞ TİCARETİN GELİŞMESİ İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ'

Dış ticaretin gelişmesi için yoğun çaba içerisinde olduklarının altını çizen Takva, 'Son 3 yıl içerisinde odamız öncülüğünde İran pazarına erişim konusunda önemli bir açılım yaratmış bulunuyoruz. Kapıköy Gümrük Kapımız ülkemizin rekabet edebilir Doğu pazarı için stratejik bir yatırım olarak yükseltmeye devam ediyor. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize teşekkür ediyoruz. Tarım, hayvancılık turizm, madencilik, jeotermal ve yenilenebilir enerji alanında ilimiz yatırımcılar için önemli potansiyellere sahiptir' dedi.

 

'ANKARA SANAYİ ODASIYDA İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ'

Ankara Sanayi Odası ile bir işbirliği protokolü imzaladıklarını anlatan Takva, 'ASO Başkanımız Sayın Nurettin Özdebir ve kıymetli heyeti ile beraber bugün ilimizde çok kıymetli iş dünyası temsilcilerini de ağırlıyoruz. Onların deneyim ve tecrübelerinden yararlanmamız gerekiyor. Yine OSTİM Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Orhan Aydın burada bizimle olmasının kıymeti ölçülemez. Organize Sanayi Bölgemiz bir teknik ve mesleki liseye ihtiyaç duyulmaktadır. Madem toplantımızın adı Ankara'dan Van'a gönül köprüsü koyduk. ASO Başkanımızdan Van OSB için bir teknik ve mesleki lise kurulması konusunda destek ve işbirliği bekliyoruz. OSTİM Başkanımız Sayın Orhan Aydın beyefendiden sahip oldukları bilgi ve deneyimlerinden yararlanmamız için bir bilgi aktarım merkezi kurmalarını, bu konuda uzmanlarını sıkça bölgemize göndererek yerel kalkınmamıza katkı sunmalarını bekliyoruz. OSTİM'in kümelenme alanında yarattığı başarıyı gururla takip ediyoruz. Bizler bir ve beraber kalkınmak durumundayız. Ülkemizde bölgeler arası gelişmişlik farkı gelecek 20 yılımızı etkileyecek en temel gündemlerimizden biri olacak. Buna şimdiden müdahale etmek durumundayız. Sanayi ve ticaret her geçen gün fark yaratan Ankara'nın enerjisine ihtiyacımız var. Başta Ankara Sanayi Odamız olmak üzere dünyaya açılan penceremiz olan Ankara iş çevrelerinin Van ve bölgemiz ile kuracakları etkin iletişim rengimizin kısa zamanda değişmesine katkı sağlayacaktır. Bu biraradalık devletimizin ve hükümetimizin de desteği ile gelecek işbirliği ve ortaklaşmamıza büyük bir katkı sağlayacaktır. Başta sayın bakanımız olmak üzere veslie olan herekse şükranlarımızı sunuyorum' şeklinde sözlerini bitirdi.

Bakmadan Geçme