ABD: Tutuklamalar rahatsızlık verici
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma gösterdikleri için tutuklanan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesinin tutuklanmalarını eleştirerek, ifade ve basın özgürlüğünü yıldırmayı amaçlayan rahatsızlık verici eylemin yalnızca bir devamı olduğu görülüyor dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Washington'da günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet raportörü Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma gösterdikleri için terör propagandası yapmakla suçlanıp 20 Haziran'da tutuklanmıştı.
Kirby, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun tutuklanmasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi:
“Bu eylemin Türkiye'deki meşru tartışmaları, ifade ve basın özgürlüğünü yıldırmayı amaçlayan rahatsızlık verici eylemin yalnızca bir devamı olduğu görülüyor.
“Daha önce de ifade ettitğimiz gibi, Türkiye'nin dostu ve müteffiki olarak Türk makamlarına bir kez daha eylemlerinin, Türk anayasından yer alan ve basın özgürlüğünü de içeren evrensel demokratik değerlere uygunluğunu güvence altına almaları çağrısında bulunuyoruz.
“Demokratik bir toplumda eleştirilen görüşlerin teşvik edilmesi, susturulmaması gerektiğine inanıyoruz. Toplum içindeki farklı seslerin ifade edilmesine ve bağımsız gazetecilerin eylemlerine, çalışmalarına ve önemli çabalarına izin verilmesinin demokrasileri zayıflattığına değil güçlendirdiğine inanıyoruz.”
Ne olmuştu?
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya 30 Mayıs, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet raportörü Erol Önderoğlu'na 18 Mayıs ve gazeteci yazar Ahmet Nesin'e 7 Haziran'da Nöbetçi yayın yönetmenliğini yaptıkları Özgür Gündem gazetesindeki haberler nedeniyle soruşturma açılmıştı.
Korur Fincancı ifadesinde “Bizim olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına da borcumuz vardır. Ben de bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum” dedi.
Nesin suç konusu yazılarda herhangi bir “terör örgütü propagandası görmediğini” belirtti, Önderoğlu ise 21 yıldır gazetecilik yaptığını söyledi:
“10 binin üzerinde habere imza attım. Bugüne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel içtihatlar ışığında yaptığımızın mesleki bir dayanışma ve medya özgürlüğüne sahip çıkma olması itibariyle tutuklanmamayı istiyorum.”
İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği, üçünün de 20 Haziran'da tutuklanmasına karar verdi.
Hâkimlik kararında, “silahlı terör örgütü PKK/ KCK veya bu örgüte bağlı alt yapılanmaların propagandası mahiyetinde yazılar yazıldığı, örgüt adına suç işleyen, güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğünün anlaşıldığı” yer aldı. Kararda “tutuklanmaları yönünde bir engel olmadığı” da belirtildi.
Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu hakkında 3 ayrı dosyadan 3 ayrı iddianame hazırlandı. Hazırlananan iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Nöbetçi yayın yönetmenliği yapan 34 kişiye de soruşturma açılmış, yedisi hakkındaki soruşturma davaya dönüşmüştü.