62 süper zengin daha fazla servete sahip
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam 62 'süper zenginin' servetlerinin dünya nüfusunun yarısından daha fazla olduğunu duyurdu. Oxfam'ın raporuna göre, gelir dağılımındaki eşitsizlik gittikçe artıyor.
Dünya Ekonomik Forumu bu hafta İsviçre'nin Davos kentinde yapılacak. Dünya liderlerinin toplanacağı Davos Zirvesi'nde yeryüzündeki adaletsiz gelir dağılımına dikkat çekmek isteyen İngiliz yardım kuruluşu Oxfam bir rapor hazırladı.
Oxfam'ın Credit Suisse'in verilerini kullanarak hazırladığı raporda dünyadaki gelir dağılımı adaletsizliğiyle ilgili çarpıcı sonuçlar yer alıyor.
70 MİLYON 7 MİLYAR İNSANDAN DAHA ZENGİN
Zenginlerle fakirler arasındaki gelir eşitsizliğinin artarak devam ettiğini belirten Oxfam, 2016 yılında dünyanın yüzde 1'lik nüfusuna denk gelen 70 milyon kişinin dünyanın geri kalan yüzde 99'undan (Yaklaşık 7 milyar insan) daha fazla servete sahip olacağını açıkladı.
Oxfam'ın raporuna göre 62 'süper zenginin' toplam serveti, dünyanın nüfusunun en fakir olan yarısından daha fazla olduğu belirtildi. Bir yıl önce, dünya nüfusunun en fakir olan yarısının serveti, 80 'süper zenginin' servetine denk geliyordu.
Dünyanın en yoksul yüzde 50'sinin nüfusu 2010 ile 2015 yılları arasında 400 milyon artmasına rağmen serveti yüzde 41 (1 trilyon dolar) oranında azaldı.
Yine aynı zaman diliminde dünyanın en zengin 62'sinin serveti ise 500 milyar dolardan 1.76 trilyon dolara yükseldi.
EN YOKSUL YÜZDE 20 GÜNDE 1.90 DOLARLA GEÇİNİYOR
Oxfam'ın geleneksel olarak yayımladığı rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 20'si aşırı yoksulluk sınırı olan günlük 1.90 dolar gelir ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Söz konusu rakam 1988 ile 2011 yılları arasında neredeyse hiç değişmedi.
Servet piramitinin en tepesinde yer alan yüzde 10'lük kesimin gelir düzeyinin bu zaman diliminde yüzde 46 arttığ belirtildi.
Hükümetlere eşitsizliğe son verilmesi çağrısında bulunun Oxfam, geçtiğimiz yıl yayımladığı raporda en zengin yüzde 1'lik kesimin toplam servetinin dünyanın geri kalan yüzde 99'unun servetinden daha fazla olacağı öngörüsünde bulunmuştu.
Oxfam maaşlarda cinsiyet ayrımına son verilmesi, ilaçların ücretlerinin düşürülmesi ve tüketimden çok varlıkların vergilendirilmesi çağrısı yapıyor.