8 MİLYON KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLACAK

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Birimi, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısı ile konteynır kentlerde broşür ve bilgi kitapçığı dağıtılarak hava sahası için çalışmalar başlattı.
Dünya Sigarasız Günü ve sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Halit Tunç, Dünyada her yıl 31 Mayıs gününün, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Sigarasız Günü olarak kutlanmakta olduğunu belirtti. Tütün kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer aldığını ifade eden Dr. Tunç “Küresel tütün salgını her yıl yaklaşık 600 pasif içici olan 6 milyon kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu salgın eğer harekete geçilmezse, 2030 yılına kadar yüzde 80’i düşük ve orta gelir düzeyinde olan ülkelerde yaşayan 8 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır. Ülkemizde de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile ölmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılına kadar bu sayının 240 bin kişi olacağı tahmin edilmektedir.
Dr. Mehmet. Halit Tunç, “Konunun sağlık boyutu ve ekonomik yönü dikkate alındığında bireylere ve topluma verdiği zararlar önlenebilir olmasına karşın gerekli tedbirlerin alınmaması ve bireylerin konuya gerekli hassasiyeti göstermemesi halinde belirtilen vahim tablo ile karşı karşıya geleceğimiz inkar edilemez. Belirtilen yasa kapsamında denetim yetki ve sorumluluğu illerde Halk Sağlığı Müdürlüğüne verilmiş olup, diğer kamu kurumlarından görevlendirilenler ve emniyet mensuplarının eşliğinde denetimler yapılmaktadır. Ayrıca Kabahatler Kanunu gereği Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin denetim yapma yetkisi bulunmaktadır. Yasa kapsamında 5 ekip rutin çalışmalarda bulunmak 2 ekip ise yapılan ihbarları değerlendirmek üzere merkez ekibi olarak görev yapmak üzere görevlendirilmiştir. Görevli ekiplerin rahat çalışması için her türlü imkanlar hazırlanmıştır. Denetimler kadar, konunun eğitim yolu ile ulaşılabilir her yere ve bireye ulaşılması adına Bakanlığımız tarafından bastırılan broşür ve afişler dağıtılmakta, bu yolla caydırılma yöntemine gidilmektedir. Sigara tiryakilerinden terk etmek isteyen bağımlılar için hastanelerde Sigara Bırakma Üniteleri hizmet vermektedir. Sağlık Bakanlığı sigara hattı 171, Van için 2153366 24 saat hizmet vermektedir. Sigaranın verdiği zararlar her fırsat da dile getirilmektedir” diye belirtti. vanhaber,haberlervan,sgk,ölüm

Bakmadan Geçme