50 Kuruşun Hikayesi ve Sabiha Tansuğ

Sabiha Tansuğ, Alman işgalinden Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan muhacir bir ailenin Gümülcine'de dünyaya gözlerini açan küçük kızıdır.

Sabiha Tansuğ, Alman işgalinden Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan muhacir bir ailenin Gümülcine'de dünyaya gözlerini açan küçük kızıdır. Hikâyesi de 1941 yılında ailesi ile birlikte Gümülcine'den Ege kıyılarına göç etmesiyle başlar. Öğretmen bir babanın çocuğu olan Sabiha o yıllarda yaşanan savaş ortamından uzaklaşarak doğduğu topraklardan hüzünlü bir veda ile uzaklaşsa da hayat ona geldiği bu topraklarda başarı ve mutluluk armağan eder.

Sabiha Tansuğ çocukluk yıllarının geçtiği Bergama'da Çukur Han'da gördüğü altınlı başlıklı, çizmeli, üç etekli yörük kadın giysilerinden etkilenmiş, Soma'da çoban kadınları ile içli dışlı olmuştur. Cumhuriyet bayramlarında Akhisar'da Efe havalarını oynayan Yörük ve Türkmen kadınlarını ise hiç unutamamıştır. Manisa İzmir ve çevresinde pek çok yerde ailesi ile birlikte yaşayan sarışın mavi gözlü Sabiha, eğitim hayatına Goztepe Kız Enstitüsünde devam eder. Okullar tatil olduğunda, incir ve tütün mağazalarında çalışır. Ancak bu işlerden hiç mutlu olmaz. Bu kez daha mutlu olacağı bir iş yapmaya başlar. Oyuncak bebeklerine diktiği kıyafetler ile başladığı yolculuğa Kemeraltı'ndaki dükkânlara bebek elbiseleri dikerek devam eden Tansuğ başarı dolu yaşam hikayesine böylece adım atmış olur.

İzmir'den İstanbul'a taşınan, orada evlenen Nuri İyem'den resim dersleri alan ve bir yandan da terzilik yapan Tansuğ, eşiyle yaptığı yurtdışı ve yurtiçi gezileri ile İzmir ve Manisa'da gördüğü Anadolu kadının giyinişlerinden, kullandıkları aksesuarlardan, geleneksel kıyafetlerinden çok etkilenir ve hayatını bu giyim kültürüne adar. Anadolu kadını için bir iletişim aracı olarak kullanılan ve her birine toplumsal anlamlar yüklenen, renk renk farklı oyalarla bezenen, altın yaldızlar hatta aynalar iliştirilen başlıklar, çizmeler, üç etekler onu işte yaşam bu dediği mecraya taşır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme