Acar Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyardı
Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, kış mevsiminin gelmesiyle sobalardan dolayı meydana gelen zehirlemelere karşı vatandaşları uyardı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar yaptığı açıklamada, sobalardan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri konusunda halkı uyararak, ülke genelinde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve bacalardan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. Zehirlenmelerinin en fazla kış aylarında soba yakan evlerde ortaya çıktığını belirten Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, ısınma amaçlı kullanılan soba, şofben ve kaloriferde de zehirlenmelerle karşılaşıldığını söyledi. Dr. Acar, 'Ancak sobadan kaynaklanan zehirlenmeler burada en sık karşımıza çıkan hadiselerden bir tanesidir. Özellikle yakılan kömürden veya bunun sarf ettiği karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmeler mevcuttur. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenmeye veya ölüme neden olur' dedi.
Zehirlenmeler karşısında yapılması gerekenlere de değinen Van İl Sağlık Müdürü Dr. Acar, 'Bunun için soba borusundan tutun sobanın yandığı yere kadar, odanın durumuna kadar birçok faktör zehirlenmeye neden olabilmektedir. Özellikle baca temizliği ve baca başlıklarının mutlaka kullanılması gerekir. Soba borularının aralarında kaçaklar olmamasına dikkat edilmesi ve boruların belli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. İşlenmemiş kömürlerin kullanılmasını istemiyoruz. Çünkü bunlar zehirlenmelere sebep olabiliyor. Özellikle kaliteli TSE belgeli kömürlerin kullanılmasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın 114 numaralı 'Zehir danışma hattı var. Vatandaşlarımız soba kurarken 114 numaralı hattı arayarak bilgi alabilirler. Bunun yanında herhangi bir zehirlenme vakası ile karşılaşıldığında 112 Acil servisinin arayabilirler. Asıl önemli olanın tedbir alınmasıdır. Çünkü kış ayları yaklaşıyor. Bizim ilimizde kış ayları da uzun sürüyor. Dolayısıyla soba yakma oranı diğer illere göre daha yüksek. O yüzden burada risk daha fazladır. Sobayı ya da ilgili yakacağı kullanırken dikkat etmemiz ve ilgili tedbirleri mutlaka almamız gerekir' diye konuştu.
Acar son olarak, 2013 yıllı kış mevsiminde soba zehirlenmelerine bağlı olarak 120 kişinin etkilendiğini ve herhangi bir ölüm vakıasının yaşanmadığını belirtti.