9 Kasım Van depremi 12. yılında

9 Kasım 2011 akşam saat 21:23'te meydana gelen, can kaybı ve binlerce binanın hasar görüp yıkılmasına neden olan 5.6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 12 yıl geçti.

23 Ekim 2011 günü saat 13.41'de 7.2 büyüklüğündeki Erciş ve çevre köylerde ağır hasara neden olan depremin henüz yaraları sarılmadan enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği Kurban Bayramı'nın 4. günü 9 Kasım 2011 tarihinde akşam saat 21.23'te Merkez üssü Edremit'te meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin 12. yılında hayatını kaybeden vatandaşlarımız mezarları başında dualar ve göz yaşlarıyla anılıyor. Aradan geçen 12 yıla rağmen hala yıkılmayı bekleyen hasarlı binalar mevcut.

DEPREM 12. YILINDA HÜZÜNLE ANILIYOR

Van merkezde 30 bini aşkın binada ağır hasara neden olan depremde 2'si otel 25 bina yıkılırken, 40 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Van kent merkezinin adeta kaderini değiştiren 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde binlerce konut ve iş yeri ağır hasar görmüştü. Ağır kış şartlarının yaşandığı deprem döneminde 23 Ekim depremi nedeniyle göç eden Vanlılara yenileri eklenmişti. Van'ın sosyal, kültürel ve ekonomik yapısında kayıplara ve ağır hasarlara yol açarak derin izler bırakan depremin 12. yılı hüzünle anılıyor.

9 KASIM DEPREMİ AĞIR HASARA YOL AÇTI

Kamu kurumları ve gönüllü kuruluşların 23 Ekim depremzedelerine yönelik çalışmaları devam ederken,9 Kasım 2011 tarihinde, Edremit merkezli 21:23'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem şok etkisi yaratmıştı. 40 kişinin öldüğü ve 30 kişinin enkazdan sağ kurtarıldığı depremde ölenler arasında Doğan Haber Ajansı muhabirleri Sebahattin Yılmaz, Cem Emir ve Japon yardım gönüllüsü Prof. Dr. Atsushi Miyazaki de yer almıştı. Kentte yaşayan yüz binlerce Vanlı depremden sonra Van'ı terk ederken, on binlerce konut ve iş yeri ağır hasar görerek yıkılmış, orta hasarlı bazı binalar güçlendirilirken bazı binalar da yıkılarak yerine yenileri yapılmıştı. Depremler sonrası Türkiye'nin bütün illerinden ve ilçelerinden harekete geçen vatandaşlar birlik beraberlik ruhuyla yardıma koşarak Vanlıları yalnız bırakmamışlardı. Türkiye Van için unutulmaz birlik beraberlik ve dayanışma örneği sergilemişti. Aynı şekilde yurt dışından gelen gönüllü insanlar gönderilen yardımlarla depremzedelere acılarını unutturmaya çalışmışlardı.

REKOR SÜREDE KONUT YAPILDI

Dünyada eşi görülmemiş hızda eksi 25 derece soğukta bir yıldan kısa sürede yaptırılan konutlara vatandaşlar yerleştirilmiş, Hükümet tarafından Van'ın içme suyu ve altyapısı yenilenirken depremzedelere 75 bin çadır, 13 çadır kent ve daha sonra kurulan 35 konteyner kente depremzedeler yerleştirildi. Evi yıkılan hak sahibi depremzedeler Bostaniçi, Kevenli, Edremit, Kalecik ve Erciş ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan ve sıfırın altında eksi 25 derecede kalıp tünel beton sistemiyle bir yıl gibi kısa sürede yapımı tamamlanarak tarihe geçen 27 bin afet konutuna afetzedeler yerleştirildi. 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 ve 9 Kasım 2011 tarihinde akşam saat 21.23'te meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası kısa sürede yapılan yatırımlarla adeta yeni bir şehir kuruldu. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde 644 kişi hayatını kaybederken 4 binden fazla kişi yaralanmış, 252 kişi de enkaz altından sağ olarak kurtarılmıştı. Depremden yaklaşık 700 bin vatandaş doğrudan etkilenirken 10 binden fazla artçı sarsıntı yaşanmış, 200'e yakın köy hasar almıştı.

RAHMET VE SAYGIYLA ANIYORUZ

9 Kasım 2011 depreminde hayatını kaybeden gazeteci meslektaşlarımız Sebahattin Yılmaz, Cem Emir, Japon yardım gönüllüsü Prof. Dr. Atsushi Miyazaki ve vatandaşlarımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Cenabı Allah ülkemize bir daha böyle bir felaket yaşatmasın. HABER: AYCAN AVCI

Bakmadan Geçme