7 KİŞİYE MEZAR OLAN OTEL SAĞALANMIŞ

Van'da yaşanan depremler nedeniyle yıkılan binalarla ilgili başlatılan bilirkişi incelemesi tek tek tamamlanıyor. Yıkılması sonucu ölüm ve yaralanmanın yaşandığı Van'daki 7 binadan biri olan 32 yıllık Aslan Oteli'nde ise 7 kişi ölmüştü. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Aslan Oteli ile ilgili hazırlanan 21 sayfalık bilirkişi raporu savcılığa teslim edildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Halil Karadeniz, Prof. Dr. Şakir Erdoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın tarafından hazırlanan raporda, binada projelendirme yapım işi ve bitimi aşamalarında 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik ve İmar Kanunu' esaslarına yeterince uyulmadığı belirtildi. Eksikliklerin tek tek sıralandığı bilirkişi raporunun son kısımda, bu eksikliklerle ilgili sorumluluk değerlendirmesi de yapıldı. Yapılan değerlendirmede otelin zemin raporu, statik hesap raporu, statik projesi, kolon, kiriş, temel ve döşeme projelerinin de olmadığı kaydedildi. Raporda, eksik ve hatalardan belediyenin ilgili birimi, proje müellifi ile yapı sahibi sorumlu tutuldu.
'HASAR TESPİTİ YAPILMIŞ'
Otelin ön inceleme raporlarına, proje dışı 2 katın daha görünmesine rağmen kat sayısının tam olarak belirlenemediği ancak proje dışı yapılan ek katların binalarda deprem güvenliği açısından son derece tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi. 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki ilk depremden sonra binanın ön hasar tespitinin yapıldığı ve 'sağlam' raporu verildiği vurgulanan bilirkişi raporunda, bununla ilgili de hasar tespiti yapan ekip sorumlu tutuldu. Bilirkişi ayrıca, binanın taşıyıcı sisteminin ilk depremden ve sonraki artçılardan da etkilendiğini kaydetti.
AVUKAT RAPORU YETERSİZ BULDU
Aslan Oteli'nin enkazında hayatını kaybedenlerden biri olan 42 yaşındaki Bitlis nüfusuna kayıtlı Ecevit Başaran'ın ailesinin avukatı Mustafa Aladağ, raporu yetersiz bulduğunu söyledi. Aladağ, 'Rapor ayrıntılı ve savcıyı iyi bir soruşturma yapacak derecede yönlendirici değil. Genelgeçer ifadeler kullanılmış. Bu rapor okunduğunda, bu raporun oluşması için bu kadar ay bekletilmesinin bir zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Zira yazdıkları raporu Van'daki bir inşaat mühendisinin düzenlemesi de mümkündür. Bizce yapılacak iş daha detaylı, sorumluları açık ve net tartışmaya yer vermeyecek şekilde belirleyecek, başka bir üniversitenin rapor oluşturması gerekiyor' ifadelerini kullandı.
Van'da 23 Ekim'de 7,2 ve 9 Kasım'da 5,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde 644 kişi hayatını kaybetmişti. vanhaber,haberlervan,aslanoteli,deprem

Bakmadan Geçme