850 bin taşerona devlet güvencesi

Kamuda görev yapan taşeron çalışanlar artık devlet işçisi haline gelecek. Kamudaki 450 bin çalışan 4D'li olurken, belediyelerdekiler ise belediye şirketlerinde istihdam edilecek.

Kamu kurumlarında çalışan 850 bin taşeron çalışanın gözü kulağı Ankara'da. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjdeden sonra yasa çalışmalarında artık son noktaya gelindi. 12 maddeden oluşması beklenen yasanın detayları da ortaya çıkıyor. Taşeron çalışanlar şartsız olarak kamuya geçecek ve 657 sayılı yasanın 4. maddesinin D bendine göre kadro alacak. Böylece tüm çalışanlar kamu görevlisi haline gelecek, maaşlarını ve tüm sosyal haklarına devlet garantisi gelecek. Çalışanların haklarında hiçbir kayıp olmayacak. Yıllık izin, kıdem tazminatı, emeklilik gibi hakları korunurken maaşlarına da garanti gelecek.

ŞİRKET EZİYETİ BİTİYOR
Taşeron çalışanlar bağlı bulundukları şirketlerden de kurtulacaklar. Böylece kamuoyuna çokça yansıyan sorunlar bitecek. Yıllık izinlerin kullandırılmaması, 11'inci ayda çıkış yapılıp, 1'inci ayda tekrar giriş yapılarak kıdemlerin sıfırlanması hileleri, maaşların bordrolarda gösterilmemesi gibi haksızlıklar ortadan kalkacak.

BİR BAKIŞTA KADRO
Kadroya geçerken hiçbir şart aranmayacak
Yaş eğitim gibi kriterlere bakılmayacak.
Kadroya geçene anında 52 günlük ikramiye ödenecek
Askerde, doğum izninde, raporlu olanlar izinler bitince kadroya geçecek.
İşçiler emekli olana kadar devlet güvencesinde olacak
Maaşlar, tazminatlar ve kazanılmış haklar korunacak.


BELEDİYE ÇALIŞANINA ŞİRKET KORUMASI
Taşeron işçilerin kadroya geçmeleriyle ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesine sayılı günler kala detaylar da netleşmeye başladı. Tasarı sadece kamudaki taşeronları kapsayacak. Yani özel sektördeki taşeron işçiler için kamuda istihdam söz konusu olmayacak. Öncelikle merkezi yönetim kapsamında genel bütçe ile düzenlenen kamu kuruluşlarında ve denetleyici kurumlarda çalışanlar 657 sayılı devlet memurları yasasının 4 maddesinin D bendine göre işçi kadrosunda istihdam edilecek. Belediyelerde ve il özel idarelerinde bulunan iktisadi teşekküllerde çalışanlar ise belediyelerin şirketlerinde istihdam edilerek yine kamu çalışanı haline gelecek. Bu çalışanların bağlı bulundukları özel taşeron şirketler ise aradan çıkacak. Çalışanlar belediyenin kuracağı şirkette işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla istihdam edilecek. İlk aşamada merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen 450 bin taşerondaki işçiler şart olmadan kadrolu işçi statüsüne geçirilecek. İkinci aşamada belediye ve il özel idaresinde çalışan 400 bin taşeron işçiler, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler.

HAK KAYBI YOK
Bazı nedenlerden dolayı iş sözleşmesi askıda olan taşeron işçilerinin hak kaybına uğramamaları sağlanacak. Bunlar da işbaşı yaptıklarında kadroya alınacaklar. Örneğin doğum, hastalık, ücretsiz izin veya askerlik gibi nedenlerle iş sözleşmesi askıda olanlar işbaşı yaptıklarında kadrolu olarak işe alınabilecek.

SÜRE OLMAYACAK
Daha önceki taslaklarda belirtilen 3 yıllık sözleşme şartı da kaldırılıyor. Kadroya geçecek taşeron çalışanlar için süre şartı olmayacak. Sürekli işçi kadrosuna geçecekler. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak.

KADROYA GEÇENE EK İKRAMİYE GELİYOR
Kadroya geçenler bulunduğu yerde mevcut işini yapmaya devam edecek. Kadroya kendi maaşlarıyla geçecek olan işçilerin hak kaybı olmayacak. Kamuya geçen 450 bin işçiye yasa gereği 52 günlük ilave tediye verilecek. (52 günlük ilave tediye kamuda çalışanlara verilen bir ücret) Kazandıkları kıdem korunacak. En son çalıştıkları işyerindeki kıdemler dikkate alınacak, yıllık izin gibi hakları da korunacak. 52 günlük tediyeleri kadroya geçtikleri anda hesaplara yatırılacak. Böylece işçiler için önemli bir mali destek de sağlanmış olacak..

Kaynak: Takvim

Bakmadan Geçme