84 YILLIK TARİHİ ÇARŞIDA GÖÇÜK: 1 ÖLÜ 2 YARALI

Restorasyon çalışmaları süren Tarihi Kapalı Sebze Hali- Peynirciler Çarşısının çalışma yapılmayan dış duvarında meydana gelen göçükte 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı. Van Büyükşehir Belediyesi göçükle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 'Tarihi Peynirciler Çarşısında çalışma yapılmayan güney dış kısmındaki duvarlardan biri çökmüştür' ifadelerine yer verdi.

Burhan Ergin

Van Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda 4 milyon TL'ye restore edilecek tescilli tarihi çarşıda göçük medyana geldi. Göçükte 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı.

1934 yılında dönemin Van Belediye Başkanı Şaban Boysan tarafından Kapalı Sebze Hali olarak yapılan daha sonraki yıllarda Peynirciler Çarşısı olarak hizmet veren çarşının restorasyon çalışmaları sırasında çalışma yapılmayan güney dış kısmındaki duvarlardan birinde göçük meydana geldi. Bahçıvan Mahallesi'nde bulunan ve Cumhuriyet dönemine ait olan 84 yıllık tarihi Peynirciler Çarşısı'nda meydana gelen göçükte 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı. Olay yerine çok sayıda UMKE, AFAD ekipleri ve ambulans intikal etti. Yaralılar ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırılırken, göçük altında kalan 11 yaşındaki Harun Cengiz isimli çocuğun cenazesi ambulansla hastane morguna kaldırıldı. Polis geniş güvenlik önlemi aldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Van Büyükşehir Belediyesi göçükle ilgili yaptığı yazılı açıklamada; "İlimiz İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesinde bulunan ve geçtiğimiz günlerde müteahhit firma marifetiyle restorasyon çalışmasına başlanan Tarihi Peynirciler Çarşısında 12 Temmuz Perşembe günü saat 16.00 sıralarında çalışma yapılmayan güney dış kısmındaki duvarlardan biri çökmüştür. Yaşanan kaza ile ilgili yapılan ilk araştırmalar sonucunda inşaat alanındaki uyarı levhaları ve uyarılara rağmen 3 kişi göçük altında kalmıştır. Olayın hemen ardından olay yerine kurtarma ekipleri ve ambulanslar sevk edilmiştir. Kurtarma ekiplerinin çalışması sonucunda 11 yaşındaki Harun Cengiz isimli çocuğun cansız bedenine ulaşılırken, 2 kişide yaralı olarak göçük altından çıkartılıp hastaneye kaldırılmıştır. Ayrıca olaya şahit olup fenalaşan 2 vatandaşta hastanede tedavi altına alınmıştır. Yaşanan talihsiz kaza ile ilgili savcılık ve polis tahkikatları çok yönlü olarak devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.

TARİHİ ÇARŞI TESCİLLİ BİNA

Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan bina; ana çarşı, güney ve kuzey çarşı olmak üzere 3 kısımdan oluşuyor. Ana çarşıda bulunan 35 adet 12-16 metrekarelik dükkânlar, yerleri korunmak suretiyle orijinal yapı malzemeleri ile 4 milyon harcamayla 4 ayda eski haline dönüştürülecek. Kuzey çarşıda bulunan 10-14 metrekarelik ilk 12 adet dükkan ise mevcut durumu iyileştirildikten sonra çatı ile kapatılacak. Güney çarşıda ise atıl durumda bulunan alan yenilenerek 10-14 metrekarelik 9 adet dükkanla beraber, yapının ısınma ihtiyacı için kazan dairesi, su deposu ve lavabolar yapılacak. Ana çarşı tescilli bir bina olmamasına karşın, yapı inşa edildiği döneme ait yapım teknikleri, kullanılan yöresel yapı malzemeleri ve özgün plan tipiyle tarihi bir bina olma özelliği taşıyor. Hazırlanan projeyle binanın yıkılarak ortadan kaldırılması yerine, tarihi dokuları büyük ölçüde korunarak ekonomik ve kültürel fonksiyonlarla kentte kazandırılması sağlanacak.

Bakmadan Geçme